Predsjednik RS

Dodik: BiH nije država srpskog naroda, u nju su ga ugurali na kraju rata i uprkos raspadu Jugoslavije

KOD SPOMEN-KOSTURNICE U DRAKULIĆU ODATA POŠTA 2.300 SRBA KOJE SU ZVIJERSKI POBILE USTAŠE
  • Milorad DODIK: „To  su htjeli neki moćnici a srpski narod od toga nije imao bilo kakvu korist. Srpski narod nije bio dovoljno organizovan u prošlosti, jer nije imao državu koja bi ga branila zbog čega je danas važna Republika Srpska kao odraz slobode srpskog naroda. Na ovim prostorima, jedino što je izvjesno i trajno jeste Republika Srpska, a BiH tek treba da se vidi kako će izgledati“
  • Željka CVIJANOVIĆ: Činjenica je da je u ovim prigradskim selima Banjaluke na najsvirepiji način samo u jednom danu, bez ispaljenog metka i sa nesumnjivom genocidnom namjerom, noževima, sjekirama, krampovima i drugim hladnim oružjem ubijeno 2.315 Srba od čega 551 dijete, od novorođenčeta do četrnaestogodišnjaka, govori o nečemu mnogo strašnijem nego što su očekivana ili predvidiva ratna stradanja

KOD Spomen-kosturnice u Drakuliću služen je parastos za 2.300 Srba, koje su u samo jednom danu prije 77 godina poklale ustaše u ovom banjalučkom naselju, kao i obližnjim mjestima Motike, Šargovac i rudniku Rakovac.

Služenju parastosa prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, ministar pravde Anton Kasipović, generalni sekretar Vlade Republike Srpske Siniša Karan, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i predsjedavajući Srpskog kluba u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nenad Stevandić.

Parastosu, nakon kojeg su položeni vijenci na Spomen-kosturnicu i održani prigodni govori, prisustvovali su i predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno otadžbinskog rata, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, potomci žrtava ovog ustaškog pokolja i brojni građani Banjaluke.

Okupljenima su se obratili predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović.

Prethodno je u Spomen-hramu Svetog velikomučenika Georgija u Drakuliću služena Sveta liturgija.

Ustaše su u rano jutro 7. februara 1942. godine izvršile pokolj nad Srbima u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac, a, prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, među kojima i 551 dijete.

Pod komandom natporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića iz takozvanog „Tjelesnog zdruga Ante Pavelića“, ustaše iz Zagreba i Banjaluke ubijale su Srbe bez ijednog ispaljenog metka – sjekirama, noževima i krampovima.

U romanu „Drakulići“ pokojnog banjalučkog novinara Jovana Babića, koji je godinama istraživao ovaj zločin, ističe se da pokolj nad srpskim stanovništvom u selima oko Banjaluke 1942. godine predstavlja genocid.

Plan pokolja, prije koga su čak potrovani psi u tim selima – da ne bi najavili dolazak ustaša, razradio je stožernik za „Hrvatsku krajinu“ Viktor Gutić zajedno sa fratrom Nikolom Bilogrivićem, dok se po monstruoznosti zločina istakao zloglasni fra Filipović, navodi se u ovom romanu.

U dokumentima, čak i onim iz ustaških izvora tadašnje Nezavisne Države Hrvatske, navedeno je da je zločin u ovim banjalučkim naseljima bio najveći pokolj učinjen u samo jednom danu.

Prvi spomenik žrtvama ovog pokolja podignut je 1965. godine, a od 1991. godine svake prve nedjelje prije godišnjice stradanja služi se parastos u naselju Drakulić.

Dodik: Nisu oklijevali da ubiju svakoga ko se krsti sa tri prsta

  • Predsjedavajući Predsjedništva BiH  ocijenio da su današnji napadi na Republiku Srpsku dio jednog dugog istorijskog puta usmjerenog ka stradanju Srba i želje da odu sa ovih prostora i izgube svoj bilo kakav društveno-politički subjektivitet. Poručio  je da neće proći nikakvi ataci na Republiku Srpsku i upozorio da se srpski narod mora okrenuti borbi za državu i slobodu

PREDSJEDAVAJUĆI Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da srpski narod u Republici Srpskoj ostaje trajno opredijeljen da čuva sjećanje na sve stradale srpske žrtve u Drugom svjetskom ratu i da dodatno izgradi svoju slobodu i državu.

„Za Srbe su uvijek bile važne dvije stvari u njihovoj istoriji – sloboda i država“, istakao je Dodik u obraćanju okupljenima poslije parastosa u Drakuliću kod Banjaluke, gdje je danas obilježeno 77 godina od ustaškog zločina nad Srbima u ovom i okolnim selima.

On je rekao da se srpski narod godinama okupljao u Drakuliću da obilježi godišnjice stradanja žena, djece, staraca od pomahnitale ustaške ruke koja je ubila u Drugom svjetskom ratu više od 700.000 Srba na raznim stratištima.

„Nisu oklijevali da ubiju svakoga ko se krsti sa tri prsta, ko je Srbin, pritom ne pitajući za bilo kakvu krivicu“, istakao je Dodik.

Dodik je izrazio uvjerenje da Srbi u Republici Srpskoj danas imaju svoju državu i slobodu, te poručio da te dvije stvari niko ne može da ugrozi i neće da ugrozi.

„Na nama je da našu zemlju, državu, uredimo na način kako mislimo da je to najbolje i to je dug prema ovim nevino stradalim na ovim prostorima i na svim drugim mjestima gdje su Srbi stradali“, istakao je Dodik.

On je podsjetio da je u Jadovnu ubijeno oko 45.000 Srba, isto toliko na Pagu, a u Jasenovcu 700.000, iako u posljednje vrijeme neki pokušavaju da umanjuju broj žrtava.

Dodik je dodao da treba imati na umu podatke kojima raspolažu jevrejski stručnjaci koji kažu da je u tom koncentracionom ustaškom logoru ubijeno 700.000 Srba.

On je rekao da BiH nije država srpskog naroda, već da su ga tu ugurali na kraju rata, a poslije raspada bivše Jugoslavije.

Dodik je objasnio da su to htjeli neki moćnici i da srpski narod od toga nije imao bilo kakvu korist.

Prema njegovim riječima, srpski narod nije bio dovoljno organizovan u prošlosti, jer nije imao državu koja bi ga branila zbog čega je danas važna Republika Srpska kao odraz slobode srpskog naroda na ovim prostorima.

„Na ovim prostorima, jedino što je izvjesno i trajno jeste Republika Srpska, a BiH tek treba da se vidi kako će izgledati“, ocijenio je Dodik.

On je ocijenio da su današnji napadi na Republiku Srpsku dio jednog dugog istorijskog puta usmjerenog ka stradanju Srba i želje da odu sa ovih prostora i izgube svoj bilo kakav društveno-politički subjektivitet.

Dodik je poručio da neće proći nikakvi ataci na Republiku Srpsku, te da se srpski narod mora okrenuti borbi za državu i slobodu na ovim prostorima.

Cvijanović: Obaveza je svih da čuvaju Srpsku jer je ona garancija da će srpski narod imatu slobodu

  • „Budućnost Republike zavisi od našeg istorijskog pamćenja, ali i naše ispravne spoznaje o našem okruženju, kao i svijetu u kojem živimo. Zato su naša politička i naša narodna volja ključni za očuvanje slobode koju živamo i koju želimo ostaviti generacijama koje dolaze“

PREDSJEDNIK Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Drakuliću da se na ovom mjestu prije 77 godina desio najmonstruozniji zločin ne samo u Drugom svjetskom ratu već, uopšte, u krvavoj balkanskoj istoriji.

„Težina zločina i masovnog pokolja koji su ustaše počinile tog 7. februara 1942. godine nalaže da se sjetimo teško postradalih žrtava i iskažemo im poštovanje, ali i da sjećajući se prošlosti malo dublje i ozbiljije razmišljamo o našoj sadašnjosti, a posebno budućnosti“, istakla je Cvijanovićeva u obraćanju poslije parastosa žrtvama u Drakuliću.

Ona je podsjetila da se u ratu, kada se sudare vojske, očekuje da će biti i žrtava i da će stradati ne samo vojnici već i civili.

„Ali, činjenica je da je u ovim prigradskim selima Banjaluke na najsvirepiji način samo u jednom danu, bez ispaljenog metka i sa nesumnjivom genocidnom namjerom, noževima, sjekirama, krampovima i drugim hladnim oružjem ubijeno 2.315 Srba od čega 551 dijete, od novorođenčeta do četrnaestogodišnjaka, govori o nečemu mnogo strašnijem nego što su očekivana ili predvidiva ratna stradanja“, rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je ocijenila da normalan čovjek ne može da se ne zapita koja mržnja ili koja ideologija, koje zlo ili koji vjerski ili politički cilj, može na tako strašne, masovne i zvjerske pohode nagnati drugog čovjeka.

Prema njenim riječima, mnogo je takvih stratišta, od Jasenovca, Prebilovaca, Jadovna, hercegovačkih i krajiških jama i drugih mjesta.

Cvijanovićeva je napomenula da se takav ustaški zločin desio i u Drakuliću, Šargovcu, Motikama, u rudniku Rakovac i u okolnim selima Piskavici i Ivanjskoj, gdje su, osim civila, na najstrašniji način ubijana djeca i sistemski i planski zatiran život od strane Nezavisne Države Hrvatske.

Ona je podsjetila da je i u prethodnom odbrambeno-otadžbinskom ratu bilo mnogo žrtava i stradanja i da sve to govori da se veoma ozbiljno mora razmišljati o budućnosti, izvlačiti pouke iz prošlosti, ali isto tako analizirati sadašnje procese i okruženje.

„Mi danas uživamo slobodu, jer imamo Republiku Srpsku. Ostvarujemo se kao društvo, imamo svoj cilj i gradimo je za generacije koje će doći. Cijena koju smo za tu slobodu platili u prethodnom ratu bila je visoka, ali bi bila viša da nismo imali Republiku Srpsku i da u međuvremenu nisu izgrađivali i jačali naše institucije, mi bismo danas sa manje neizvjesnosti gledali u budućnost“, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je obaveza svih da čuvaju Republiku Srpsku, jer je garancija da će srpski narod imatu slobodu.

Cvijanovićeva je rekla da srpski narod želi da živi u miru sa drugim narodima, ali i da sačuva svoju autonomiju, ustavni kapacitet i pravo da upravlja političkim i ekonomskim procesima, koji su važni za dalji razvoj.

Ona je napomenula da ni ovo vrijeme nije lišeno izazova i pritisaka različite prirode i da je zato važno jačati institucije Srpske i njihovu sposobnost da odgovore na potrebe građana.

„Budućnost Republike zavisi od našeg istorijskog pamćenja, ali i naše ispravne spoznaje o našem okruženju, kao i svijetu u kojem živimo. Zato su naša politička i naša narodna volja ključni za očuvanje slobode koju živamo i koju želimo ostaviti generacijama koje dolaze“, istakla je Cvijanovićeva.

(Srna)

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar