Предсједник РС

Додик: Било какав покушај угрожавања РС сматраћемо за напад на Српску и бранити своје

ОДРЕАГОВАО НА ОРИЋЕВЕ ПРИЈЕТЊЕ ИЗ ЗЕНИЦЕ: БИЋЕ НОВОГ РАТА, ЋЕРАЋЕМО СЕ ЈОШ
  • „То самo ојачава наше самоупоздање и наше самоувјерење да Република Српска мора да се брани свим расположивим средствима и ми то чинимо упорно из дана у дан јачајући њену снагу и институционално и другим пословима“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да су пријетње ратом некадашњег команданта Армије БиХ у Сребреници Насера Орића узнемиравајуће за српски народ, али да Српска неприкосновено може да се брани.

Додик каже да је предсједника Србије Александра Вучића на данашњем састанку у Београду упознао са атмосфером у БиХ која је генерисана разним изјавама, прије свега Насера Орића који поново пријети.

„Мислим да је то дио његове /Орићеве/ фрустрације и желим да му поручим да Српска неприкосновено може да се брани, а поготово од таквих олоша какав је Насер Орић“, рекао је Додик на заједничкој конференцији за новинаре у Београду.

Додик се захвалио предсједнику Србије Александру Вучићу на јасном ставу да никада више неће дозволити никакве нове „Олује“ према српском народу, гдје год се он налазио.

„Република Српска је показала своју приврженост миру и стабилности. Исто тако, нико не треба да сумња у то да ћемо озбиљно бранити све оно што је наше“, рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да су Орићеве изјаве узнемиравајуће за српски народ, али да исто тако окупљају Србе у увјерењу да морају да одрже колективитет.

„Институције у Републици Српској се спремају и спремне су да дају одговор на сва та питања. Било какав покушај угрожавања Републике Српске одвијаће се у атмосфери напада на Српску и они то морају да знају“, рекао је Додик.

Он је навео да је Орић ратни злочинац који је учествовао или подстрекавао на убиство и да је због свега што је чинио омражен у српском народу, коме сада пријети.

Додик је подсјетио да је гледао документарни филм о дјечаку Слободану Стојановићу /12/ кога је заклала Елфета Весели, а тај злочин је подстрекао Насер Орић, иако су неки од њега тражити да то спријечи.

„То самo ојачава наше самоупоздање и наше самоувјерење да Република Српска мора да се брани свим расположивим средствима и ми то чинимо упорно из дана у дан јачајући њену снагу и институционално и другим пословима“, рекао је Додик.

Он каже да је кључно питање у БиХ понашање органа БиХ, који су одговорни што још није расвијетљен покушај убиства Вучића на комеморацији у Поточарима 2015. године.

„То говори о односу сарајевске чаршије према том догађају. Полиција Републике Српске је документовала и идентификовала скоро све учеснике у овом догађају, међутим институције на нивоу БиХ, прије свега бошњачко-муслиманске компоненте у њима, не желе да се то питање разријеши, а ми то упорно постављамо као захтјев“, рекао је Додик.

Ратни командант Армије БиХ у Сребреници Насер Орић запријетио је новим ратом, учествујући као специјални гост на промоцији књиге „Живот прије и послије Сребренице“, аутора Еснефе Смајловић Мухић.

„Мени када су причали мислио сам да рата више никад неће бити, али сљедећи рат ће се десити мало брже него што смо га ми дочекали. То вам ја кажем. Што каже Матија Бећковић, њихов, српски академик, `ћераћемо се још`. Свега ће бити осим тога да се нећемо ћерати“, поручио је Орић са говорнице Зеничанима окупљеним у просторијама Исламског педагошког факулета.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар