Предсједник РС

Додик: Џаферовић је 14. августа 1994. био свједок одсијецања главе српским заробљеницима у Возући

ПРЕДСЈЕДНИК РС ОДРЕАГОВАО НА ЗАХТЈЕВ И ПРИЈЕТЊУ БОШЊАЧКОГ ЧЛАНА ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ
  • „Харис Силајџић је то исто радио, тужио је Владу Републике Српске за извјештај који достављамо Савјету безбједности УН, па се зна како је прошао на Уставном суду БиХ“, рекао је Милорад Додик, коментаришући Џаферовићево писмо Влади РС и премијерки Жељки Цвијановић
  • Шефик ЏАФЕРОВИЋ у псиму захтијева да се поједини наводи из Извјештаја РС Савјету безбједности УН-а демантују у року од седам дана, те да ће у противном поднијети тужбу

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик рекао је да то што новоизабрани бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић није осуђен, не значи да није био свједок злочина над српским заробљеницима у протеклом рату.

Додик је навео да је Џаферовић 14. августа 1994. године био свједок одсијецања главе српским заробљеницима у Возући, о чему свједочи и извјештај Центра безбједности у Зеници, чији је био начелник.

„(Бивши члан Предсједништва БиХ) Харис Силајџић је то исто радио, тужио је Владу Републике Српске за извјештај који достављамо Савјету безбједности УН, па се зна како је прошао на Уставном суду БиХ“, рекао је Додик, коментаришући Џаферовићево писмо Влади РС и премијерки Жељки Цвијановић.

Додик је нагласио да Српска има право да подноси извјештај Савјету безбједности УН, с обзиром на то да је једна од пет потписница Анекса десет Дејтонског мировног споразума.

„По тумачењима Венецијанске комисије из 2005. године, када се поставило питање да ли је Република Српска фактор међународног права, рекли су да јесмо зато што смо потписали анексе Дејтонског споразума“, подсјетио је Додик.

Он је поручио да стоји иза извјештаја Републике Српске, који је потврдила Влада Српске.

Новоизабрани бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић упутио је писмо Влади РС и премијерки Жељки Цвијановић у којем захтијева да се поједини наводи из Извјештаја РС Савјету безбједности УН-а демантују у року од седам дана, те да ће у противном поднијети тужбу.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар