Predsjednik RS RS i matica

Dodik: Jasenovac nećemo oprostiti – bio je državni projekat NDH za koji niko nije odgovarao

DONJA GRADINA: „U DRUGOM SVJETSKOM RATU SU NAS UBIJALI GDJE SU STIGLI – BEZ POVODA“
  • Milorad DODIK: Srbi kroz szistoriju stradali zbog iluzija i straha. Republika Srpska stvorena kao odgovornost i zov srpskog naroda, a ne da se učini zlo nekom drugom narodu. Nećemo pasti u strah i iluzije stvaranja društva na kakvom je propala bivša Jugoslavija
  • Vukota GOVEDARICA: Jasenovac je majka svih zala na ovim prostorima. Toliko su strašne i nesagledive razmjere zločina koji se ovdje dogodio da to zlo i stradanje iz istorijskih dubina pulsira i još određuje karakter odnosa država i naroda koji nastanjuju ovaj nesrećni dio Balkana
  • Maja GOJKOVIĆ: Srbi ne smeju zaboraviti šta se desilo, jer je Jasenovac bio projekat NDH, čiji je cilj bio potpuno istrebljenje Srba, Jevreja, Roma i antifašista
  • Isak ASIEL: Nije vreme da se ćuti o zločinima u Drugom svetskom ratu, već o njima treba da se govori, jer su neprijatelji glasni. Tišina je dugo vladala stratištima na kojima su ustaše krvničkim ubijale nevine žrtve

PREDSJEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Donjoj Gradini da je koncentracioni logor Jasenovac bio državni projekt Nezavisne Države Hrvatske (NDH), za koji nikada niko nije odgovarao i koji danas nema zvaničnu kategorizaciju kao genocid.

Dodik je na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u Spomen području Donja Gradina rekao da je srpski narod iz Prvog svjetskog rata izašao potpuno devastiran, a da je ubrzo počeo Drugi svjetski rat u kojem je nastavljeno ubijanje i stradanje Srba.

„Ubijali su nas gdje su stigli, bez povoda. Očigledno su u tome uživali, jer nikada nisu stali, prestali, čuli zov i plač majke i djeteta“, kazao je on, dodavši da je iz Jasenovačkih logora uspjela da se probije samo mala grupa od 1.100 ljudi, pred sam kraj rata, u aprilu 1945. godine.

On je kazao da su Srbi kroz istoriju stradali zbog „iluzija i straha“, navodeći da je Republika Srpska stvorena kao „odgovornost i zov srpskog naroda, a ne da se učini zlo nekom drugom narodu“.

„Sredinom devedesetih godina nam je pokušano da se imputira da smo pokušali nekoga ubijati. Mi smo branili svoju slobodu, svoje kuće i nećemo odustati od nje. Nećemo pasti u strah i iluzije stvaranja društva na kakvom je propala bivša Jugoslavija“, kazao je Dodik.

Prema njegovim riječima, u svijetu koji je u neredu, najvažnije je da se priziva mir, među ljudima, narodima i državama.

„Mi smo pripadnici srpskog naroda koji je miroljubiv i teži stabilnosti i miru. Želim da se zavjetujemo na život, na miran život na ovim prostorima. Ako ne možemo da živimo zajedno sa onima za koje smo mislili da su nam braća, možemo živjeti u miru jedni kraj drugih. Moram pozvati na mir među nama, među ljudima, među narodima“, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica izjavio je da je „Jasenovac majka svih zala na ovim prostorima“.

„Toliko su strašne i nesagledive razmjere zločina koji se ovdje dogodio da to zlo i stradanje iz istorijskih dubina pulsira i još određuje karakter odnosa naroda i država koje nastanjuju ovaj nesrećni dio Balkana“, rekao je Govedarica.

On je naveo da od moderne evropske države Hrvatske traži da se konačno i nedvosmisleno odredi prema „ovom užasnom mjestu“ i da se najoštrije suprotstavi svakom pokušaju umanjenja žrtava, kao i da ni po koju cijenu ne dopusti da „jedna naopaka i neljudska ideologija i danas nalazi načina da digne glavu u Hrvatskoj“.

Predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da je Srbija garant mira u regionu, ističući da Srbi ne smijju zaboraviti šta se desilo, jer je Jasenovac bio projekat NDH, čiji je cilj bio potpuno istrebljenje Srba, Jevreja, Roma i antifašista.

„Jasenovac ne bi smeo nikad nikome da se ponovi“, kazala je Gojković.

Prema njenim riječima, u temelju NDH bili su mržnja i rasizam, „zlo koje nije potpuno nestalo sa urušavanjem te državne tvorevine“.

„Svaki pokušaj oživljavanja ustaštva i fašizma ugrožava osnovna ljudska prava što se ne sme dopustiti, odnosno ne sme se dozvoliti da se vrate takve vrednosti“, rekla je Gojkovićeva u Donjoj Gradini.

Glavni rabin jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asiel kazao je danas da nije vreme da se ćuti o zločinima u Drugom svjetskom ratu, već o njima treba da se govori, jer su, kako je istakao, neprijatelji glasni.

On je ocijenio da je „tišina dugo vladala stratištima na kojima su ustaše krvničkim ubijale nevine žrtve“.

Asiel je danas u Donjoj Gradini čitao molitvu na jevrejskom jeziku za Jevreje ubijene u ustaškom koncentracionom logoru Jasenovac.

Član Svjetskog parlamenta Roma Dragoljub Acković rekao je da su na ovom mjestu stradali njegovi sunarodnici samo što su bili Romi, dodavši da nikada neće biti utvrđen tačan broj Roma koji su odvedeni u vagonima u Jasenovac.

Acković je za stradale pročitao molitvu na romskom jeziku.

(Beta)

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar