Предсједник РС

Додик: Комунистички режим је крио да су усташе у Старом Броду побиле 6.000 Срба

ОСВЕШТАН СПОМЕН-МУЗЕЈ СРБИМА КОЈИ СУ МУЧЕНИЧКИ СТРАДАЛИ У ПРОЉЕЋЕ 1942.
  • Милорад ДОДИК: Ово мора бити мјесто гдје ће долазити школске екскурзије да би млади научили шта се овдје догодило. Да није Републике Српске данас не би било ни овога у Старом Броду. И ово је доказ да је била оправдана борба за Српску

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Старом Броду да је ово мјесто, гдје су усташе убиле више од 6.000 Срба, дупло мјесто страдања, јер га је крио комунистички режим.

Додик је рекао да је Тито у то вријеме био у Фочи и да није хтио да помогне српском збјегу да не страда од усташа.

Он је истакао да се у Старом Броду догодио стравичан пир, стравичан и по томе што је било забрањено да се о њему говори.

„Убијање Срба било је званична политика НДХ. Срби који су дошли овдје, очигледно им је било намјењено да буду побијени“, рекао је Додик у Старом Броду гдје је данас освештан Спомен-музеј српском жртвама које су мученички страдале 1942. године од усташке руке.

Он је додао да није Републике Српске данас не би било ни овога у Старом Броду, те истакао како је оправдана била борба за Српску.

Додик је додао да ће у Стари Брод долазити кад год буде могао, те истакао како то мора бити мјесто гдје ће долазити школске екскурзије да би млади научили шта се овдје догодило.

Покољ у Старом Броду и Милошевићима десио се прољећа 1942. године, углавном на обалама ријеке Дрине, у мјестима Стари Брод и Милошевићи, општина Вишеград.

Усташе, предвођене Јуром Францетићем, у овом покољу убиле су више од 6.000 ненаоружаних Срба, искључиво цивила. Један број људи се утопио у Дрини бјежећи од усташа.

Српски цивили су били углавном припадници збјегова са подручја Рогатице, Вишеград, Хан Пијеска, Кладња, Сокоца, Олова, Пала и Сарајева.

Као знак сјећања на ове српске мученике данас је у Старом Броду освештан Спомен-музеја за који је пројекат урадио архитекта Новица Мотика из Зворника.

Цвијановић: Многи одговори леже у ријеци Дрини

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Старом Броду да ово мјесто заслужује пажњу и да је обавеза да свако мјесто српског страдања буде обиљежено на адекватан начин да се тако нешто не би поновило.

„Многи одговори леже у ријеци Дрини“, рекла је Цвијановићева у Старом Броду гдје је данас освештан Спомен-музеј српском жртвама које су мученички страдале 1942. године од усташке руке.

Она је захвалила донаторима Миодрагу Давидовићу, Спасоју Албијанићу, архитекти Новици Мотики и протојереју свештенику Драгану Вукотићу, које је данас и одликовала Медаљом заслуга за народ.

„Вјерујем у Републику Српску која ће бити сваки дан све јача и јача“, рекла је Цвијановићева и указала да је најважнија слобода коју данас српски народ ужива.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар