Predsjednik RS

Dodik: Komunistički režim je krio da su ustaše u Starom Brodu pobile 6.000 Srba

OSVEŠTAN SPOMEN-MUZEJ SRBIMA KOJI SU MUČENIČKI STRADALI U PROLJEĆE 1942.
  • Milorad DODIK: Ovo mora biti mjesto gdje će dolaziti školske ekskurzije da bi mladi naučili šta se ovdje dogodilo. Da nije Republike Srpske danas ne bi bilo ni ovoga u Starom Brodu. I ovo je dokaz da je bila opravdana borba za Srpsku

SRPSKI član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Starom Brodu da je ovo mjesto, gdje su ustaše ubile više od 6.000 Srba, duplo mjesto stradanja, jer ga je krio komunistički režim.

Dodik je rekao da je Tito u to vrijeme bio u Foči i da nije htio da pomogne srpskom zbjegu da ne strada od ustaša.

On je istakao da se u Starom Brodu dogodio stravičan pir, stravičan i po tome što je bilo zabranjeno da se o njemu govori.

„Ubijanje Srba bilo je zvanična politika NDH. Srbi koji su došli ovdje, očigledno im je bilo namjenjeno da budu pobijeni“, rekao je Dodik u Starom Brodu gdje je danas osveštan Spomen-muzej srpskom žrtvama koje su mučenički stradale 1942. godine od ustaške ruke.

On je dodao da nije Republike Srpske danas ne bi bilo ni ovoga u Starom Brodu, te istakao kako je opravdana bila borba za Srpsku.

Dodik je dodao da će u Stari Brod dolaziti kad god bude mogao, te istakao kako to mora biti mjesto gdje će dolaziti školske ekskurzije da bi mladi naučili šta se ovdje dogodilo.

Pokolj u Starom Brodu i Miloševićima desio se proljeća 1942. godine, uglavnom na obalama rijeke Drine, u mjestima Stari Brod i Miloševići, opština Višegrad.

Ustaše, predvođene Jurom Francetićem, u ovom pokolju ubile su više od 6.000 nenaoružanih Srba, isključivo civila. Jedan broj ljudi se utopio u Drini bježeći od ustaša.

Srpski civili su bili uglavnom pripadnici zbjegova sa područja Rogatice, Višegrad, Han Pijeska, Kladnja, Sokoca, Olova, Pala i Sarajeva.

Kao znak sjećanja na ove srpske mučenike danas je u Starom Brodu osveštan Spomen-muzeja za koji je projekat uradio arhitekta Novica Motika iz Zvornika.

Cvijanović: Mnogi odgovori leže u rijeci Drini

PREDSJEDNIK Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Starom Brodu da ovo mjesto zaslužuje pažnju i da je obaveza da svako mjesto srpskog stradanja bude obilježeno na adekvatan način da se tako nešto ne bi ponovilo.

„Mnogi odgovori leže u rijeci Drini“, rekla je Cvijanovićeva u Starom Brodu gdje je danas osveštan Spomen-muzej srpskom žrtvama koje su mučenički stradale 1942. godine od ustaške ruke.

Ona je zahvalila donatorima Miodragu Davidoviću, Spasoju Albijaniću, arhitekti Novici Motiki i protojereju svešteniku Draganu Vukotiću, koje je danas i odlikovala Medaljom zasluga za narod.

„Vjerujem u Republiku Srpsku koja će biti svaki dan sve jača i jača“, rekla je Cvijanovićeva i ukazala da je najvažnija sloboda koju danas srpski narod uživa.

(Srna)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar