Предсједник РС

Додик: Људи са списка који је Субашић редала Њемцима нека се брзо враћају у Српску

ПОНОВИО ДА ЈЕ ТАЈ СПИСАК, НА КОМЕ ИМА И КУВАРА, БИО НАМЕТНУТ БИВШЕМ РУКОВОДСТВУ РС

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик сматра да ће, након што је Удружење „Мајке Сребренице“ њемачком тужиоцу предало списак од 22.000 Срба, у Њемачкој кренути хајка на те људе, па би они требало што пре да се врате кући.

Поводом најаве предсједника Удружења „Мајке Сребренице“ Мунире Субашић да ће затражити да сви са тог списка који су тренутно у Њемачкој одговарају у тој земљи, а не у БиХ, Додик истиче да њемачко правосуђе нема надлежност над овим просторима.

„Сада ће очигледно бити хајка према тим људима. Оно што они треба да ураде је да се што прије врате кућама. На тај начин правосуђе Њемачке овдје неће моћи ништа да учини по том основу“, рекао је Додик за ТВ „Пинк“.

Овакав потез, наводи „Пинк“, са списком Додик види као провокацију и манипулацију, те истиче да је то иживљавање над људима чија имена су на списку, који Српска не признаје, будући да је под притиском радила Комисија за истраживање догађаја у Сребреници, коју је 2003. године формирала тадашња Влада Српске.

„Реч је о једном извештају Владе који је био лажан и није био истинит. Био је урађен под притиском и наметнут од међународне заједнице, што они сада користе и злоупотребљавају“, навео је Додик.

Према његовим речима, тамо су описани сви они који су били у било којој јединици на том простору, па и људи који нису имали одговорност за било шта.

На списку који је предсједник Удружења „Мајке Сребренице“ предала њемачком тужиоцу налазе се имена 22.000 Срба, па чак и оних који нису имали никакве везе са ратним дејствима од кувара, па до чистачице.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар