Предсједник РС

Додик најавио опозивање лоших амбасадора БиХ Срба, прво ће им понудити да се сами повуку

ЗА МАНДАТА МЛАДЕНА ИВАНИЋА У ПРЕДСЈЕДНИШТВУ БиХ БИЛО ИХ ИМЕНОВАНО 16
  • Новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ Милорад ДОДИК: „Преиспитаћемо многе ствари, лоша именовања амбасадора, све и један ће морати да поднесе оставку, истог тренутка када уђем унутра, а ја ћу онда одлучити на који начин и ко ће представљати Србе. Ако неће, ОК, наћи ћемо неке друге начине. Ја од тога сигурно одустати нећу, а имам четири године, а неки немају четири године“

ОДМАХ након конституисања новог сазива Предсједништва Босне и Херцеговине, видјећу ко ће представљати Србе у амбасадама широм свијета, поручио је новоизабрани српски члан Предсједништва Милорад Додик.

У току мандата Младена Иванића именовано их је 16, између осталог у Бугарској, Црној Гори, Србији, Јапану, Њемачкој, Швајцарсакој и Великој Британији. Именован је и генерални конзул БиХ у Франкфурту и амбасадор у Савјету Европе. Ипак, у посљедњих неколико  мјесеци највише се говорило о именовању амбасадора БиХ у Словенији, гдје је и сама најава изазвала бурне реакције.

Приједлогом да то буде ПДП-ов Славко Вучуревић позабавили су се и словеначки медији.

У амбасадорске фотеље у посљедњем мандату, сјели су Лазар Миркић, који је у Србији именован умјесто Ранка Шкрбића, затим Винко Радовановић у Црној Гори, Бранко Докић у Грчкој, Анђелко Граховац у Швајцарској, Борислав Марић у Јапану, Јелена Рајаковић у Израелу, и бројни други.

„Преиспитаћемо многе ствари, лоша именовања амбасадора, све и један ће морати да поднесе оставку, истог тренутка када уђем унутра, а ја ћу онда одлучити на који начин и ко ће представљати Србе. Ако неће, ОК, наћи ћемо неке друге начине. Ја од тога сигурно одустати нећу, а имам четири године, а неки немају четири године,“ рекао је Додик.

Амбасадори БиХ су били у центру пажње и у августу ове године након што је утврђено да неки од њих испуњавају услове за пензију, тачније њих осам, али имена нису била доступна јавности. Већ сада се највише говори о амбасадору у Загребу, који ће, како наводи „Алтернативна телевизија“, вјероватано бити опозван, одмах по доласку Жељка Комшића у Предсједништво.

Након што је најавио да ће тужити Хрватску због изградње Пељешког моста, медији су се расписали како амбасадорка у Хрватској, Рената Пашкаљ, није учинила ништа након што је почела градња моста на Пељешцу, што би Комшићу био довољан разлог за опозив.

Именована је на приједлог Драгана Човића, а ни потез Комшића који би водио ка њеном опозиву вјероватано неће остати без реакција. Осим ње, на приједлог Човића, именовано је још 13 амбасадора.

(АТВ)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар