Предсједник РС

Додик: Нећемо умањивати страдања Бошњака, али ћемо у извјештај укључити страдања Срба

ОПОЗИЦИЈА ПОД ИЗГОВОРИМА ИЗБЈЕГЛА КОНСУЛТАЦИЈЕ УОЧИ СЈЕДНИЦЕ НС О „СРЕБРЕНИЦИ“
  • Милорад ДОДИК: У првом извјештају је било злоупотребе података и нетачних података. Стога је потребно у Народној скупштини оспорити тај извјештај да би изгубио на валидности. Ми немамо намјеру да искључимо било чије страдање. Покретањем иницијативе код Народне скупштине Републике Српске немамо намјеру да кријемо било какав податак о страдању Бошњака

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске, Милорад Додик, рекао је да је његова намјера да приступ дешавањима у Сребреници буде објективан и да буду обухваћена страдања свих на том простору, будући да је извјештај Комисије за Сребреницу из 2004. године извјештај искључио страдање Срба.

Додик је рекао да је иницијативу о начину дјеловања институција Српске покренуо због тога што је извјештај из 2004. године био тенденциозно направљен.

„У њему је било злоупотребе података и нетачних података и тај извјештај је послужио многима за стварање атмосфере нетачности. Стога је потребно у Народној скупштини оспорити овај извјештај да би он изгубио на својој валидности. Ми немамо намјеру да искључимо било чије страдање. Покретањем иницијативе код Народне скупштине Републике Српске немамо намјеру да кријемо било какав податак о страдању Бошњака“, поручио је Додик.

Он је нагласио да изостанак представника опозиционих политичких партија данашњим консултацијама и њихови изговори показују страх од ментора.

„Хтјели смо да изразимо консензус свих политичких фактора, али овај састанак је био једнако креативан и конструктиван и без њиховог присуства“, рекао је Додик након што је у Палати Републике одржао консултације са представницима институција и парламентарних странака у Народној скупштини Српске поводом одржавања посебне скупштинске сједнице, заказане за сутра, на којој би требало да буде разматрана информација о извјештају Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године.

Консултацијама су присуствовали предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, предсједник Владе Српске Жељка Цвијановић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, предсједник ДНС-а Марко Павић, потпредсједник СНСД-а Радован Вишковић, те лидери Социјалистичке партије Петар Ђокић и Уједињене Српске Ненад Стевандић.

Састанку нису присуствовали представници опозиционих политичких партија.

На иницијативу предсједника Републике Српске Милорада Додика, Народна скупштина би сутра требало да разматра извјештај Комисије за Сребреницу из 2004. године коју је формирала Влада Српске, на основу налога Дома за људска права.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар