Предсједник РС

Додик: ОБА треба укинути, Српска може формирати своју обавјештано-безбједносну агенцију

НАГЛАСИО ДА ЋЕ ПРЕТХОДНО ИПАК ЗАТРАЖИТИ ДА ЊЕН `СЛУЧАЈ` РАЗМОТРИ ПРЕДСЈЕДНИШТВО БиХ
  • „Уколико се не ријеши питање Обавјештајно-безбједносне агенције – која не служи ничему осим за наношење штете српском народу и руководству Српске у и Србије – Српска ће изаћи из споразума о њеном оснивању и формираће своју посебну агенцију, на шта има уставно право“
  • На молбу да прокоментарише одлуку већине посланика у Представничком дому парламента БиХ да се данас не расправља о иницијативи за смјену Мектића с позиције министра безбједности, Додик  рекао да Мектића брани СДА, странка Бакира Изетбеговића. Према његовим ријечима, колико год се он формално представљао да је човјек СДС-а, Мектић је ипак суштински човјек СДА

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да Обавештајно-безбедносну агенцију БиХ треба укинути, јер не служи ничему осим за наношење штете српском народу и руководству Српске у и Србије.

„Послије овога што видимо – да они на главне тачке свог рада, нерада или недјела постављају мене, (предсједника Србије Александра) Вучића, руководство Републике Српске и српски народ, да је то њима главни проблем – зашто да ми то плаћамо”, рекао је Додик у новинарима у Трнову.

Додик је поручио да српски народ и његово руководство нису толико наивни, те да ће питање рада ОБА ставити на дневни ред Предсједништва БиХ као будући српски члан у институцији трочланог колективног шефа државе БиХ.

Уколико се то питање не ријеши, упозорава Додик, Српска ће изаћи из споразума о оснивању те агенције и формираће своју посебну агенцију, на шта има уставно право.

На молбу да прокоментарише дешавања у вези с позивом министра иностраних послова БиХ Игора Црнатка ресорном министру самопроглашеног Косова Беџету Пацолију да дође у Бањалуку, Додик је поновио да Пацоли није добродошао у Републици Српској, која не признаје Косово, те да је добра одлука да не дође.

Он је додао да је „Црнатков карактер” могао да искључи интерес српског народа и позове Пацолија у Бањалуку, али да се пита – ко је могао да помисли да јавност у Српској неће реаговати на такав позив.

„Не могу да вјерујем да постоји такав мозак у Републици Српској, али је Црнадак доказ да га има. Међутим, то није Црнатков рукопис, то је рукопис Младена Иванића, који се увијек сакрије иза и никада ништа не ради”, наводи Додик.

На питање да ли ће добити епилог случај забране уласка у БиХ руском књижевнику Захару Прилепину, Додик је рекао да садашњи српски представници у заједничким институцијама БиХ стално покушавају да побјегну од одговорности.

„Списка о забрани уласка у БиХ нема без сагласности Срба у заједничким органима, неко од Срба је то учинио и сада га бране сви они који сједе у Сарајеву”, рекао је Додик.

Он је поновио да је то издаја Републике Српске.

„Ако Српска позове свог пријатеља да дође на најважнију културну манифестацију и сматра да је то важно, онда БиХ то мора да поштује, али очигледно не поштују Иванић, (министар безбједности Драган) Мектић и неки други који тамо сједе”, рекао је Додик.

Додик, који је и предсједник СНСД, рекао је да су на тај начин они који су то направили учинили лошу услугу Републици Српској и издали националне и државне интересе.

На молбу да прокоментарише одлуку већине посланика у Представничком дому парламента БиХ да се данас не расправља о иницијативи за смјену Мектића с позиције министра безбједности, Додик је рекао да Мектића брани СДА, странка Бакира Изетбеговића.

Према његовим ријечима, колико год се он формално представљао да је човјек СДС-а, Мектић је, ипак, суштински човјек СДА.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар