Предсједник РС

Додик одбио да се сретне са амбасадором Аустрије у БиХ Мартином Памером

У ПИСМУ КОЈЕ МУ ЈЕ УПУТИО НАГЛАСИО ДА ЈЕ ВОДИО ПРОБОШЊАЧКУ ПОЛИТИКУ
  • Нагласивши да Српска и он лично  имају велико поштовање за државу Аустрију и годинама су чинили све да имају добру сарадњу, засновану на узајамном поштовању, написао је Памеру: „Својим дјеловањем и јавним иступима грубо сте се мијешали у унутрашња питања у БиХ, отворено фаворизујући одређене, по правилу бошњачке политике у БиХ, чиме сте своју државу лишили објективног утицаја у БиХ… Отворено и некритички сте исказивали подршку високом представнику у БиХ који је такође излазио из оквира прихватљивог понашања и кршио одредбе Дејтонског споразума и међународног права“
  • Поводом искључивања Обрена Петровића из СДС рекао: Ако је разлог то што сам долазио у Добој – сутра идем у Гацко, па нека због тога искључе Вукоту Говедарицу

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик одбио је сусрет са аустријским амбасадором Мартином Памером, јер је, како наводи Додик у писму Памеру, „као дипломатски представник Аустрије у БиХ чинио све да до жељене сарадње не дође“.

„Својим пристрасним наступима веома често сте излазили из оквира доброг дипломатског понашања и тиме нас удаљавали од жељене сарадње са државом коју изузетно поштујемо и са којом смо хтјели да сарађујемо“, истакао је предсједник Српске у писму упућеном Памеру након што је аустријски дипломата затражио састанак са Додиком.

Додик је у писму навео да Република Српска и он лично имају велико поштовање за државу Аустрију и годинама су чинили све да имају добру сарадњу, засновану на узајамном поштовању.

„Својим дјеловањем и јавним иступима грубо сте се мијешали у унутрашња питања у БиХ, отворено фаворизујући одређене, по правилу бошњачке политике у БиХ, чиме сте своју државу лишили објективног утицаја у БиХ“, наглашава се у писму.

Предсједник Српске и новоизабрани члан Предсједништва БиХ навео је да је аустријски дипломата „само прије неколико мјесеци учествовао у необјашњивом скандалу у Требињу, када је грубо и бахато напао групу пензионера, која му није дозволила да их фотографише, да би након тога обмањивао јавност да је нападнут“.

„Да ли сте размишљали какву штету сте нанијели и Републици Српској и српском народу креирајући измишљотину о наводном нападу на једног дипломату“, упитао је Додик у писму упућеном Памеру.

Додик тврди да је Памер „отворено и некритички исказивао подршку високом представнику у БиХ“, који је, како додаје предсједник Српске, „такође излазио из оквира прихватљивог понашања и кршио одредбе међународног споразума и међународног права“.

„Ово су само неки од разлога због којих сам присиљен да одбијем сусрет са Вама, а по доласку на дужност српског члана Предсједништва БиХ о Вашем раду у Сарајеву упознаћу све релеванте државне органе Аустрије. Изражавам дубоко поштовање према држави Аустрији са којом Република Српска, упркос Вашим напорима, сарађује и надамо се сарађиваће и даље, посебно након Вашег одласка“, поручио је предсједник Додик.

Он је, иначе, поводом искључења Обрена Петровића из СДС-а рекао да ако то има везе са његовом посјетом Добоју, да ће већ сутра отићи у Гацко па да искључе и Вукоту Говедарицу:

„Што би то имало везе са мном, то је њихова унтрашња ствар. Ја сам као предсједник ишао тамо да видим како стоје ствари са спортском двораном, болницом… Дан прије тога је деблокирана процедура везана за дионицу аутопута, што је веома важно, 70 милиона евра је коштало, дакле ишао сам тамо да то промовишем. Ако се то некоме није свидјело нека то објасни својој структури, ја с тим немам ништа“, рекао је Додик.

Истакао је да има у задње вријеме добру сарадњу са Обреном Петровићем са којим је јуче договорио да се његова два посланика прикључе скупштинској већини коју предводи СНСД и да ће Обрен Петровић у Представничком дому радити заједно са њима и бити дио посланичке екипе заједно са СНСД-ом.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар