Предсједник РС

Додик: Оно што не буде интерес Српске, неће бити ни БиХ – нема мајоризације

У СКУПШТИНИ РС ЗАКЛЕТВЕ ПОЛОЖИЛИ МИЛОРАД ДОДИК, ЖЕЉКА ЦВИЈАНОВИЋ И НЕДЕЉКО ЧУБИРЛОВИЋ
  • ДОДИК: „Остајем у Српској. Тренутно идем у Сарајево да одрадим важан посао за Републику Српску. Мени ће Српска бити светиња. Ако буде нешто друго – онда смо на погрешном путу! Ријеч патриотизам  биће важна и у наредне четири године и она ће ме подсјећати сваки дан у наредне четири године”
  • „Ни једна моја одлука – нагласио је новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ – неће бити без сагласности институција Српске, то је и легитимно и једино исправно. Заклетву и треба да положим овдје, ту гдје сам изабран, у срцу Републике Српске“
  • Жељка ЦВИЈАНОВИЋ приликом полагања заклетве: Србија је ослонац Републике Српске. Питање НАТО је за нас јако осјетљиво. Скупштина Српске се јасно опредијелила. Ако се Србија другачије изјасни о питању НАТО, мислимо да народ РС треба да се изјасни о томе путем референдума”

У ПАЛАТИ Републике Српске у Бањалуци је извршена примопредаја дужности досадашњег предсједника Милорада Додика и новоизабране предсједнице РС Жељке Цвијановић.

Додик је том приликом казао да је вријеме потпуно другачије од оног када је он преузимао мандат предсједника.

„Поносан сам што сам први предсједник РС који је то био у два мандата узастопно. Вјерујем да ће то поћи за руком и Жељки Цвијановић”, рекао је Додик.

Цвијановић је рекла да очекује веома брзо избор нове владе РС и додала је да ће посао предсједника радити одговорно. Она је навела да је РС јака када су снажне њене институције.

И потпредсједници РС Рамиз Салкић и Јосип Јерковић данас су у Народној скупштини РС положили заклетву.

За сутра је најављено да ће Цвијановићева предложити мандатара за састав нове ентитетске владе, кандидата Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Радована Вишковића.

Додик у Народној скупштини РС положио заклетву као члан Предсједништва БиХ

НОВОИЗАБРАНИ члан Предсједиштва БиХ из реда српског народа, Милорад Додик, положио је данас заклетву у Народној скупштини Републике Српске и поручио да ће његов глас у Предсједништву бити јак, колико и глас посланика у том парламенту и да оно што није интерес Српске, неће бити ни интерес БиХ.

Рекао је да је поносан јер је до сада испунио све циљеве на очувању Републике Српске.

„Остајем у Српској. Тренутно идем у Сарајево да одрадим важан посао за Републику Српску”, истакао је Додик у обраћању посланицима на првом конститутивном засједању 10. сазива НСРС.

Навео је да ће његов глас у Предсједништву бити јак, колико и глас посланика у НСРС, преноси Танјуг.

„Послије два мандата на месту предсједника Републике Српске осјећам се поносно, јер сам испунио све циљеве на очувању Српске. Хвала свима који су гласали за мене, али и онима који нису, јер су показали демократију Српске, која има право да бира. Подршка коју сам добио сматрам обавезом, а не наградом, да предано радим сваки дан у интересу Републике Српске. Мени ће Српска бити светиња. Ако нешто друго то буде, онда смо на погрешном путу! Ријеч патриотизам, биће важна и у наредне четири године и она ће ме подсјећати сваки дан у наредне четири године”, рекао је Додик.

Он је нагласио да је једини пут борба за интересе Српске:

„Не мислим да мој рад у Сарајеву може бити лишен сарадње са институцијама Републике Српске. Ни једна моја одлука неће бити без сагласности институција Српске, и то је тако, легитимно и једино исправно. Заклетву и треба да положим овдје, тамо гдје сам изабран, у срцу Републике Српске”, поручио је Додик.

Поручио је и да оно што неће бити интерес Републике Српске, неће бити ни Босне и Херцеговине.

„Нећемо дозволити да Српска буде прегласана или мајоризована. Нећу допустити да друга два члана у било којем смислу зауставе Републике Српске, и очекујем да са истим сензибилтетом се односе према мени, али и Републици Српској”, навео је Додик.

Цвијановић: Србија је ослонац Републике Српске

НОВОИЗАБРАНИ предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је данас, након избора на нову дужност, да је за РС од суштинског значаја однос са Србијом који је тренутно јако добар.

Цвијановић је рекла да је Србија ослонац Републике Српске и поручила да је Српска, како је рекла, „с много љубави загледана у Србију”, преноси Танјуг.

„РС протеклих година иде узлазном линијом. Од нове Владе РС очекујем да настави позитивне трендове и његује дијалог са социјалним партнерима”, рекла је Цвијановић.

Како каже, опредјељење ка ЕУ интеграцијама не искључује сарадњу са Русијом која је један од највећих инвеститора у РС-у.

Најавила је оснаживање сарадње са Кином.

„Питање НАТО-а је за нас јако осјетљиво. НСРС се јасно опредијелила. Ако се Србија другачије изјасни о питању НАТО, мислимо да се народ РС-а треба изјаснити о томе путем референдума”, навела је председника РС.

Она је казала да је избор за предсједника Републике Српске доживљава као признање за све оно што је радила у протеклом периоду као предсједница владе.

Истакла је важност стабилних институција које су гаранција да ће РС бити спремна за све што ће се морати рјешавати у народном периоду.

„Важно је да имамо јединство институција. С тимом, на челу са чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, тијесно ћемо сарађивати и усаглашавати ставове РС”, рекла је Цвијановић.

Истакла је да РС свима пружа руку партнерства, али да неће дозволити угрожавање њених уставних надлежности.

Казала је и да ће се залагати за највећи степен јединства у цјелокупном друштву, за мир и толеранцију.

„Бићу спона усаглашавања наших представника у институцијама БиХ и РС-а”, поручила је Цвијановић.

Нови стари предсједник НСРС Недељко Чубриловић:Част ми је

НЕДЕЉКО Чубриловић реизабран је данас за предсједника 10. сазива Народне скупштине Републике Српске, а у свом обраћању он је рекао да му је част што је поново добио повјерење народних посланика да предсједава овим највишим законодавним органом власти.

За Чубриловића је гласао 51 посланик, док је њих 29 било против.

„Овај парламент је одраз тековина демократије и права грађана да сами одлучују о свим важним стварима у Републици Српској. Залагаћу се за очување тековина одбрамбено-отаџбинског рата”, казао је.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар