Предсједник РС

Додик: Покушаћемо да Српској вратимо обавјештајну структуру на коју има право

БОШЊАЦИМА: АКО НАС БУДЕТЕ БЛОКИРАЛИ, НЕЋЕМО РЕЋИ `ДА` НИ ВАШОЈ `ВРЕМЕНСКОЈ ПРОГНОЗИ`
  • Република Српска и Србија су једно… Оно што Србија предлаже поводом границе је функционално. Шта Сарајево има са тим? Ако Република Српска има интерес да регулише свој проблем на граници са Србијом са којом је у додиру цијелом дужином, онда на нивоу БиХ нема шта да смишљају већ да тако нешто прихвате
  • „Безбједносном структуром у БиХ управља СДА Алије Изетбеговића… Уколико будем изабран за члана Предсједништва БиХ, покушаћу да Српској вратим обавјештајну структуру. Они раде против стабилности Српске и ја сам на њиховој листи слушаних и прогоњених особа. То раде и према руководству Србије и та служба је против српских интереса“
  • „На нивоу БиХ су мимо устава и закона направљени Суд и Тужилаштво како би се обрачунавали са Српском.  Они живе зато јер наши људи иду тамо. Једног дана, када повучемо све Србе из Суда и Тужилаштва, те институције неће постојати“
  • Предсједник РС одбацио инсинуације и шпекулације да су његов син и син премијера Жељке Цвијановић учествовали у било каквом инциденту у вези са Давидом Драгичевићем: „Поједини људи хоће да од тога направе изборну тему. Веома је огавно што неки то покушавају. Они који креирају такво нешто показују своје право лице и опет ћу рећи – било ко, ако је укључен (у страдање Давида) једино о томе могу да кажу Суд и Тужилаштво и нико више у земљи“
  • „Политичка интуиција ми говори да ће наша побједа (на октобарским изборима) бити величанствена и већа него 2016. године. Народ нам мора дати 50 одсто подршке због самог себе, због стабилности“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће, када је ријеч о питању границе између Србије и БиХ, бити онако како Србија каже.

„Република Српска и Србија су једно, али мислим да је оно што Србија предлаже функционално и на прави начин је регулисање те границе. Шта Сарајево има са тим? Коче само зато што имају неку формалну ствар. Било би боље да једни друге не кочимо“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, ако Република Српска има интерес да регулише свој проблем на граници са Србијом са којом је у додиру цијелом дужином, онда на нивоу БиХ нема шта да смишљају већ да тако нешто прихвате.

Додик је истакао да неће кочити ниједан њихов пројекат уколико буде изабран за члана Предсједништва БиХ.

„Ако они покушају да закоче неки наш, суочиће са оним што до сада нису видјели у органима БиХ“, поручио је Додик.

Он је додао да нико не би требало да оспорава ако Република Српска хоће да прави гасовод од Србије до Бањалуке.

„Ако будете оспоравали, нећете добити ниједан пројекат нити одлуку, која је чак и нормална. Нећете добити ни одлуку о временској прогнози“, нагласио је Додик.

Он сматра да ће се сада на један други начин радити у заједничким институцијама.

„Ми БиХ не доживљамо на начин како је доживљава Савез за промјене, она је изведеница, а суштина, фактор и субјекти политичког система су два ентитета и три народа“, напоменуо је Додик.

Предсједник Српске је рекао да безбједносном структуром у БиХ управља СДА Алије Изетбеговића и да ће, уколико буде изабран за члана Предсједништва БиХ, покушати Српској да врати обавјештајну структуру.

„Они раде против стабилности Српске и ја сам на њиховој листи слушаних и прогоњених особа. То раде и према руководству Србије и та служба је против српских интереса“, рекао је Додик у емисији „Предсједник говори“ на РТРС-у.

Он каже да та служба креира догађаје у Српској. „Сјетите се када су уочи 9. јануара на Дан Републике пласирали лаж о паравојним формацијама у Српској, а читав свијет прихватио ту причу“, рекао је Додик.

Додик је рекао да је добро да је Полиција Српске сачувана упркос страним притисцима, који су били посебно изражени 2005. године када је говорено о „реформи“, указујући да би Републици био „избијен“ важан елеменат државности уколико би била укинута полиција.

„По Уставу БиХ, имамо право на војску и можемо једног дана, у контексту који се може створити, донијети закон о формирању војске“, рекао је Додик и подсјетио да је тражио да се БиХ демилитаризује.

Он је рекао да су на нивоу БиХ мимо устава и закона направљени Суд и Тужилаштво како би се обрачунавали са Српском.

„Они живе зато јер наши људи иду тамо. Једног дана, када повучемо све Србе из Суда и Тужилаштва, те институције неће постојати“, рекао је Додик.

На питање да ли су институције и полиција заказали у случају страдања Давида Драгичевића, Додик је рекао да је то примарно обавеза и задатак Тужилаштва, а да полиција ради по њиховим налозима.

Он је изразио задовољство што је у вези с овим случајем ангажован комбиновани, међународни адвокатски тим, који уноси једну нову димензију, као и да поједини чланови тог тима већ истичу да не желе никакво мијешање политике.

„Чули смо господина Анта Нобила, адвоката, који је рекао да је задовољан како Тужилаштво ради, да ће с њима сарађивати и да је увјерен да тај случај желе да доведу до краја“, рекао је Додик.

Он је одбацио инсинуације и шпекулације да су његов син и син премијера Жељке Цвијановић учествовали у било каквом инциденту у вези са Давидом Драгичевићем.

„Поједини људи хоће да од тога направе изборну тему. Не желим ником да се правдам, али је веома огавно што неки то покушавају. Они који креирају такво нешто показују своје право лице и опет ћу рећи – било ко, ако је укључен (у страдање Давида) једино о томе могу да кажу Суд и Тужилаштво и нико више у земљи“, рекао је Додик.

Предсједник Српске поново је осудио напад на новинара БН телевизије Владимира Ковачевића и затражио од институција да предузму све што могу, буду истрајне у истрази и приведу одговорне.

Он је истакао да је Жељка Цвијановић најјачи кандидат, који ће побиједити на предстојећим изборима за предсједника Српске, те да глас за њу и њега гарантује континуитет стабилности Републике.

„То су грађани могли да осјете сада и повећањем плата, а што ће бити настављено“, рекао је Додик.

Он је навео да је цијела Српска данас велико градилиште, те да је актуелни премијер Српске у протеклом периоду показала способност да измирује све обавезе према буџетским корисницима, чак и у времену када је Република имала проблем са ликвидношћу.

„Захваљујући њој и свима нама достигли смо да Српска изађе и на интернационално финансијско тржиште, добије 168 милиона евра и потврди потпуну фискалну и финансијску стабилност. Данас нема никаквих заостатака“, објаснио је Додик.

Он је нагласио да се позитивни економски помаци осјете у бројним областима, од раста индустријске производње, до покривености увоза извозом, те да он и СНСД неће водити прљаву кампању, јер има довољно квалитетног материјала за причу у оквиру тог процеса.

Додик каже да подржава долазак било какве међународне комисије које ће пратити предстојеће изборе у БиХ.

„Спремни смо за прихватим фер и поштене изборе и потпуно сам увјерен, и моја политичка интуиција то говори да ће наша побједа бити величанствена и већа него 2016. године. Народ нам мора дати 50 одсто подршке због самог себе, због стабилности“, рекао је Додик и истакао да вјерује коалиционим партнерима са којима одлично сарађује.

Он је оцијенио да власт Српске има карактер и да не калкулише као опозиција, те да о „раду“ српских представника у власти на нивоу БиХ најбоље говори примјер моста између Љубовије и Братунца, који је Србија направила, док је „с наше стране требало направити гранични прелаз“.

„Ти људи (српски представници у власти на нивоу БиХ) и издајници су све ово вријеме стопирали одлуку да се прави тај прелаз. И данас то није направљено да буде у функцији. То су спречавали из једног разлога – не смијемо то да дозволимо да се Додик тамо слика… Пристао сам да не идем тамо, нека само пусте мост, није проблем…“, рекао је Додик.

Он је рекао да је финансијски систем Српске потпуно стабилизован упркос покушајима да се у Српској направи хаос, нагласивши, између осталог, да су српски представници у власти на нивоу БиХ двије године заустављали ратификацију споразума за изградњу пута Добој-Бањалука, само да се тај пут не би направио како би рекли људима „ова власт вас само вара“.

Додик каже да је опозиција у Српској, као мањинска структура у власти на нивоу БиХ, све радила против Српске, те да су покушавали и звиждањем у Народној скупштини да разбију институције, избјегавали да разговарају са властима о важним и виталним темама за српски народ попут спровођења референдума о 9. јануару – Дану Републике, о Извјештају о Сребреници…

„Не воле Милорада Додика, а ја њих не мрзим. Они ме забављају у томе што чине. Иако то хоће да кажу, нетачно је да је друштво подијељено. Нека погледају резултате прошлих локалних избора на којима их је народ казнио, а сада ће их помести са политичке сцене“, оцијенио је Додик.

Он је одбацио приче да власт не помаже и не улаже у локалне заједнице у којима је опозиција на власти, што показују примјери Бијељине, Касиндола и Добоја, гдје су изграђене и граде се и болнице, путеви, заобилазнице, мостови, спортски објекти…

„Ускоро ћемо имати интегрални аутопут до Добоја и то је велика радна побједа овог народа. Болница у Добоју кошта 103 милиона и то су републичка, а не градска средства“, рекао је Додик.

Он је истакао да је Андрићград, који је градио српски режисер Емир Кустурица, спријечио масовније исељавање људи из Вишеграда, те да тај позитиван пројекат и велику причу критикују и оспоравају само они који никада нису дошли тамо и виде ту идеју.

Додик је рекао да је Српска у поплавама 2014. године изгубила један буџет, али је одлучним мјерама попут додјеле бонова људима за куповину грађевинског материјала и слично, те путем Фонда солидарности, успјешно санирала огромне штете на објектима људи, привредним објектима.

„Поносан сам на Владу и оно што смо урадили да санирамо штете и помогнемо људима с којима смо на терену били цијело вријеме у свим поплавама погођеним мјестима и градовима, а посебно онима у Добоју и Шамцу“, рекао је Додик.

(Срна)

 

1 коментар

  • Predsednice po mom misljenju to sto govoris je super….samo manje pricaj a vise uradi to sto pricas i najavljujes.Da je srece to ste trebali daaaavno uraditi.Zivjela nasa kucica nasa slobodica nasa Republikica nasa Srbkinjica. Sve za Srbsku a Srbsku nizasta.Sekovljanin .

Кликни овде да поставиш коментар