Предсједник РС

Додик: Покушаћу да ставим на дневни ред сва дејтонска овлашћења која су отета Српској

СРБИ ПРЕКО МЕНЕ БРАНЕ СВОЈУ РС, ПИСМО, ВЈЕРУ, СЛАВУ, ПРАВО НА ЈЕДИНСТВО СА СРБИЈОМ
  • За ТВ Хепи рекао: „Ја сам човјек који вјерује у Републику Српску, њена права и оно што је написано у Дејтону и борићу се свом својом снагом, умијећем и памећу, стрпљењем и нестрпљењем за Српску каква је написана у Дејтону и Уставу и нећу од тога одустати“
  • „Када преузмем дужност у Предсједништву БиХ, прво ћу тражити да се из БиХ удаљи високи представник. За то су, осим Српске, и Србија и Хрватска, као потписнице Дејтонског споразума“
  • „Зашто је проблем да иза мене када сједим у Сарајеву стоји застава Републике Српске? Сви знају да сам ја добар Србин, да сам дошао тамо са мандатом српског народа и ја хоћу да се види тамо иза мене застава Републике Српске“

НОВОИЗАБРАНИ  српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да је народ гласајући за њега бранио достојанство, Републику, право на писмо, вјеру, крсну славу, право на јединство са Србијом и сарадњу са Русијом и цијелим свијетом, а против унитаризације БиХ.

Он је нагласио да је побједа СНСД-а на општим изборима била величанствена, да је освојио око 350.000 гласова, што је највећи резултат за члана Предсједништва БиХ који је неко постигао, те додао да је воља народа неприкосновена.

Додик, који је предсједник Републике Српске, рекао је вечерас за ТВ „Хепи“ да опозиција, односно људи који би требало да имају осјећај за политичку реалност, прави спрдњу о покраденим гласовима, те указао да изборе не спроводе ни он, ни Влада Српске, него Централна изборна комисија БиХ, којој се треба обратити за то.

„Ја сам човјек који вјерује у Републику Српску, њена права и оно што је написано у Дејтону и борићу се свом својом снагом, умијећем и памећу, стрпљењем и нестрпљењем за Српску каква је написана у Дејтону и Уставу и нећу од тога одустати“, поручио је Додик.

Додик је најавио да ће када преузме дужност у Предсједништву БиХ прво тражити да се из БиХ удаљи високи представник, те оцијенио да су за то, осим Српске, Србија и Хрватска, као потписнице Дејтонског споразума.

„Покренућемо ту процедуру, то ће бити главна тема првог дијела мандата“, додао је он.

Додик је рекао да у парламенту БиХ Срби треба да буду политички јединствени, да им тамо треба десет гласова из Републике Српске да би одлучивали о виталним интересима.

Он је напоменуо да је Републици Српској отето 80 надлежности, да су у БиХ наметнути суд и тужилаштво, са странцима у суду, те подсјетио да је високи представник био постављен да чува слово Дејтона, а не да ради против Српске.

Додик је рекао да је у прошлости сва европска политика ишла на унитаризацију БиХ, те додао да је важно што је народ схватио да у БиХ није задња ријеч странаца, већ народа.

Наводећи да је веома видљив негативан приступ странаца према Републици Српској, Додик је као примјер навео да је међународна заједница склонила 1.000 имена Срба убијених у Сребреници 1993. године под руководством Насера Орића.

Додик је истакао да је због тога немогуће направити извјештај о Сребреници у којем нема ниједног страдалог Србина.

„Зато смо укинули тај извјештај о Сребреници. Овај списак од 1.000 имена убијених Срба је још један доказ да су Срби били у праву што неће да трпе неправду. Ако прихватате да се према вама чини неправда, онда се неправда није ни десила“, додао је он.

Додик је нагласио да ће по преузимању функције српског члана Предсједништва БиХ тражити да на сједницама иза њега стоји застава Републике Српске и да ће тражити да се промијени пословник о раду, који регулише да тога нема, а који је наметнут од високих представника.

„Зашто је проблем да иза мене када сједим у Сарајеву стоји застава Републике Српске? Сви знају да сам ја добар Србин, да сам дошао тамо са мандатом српског народа и ја хоћу да се види тамо иза мене застава Републике Српске“, истакао је Додик.

Он је нагласио да ће покушати да стави на дневни ред све што је отето Републици Српској.

„На нашој страни су народна воља и право“, додао је Додик.

Он је истакао да је његова политика чистог рачуна и да БиХ само на тај начин може да преживи.

„Познат сам као човјек који када се договори, до тога држи, али нећу да будем политички коректан а да дам нешто од интереса Републике Српске“, истакао је Додик.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар