Предсједник РС

Додик: Пренијели смо Путину да Српска жели да буде дио гасовода Турски ток

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ И ПРЕДСЈЕДНИК СРПСКЕ СА РУСКИМ ЛИДЕРОМ
  • Милорад Додик предочио предсједнику Руске Федерације да постизборно формирање власти у БиХ касни и због условљавања формирања институција пристајањем Бањалуке на пут у НАТО и нагласио да РС то, наравно, одбија, па ће процес трајати дуго

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић разговарали су у Београду са предсједником Русије Владимиром Путином.

Додик је открио да су премијерли руском лидеру да Република Српска жели да учествује у гасоводу Турски ток и додао да РС у складу с тим припрема пројектну документацију јер је за њу то врло важно.

Рекао је да РС са руским компанијама ради термоелектране у Српској, што је, такође, оцијенио као веома важно.

Предсједавајући Предсједништва БиХ истакао је да Српска жели да ојача сарадњу са Руском Федерацијом у области образовања.

„Веома важно је рећи да сам ја овдје као српски члан Предсједништва БиХ, али мој примарни интерес је Република Српска. Сматрам својом обавезом и дужношћу да примарно афирмишем интересе Српске“, рекао је Додик.

Додик је пренио Путину да је Српска спровела изборне резултате и прва у БиХ формирала власт, те додао да у процесу формирања органа у БиХ има застоја, као што је, како каже, уобичајено у БиХ.

„БиХ условљава формирање институција путем ка НАТО-у, што ми, наравно, одбијамо, тако да ће тај процес трајати дуго“, рекао је Додик руском предсједнику.

 

„Имамо много заједничких пројеката. Важно је задржати добар ниво разумијевања и ширити сарадњу“, рекла је Цвијановићева пред састанак с Путином.

Путин је још јуче, у интервјуу уочи посјете Србији, навео да је сарадња са Републиком Српском у оквиру Дејтонске БиХ, на обострану корист и да ће инсистирати на реализацији пројеката у области инфраструктуре.

Цвијановић: Почаствована сам што учествујем у посјети Владимира Путина

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Београду да је почаствована учешћем у тако важном догађају као што је посјета руског предсједника Владимира Путина Србији, истакавши да Русију и Српску вежу пријатељство и разумијевање.

„Почаствована сам што сам добила прилику да учествујем у оквиру овог веома важног догађаја и састанака уприличеног поводом доласка предсједника Путина“, рекла је Цвијановићева Срни у Палати Србија.

Она је истакла да Русију и Републику Српску веже и пријатељство и политичко разумијевање, нагласивши да је Русија на економском и спољнотрговинском плану, осим што је велики улагач у Српској, важан спољнотрговински партнер.

Предсједник Српске навела је да има много започетих пројеката у сарадњи са Русијом и у сектору образовања, нагласивши да се као простор за додатну сарадњу отвара и област здравства и медицине, што је прилика коју Република Српска намјерава да искористи.

„Важно је да се задржи добар ниво разумијевања и да ширимо наше економске активности. Разумијемо да је Република Српска мало тржиште и мала економија, али увијек је важно да за велике подухвате имате велике партнере“, истакла је Цвијановићева.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар