Предсједник РС

Додик: Прихватићу извјештај међународне комисије о Сребреници, са истином ћемо лакше живјети

КАО ЧЛАН ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ ЗАКЛЕТВУ ЋЕ ПРВО – 19. НОВЕМБРА – ПОЛОЖИТИ ПРЕД СКУПШТИНОМ РС
  • Указао да по укинутом извјештају о Сребреници није погинуо ниједан Србин и да се није нашао у том извјештају. Потом је упитао: „Како је то могуће? Па, знате колико је Срба погинуло тих дана тамо у Сребреници? И да нико се није нашао да каже, па погинули су и Срби, чак ни у том периоду, а да не говорим о људима (Бошњацима) који су погинули ’92. а стављени на тај списак“

НОВОИЗАБРАНИ члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће 19. новембра положити заклетву у Народној скупштини Републике Српске.

„Сједница Народне скупштине је заказана или ће бити заказана за 19. новембар у 14.00 часова. Прво ће бити бирано скупштинско руководство, односно верификација мандата, након тога ће заклетву положити новоизабрани предсједник Републике Жељка Цвијановић, а онда и ја“, рекао је Додик новинарима у Добоју.

Он је додао да га дан послије чека инаугурација у Сарајеву, те да се први пут суочава са процедурама које му нису познате и на које нема могућност да утиче.

Додик је нагласио да је предвиђено да чланови Предсједништва добију сертификат и положе заклетву, а потом и конституише Предсједништво и одреди предсједавајући те институције.

„Текст заклетве је потпуно бениган. Предсједавајући има обавезу да у неком скоријем року закаже прву сједницу. С моје стране на првој сједници биће приједлог измјена Пословника о раду Предсједништва“, закључио је Додик.

Додик је у Добоју рекао и да је спреман да прихвати нови извјештај о Сребреници и да ће са правом истином бити лакше живјети.

„Ми не бјежимо од истине, ми хоћемо да направимо комисију која ће доћи до истине о збивањима у Сребреници“, поручио је Додик.

Додао је да то треба да буде чињенично поткован извјештај о Сребреници.

„Позивам Бошњаке да дају своје најбоље људе и да сједну са међународним експертима и да утврде чињенично стање и истину што се тиче Сребренице. С њом ћемо лакше живјети, са правом истином. Ја сам спреман, ако буде такав одбор, да прихватим извјештај тог одбора, а не да правим шпекулације као што то врши Инцко (Валентин, висиоки представник) по Савјету безбједности (УН)“, изјавио је Додик.

Он се осврнуо и на извјештај о Сребреници који је укинут.

„Само једна ствар је немогућа у том извјештају који је укинут, а то је да у периоду од 11. до 19. (јула 1995.) није погинуо ниједан Србин, и да се није нашао у том извјештају. Како је то могуће? Па, знате колико је Срба погинуло тих дана тамо у Сребреници? И да нико се није нашао да каже, па погинули су и Срби, чак ни у том периоду, а да не говорим о људима који су погинули ’92. а стављени на тај списак“, казао је Додик.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар