Предсједник РС

Додик: Српска ће предузети све што је потребно да заштити своју имовину у Хрватској

ХРВАТСКА ОБЈАВИЛА ИЗДАВАЊЕ У ЗАКУП 15 ОДМАРАЛИШТА И ПРАТЕЋИХ ОБЈЕКАТА БиХ И СРБИЈЕ
  • „Сви уговори склопљени под притисцима и пријетњама морају бити проглашени ништавним. Располагање туђом имовином, што намјерава да уради Хрватска, само би беспотребно закомпликовало односе у региону“

РЕПУБЛИКА Српска предузеће све активности потребне да заштити своју имовину у Хрватској, изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

На молбу да прокоментарише информацију да је Хрватска почела примјену измјена и допуна Закона о управљању државном имовином, које је хрватски Сабор усвојио у мају, а које ресорном министарству омогућавају да управља некретнинама и да ставља у функцију и некретнине за које нису рјешени имовинско-правни односи, Додик је рекао да је Хрватска у обавези да спроведе споразум који су бивше републике СФРЈ постигле, а који каже да свим грађанима и правним субјектима морају бити враћена права која су имали на дан 31. децембра 1990. године.

„Сви уговори склопљени под притисцима и пријетњама морају бити проглашени ништавним. Располагање туђом имовином, што намјерава да уради Хрватска, само би беспотребно закомпликовало односе у региону“, истакао је предсједник Српске.

Министарство државне имовине Хрватске објавило је прије три дана јавни позив за давање у закуп одмаралишта и других некретнина на Јадрану.

На списку је 15 некретнина, одмаралишта и пратећих објеката на приморју Хрватске, чији су власници предузећа из Србије и БиХ, а у закуп се дају на 30 година.

И прије него што је усвојен у Сабору, овај закон је изазвао велико незадовољство у Србији и БиХ јер то у пракси значи да државну имовину правних лица из других република бивше СФРЈ, Хрватска може дати на управљање трећим особама на рок од 30 година.

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Dodik-Srpska-ce-zastititi-svoju-imovinu-u-Hrvatskoj/507875

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар