Предсједник РС

Додик: Српска је синоним за слободу српског народа, а Србија је синоним за наш живот

ЦВИЈАНОВИЋ: ВАЖНО ЈЕ ШТО СМО СЕ ОКУПИЛИ У СУСРЕТ БОЖИЋУ И ДАНУ РС – СРБИЈА ЈЕ ЗА НАС СВЕ
  • Милорад ДОДИК послије заједничког бадњака у Председништву Србије: Морамо да на Балкану очувамо интегритет и снагу Српске православне цркве. Напад на СПЦ је највидљивији у Црној Гори, гдје постоји и уопштено негативан однос према Србима, док је Сарајево узурпирало значајну имовину цркве и то питање треба да буде стављено на дневни ред
  • „Нисмо се окупили – нагласио је – да правимо планове против других, трећих или десетих већ да охрабримо себе да радимо за добробит нашег народа“

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик рекао је да је његов циљ очување мира и изградња уставне позиције Републике Српске у БиХ.

„У БиХ желимо да изградимо уставну позицију Срба и Републике Српске. Република Српска је синоним за слободу, а Србија за наш живот и тако се и понашамо. Желимо да легализујемо такав приступ“, рекао је Додик на конференцији с предсједником Србије Александром Вучићем, премијерком Аном Брнабић и политичким представницима Срба из региона.

Он је навео и потребу да се на Балкану очува интегритет и снага Српске православне цркве.

Према његовим ријечима, напад на СПЦ је највидљивији у Црној Гори, гдје постоји и уопштено негативан однос према Србима, док је у БиХ Сарајево „узурпирало значајну имовину“ цркве и то питање треба бити стављено на дневни ред.

Нагласио је да Срби теже кроз вијекове да буду сабрани и окупљени те да је позив Александра Вучића да се данас уочи Божића окупе представници српског народа из цијелог региона у главном граду Србије одлична идеја и посебан осјећај.

„Нема бољег дана од Божића да се окупимо и разговарамо о спецификуму нашег народа у Србији и регији. Сви се угледамо на Србију и желимо јој успјех. Вучић и Брнабић су нас обавијестили о могућностима помоћи свим српским заједницама“, казао је Додик.

Он је нагласио да Срби желе да очувају мир и само томе теже.

„Понекад изгледа се повлачимо од напада према српској заједници, а потпуно неоправдано су ти напади усмјерени. РС је синоним за слободу српског народа, а Србија је синоним за наш живот. Желимо легализовати тај приступ да не смета никога. Ако Бошњаци исказују интересе који не вријеђају друге, то исто треба да вриједи и за нас“, сматра Додик.

Предсједавајући Предсједништва БиХ се захвалио Вучићу што је реализовао идеју да се на Бадњи дан уочи Божића у Београду окупе представници Срба из земаља региона.

„Нисмо се окупили да правимо планове против других, трећих или десетих већ да охрабримо себе да радимо за добробит нашег народа“, закључио је Додик.

Цвијановић: Срби из региона загледани у Србију и желе да Србија буде напредна и јака

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да су са данашњег састанка представника Срба из региона са предсједником Србије Александром Вучићем послате поруке јединства и саборности.

Она је послије састанка у Предсједништву рекла да таква окупљања служе да се разговара о многим питањима и да се заједнички дефинишу одређени циљеви и да никада нису уперена против некога.

„Важно је што смо се окупили овдје у сусрет Божићу и Дану РС, што смо се окупили на почетку године. Моја захвалност и на конструктивним разговорима и на лијепој прилици да сви заједно учествујемо у уношењу бадњака, и пошаљемо поруку да треба да радимо заједно, да се добро разумијемо и да будемо ослонац једни другима“, рекла је Цвијановић за ТВ Пинк.

Она је истакла и да су сви Срби из региона загледани у Србију и желе да Србија остане напредна и јака, јер је то, како је рекла, ослонац за све, а дефинитивно за Србе у Републици Српској.

„За нас у РС Србија је све. Постоји политичка, људска, економска и свака друга веза са Србијом и ово је била прилика да се додатно стави печат на такву сарадњу“, поручила је Цвијановић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар