Predsjednik RS

Dodik: Srpska je sinonim za slobodu srpskog naroda, a Srbija je sinonim za naš život

CVIJANOVIĆ: VAŽNO JE ŠTO SMO SE OKUPILI U SUSRET BOŽIĆU I DANU RS – SRBIJA JE ZA NAS SVE
  • Milorad DODIK poslije zajedničkog badnjaka u Predsedništvu Srbije: Moramo da na Balkanu očuvamo integritet i snagu Srpske pravoslavne crkve. Napad na SPC je najvidljiviji u Crnoj Gori, gdje postoji i uopšteno negativan odnos prema Srbima, dok je Sarajevo uzurpiralo značajnu imovinu crkve i to pitanje treba da bude stavljeno na dnevni red
  • „Nismo se okupili – naglasio je – da pravimo planove protiv drugih, trećih ili desetih već da ohrabrimo sebe da radimo za dobrobit našeg naroda“

PREDSJEDAVAJUĆI Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da je njegov cilj očuvanje mira i izgradnja ustavne pozicije Republike Srpske u BiH.

„U BiH želimo da izgradimo ustavnu poziciju Srba i Republike Srpske. Republika Srpska je sinonim za slobodu, a Srbija za naš život i tako se i ponašamo. Želimo da legalizujemo takav pristup“, rekao je Dodik na konferenciji s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i političkim predstavnicima Srba iz regiona.

On je naveo i potrebu da se na Balkanu očuva integritet i snaga Srpske pravoslavne crkve.

Prema njegovim riječima, napad na SPC je najvidljiviji u Crnoj Gori, gdje postoji i uopšteno negativan odnos prema Srbima, dok je u BiH Sarajevo „uzurpiralo značajnu imovinu“ crkve i to pitanje treba biti stavljeno na dnevni red.

Naglasio je da Srbi teže kroz vijekove da budu sabrani i okupljeni te da je poziv Aleksandra Vučića da se danas uoči Božića okupe predstavnici srpskog naroda iz cijelog regiona u glavnom gradu Srbije odlična ideja i poseban osjećaj.

„Nema boljeg dana od Božića da se okupimo i razgovaramo o specifikumu našeg naroda u Srbiji i regiji. Svi se ugledamo na Srbiju i želimo joj uspjeh. Vučić i Brnabić su nas obavijestili o mogućnostima pomoći svim srpskim zajednicama“, kazao je Dodik.

On je naglasio da Srbi žele da očuvaju mir i samo tome teže.

„Ponekad izgleda se povlačimo od napada prema srpskoj zajednici, a potpuno neopravdano su ti napadi usmjereni. RS je sinonim za slobodu srpskog naroda, a Srbija je sinonim za naš život. Želimo legalizovati taj pristup da ne smeta nikoga. Ako Bošnjaci iskazuju interese koji ne vrijeđaju druge, to isto treba da vrijedi i za nas“, smatra Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH se zahvalio Vučiću što je realizovao ideju da se na Badnji dan uoči Božića u Beogradu okupe predstavnici Srba iz zemalja regiona.

„Nismo se okupili da pravimo planove protiv drugih, trećih ili desetih već da ohrabrimo sebe da radimo za dobrobit našeg naroda“, zaključio je Dodik.

Cvijanović: Srbi iz regiona zagledani u Srbiju i žele da Srbija bude napredna i jaka

PREDSJEDNIK Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da su sa današnjeg sastanka predstavnika Srba iz regiona sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem poslate poruke jedinstva i sabornosti.

Ona je poslije sastanka u Predsjedništvu rekla da takva okupljanja služe da se razgovara o mnogim pitanjima i da se zajednički definišu određeni ciljevi i da nikada nisu uperena protiv nekoga.

„Važno je što smo se okupili ovdje u susret Božiću i Danu RS, što smo se okupili na početku godine. Moja zahvalnost i na konstruktivnim razgovorima i na lijepoj prilici da svi zajedno učestvujemo u unošenju badnjaka, i pošaljemo poruku da treba da radimo zajedno, da se dobro razumijemo i da budemo oslonac jedni drugima“, rekla je Cvijanović za TV Pink.

Ona je istakla i da su svi Srbi iz regiona zagledani u Srbiju i žele da Srbija ostane napredna i jaka, jer je to, kako je rekla, oslonac za sve, a definitivno za Srbe u Republici Srpskoj.

„Za nas u RS Srbija je sve. Postoji politička, ljudska, ekonomska i svaka druga veza sa Srbijom i ovo je bila prilika da se dodatno stavi pečat na takvu saradnju“, poručila je Cvijanović.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar