Предсједник РС

Додик: Српски народ био жртва Хрвата и муслимана – народа са којима је дијелио живот

НА МРАКОВИЦИ ОБИЉЕЖЕНА 76. ГОДИШЊИЦА БИТКЕ НА КОЗАРИ У КОЈОЈ ЈЕ УБИЈЕНО ОКО 40.000 ЦИВИЛА
  • Милорад ДОДИК: Муслимани су претежно били на страни усташког народа и НДХ. Данас бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић прича о антифашизму, а његов је отац Алија у Другом свјетском рату био у Ханџар дивизији
  • ДОДИК: Република Српска историјски пројекат за слободу и опстанак српског народа на овим просторима. Зато хоће да нам умање ингеренције. Наш циљ је 1992. године био независна Република Српска. Нисмо жељели рат већ да бранимо своје. Слобода за Србе на овом мјесту је слобода за друге. Не угрожавамо слободу других народа, али имамо право да бранимо своју слободу, која је кључна ријеч за Србе
  • Министар рада и борачко-ивалидске заштите Републике Српске Миленко САВАНОВИЋ:  Усташка држава НДХ била главна полуга за уништавање српског народа. У логоре је отјерано 68.000 српског становништва са ових простора. Деведесетих су се пробудили потомци оних који су убијали Србе у Другом свјетском рату и поново кренули на Србе, али да се српски народ организовао и створио Републику Српску. Одбранили смо оно што нам припада, створили Републику Српску и живимо у слободи

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске, Милорад Додик, рекао је данас на Козари да је српски народ био жртва Хрвата и муслимана, народа са којима је дијелио живот на овим просторима.

„Ја сам представник српског народа и као такав наставићу да се борим за истину“, истакао је Додик на Мраковици, гдје се данас обиљежава 76 година од Битке на Козари.

Додик је нагласио да редовно долази на Козару јер је потомак славног страдалног народа, који је кроз историју подносио страдање које је организовано да би Срби нестали.

„Овдје је била истинска прича о убијању Срба од стране усташа које су чинили муслимани и Хрвати“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, муслимани су претежно били на страни усташког народа и НДХ.

Додик је напоменуо да данас бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић прича о антифашизму, те подсјетио како је његов отац Алија у Другом свјетском рату био у Ханџар дивизији.

Он је подсјетио на српска стратиша, како су усташе побили Србе гдје год су стигли, а почели су са Пагом и Јадовном, те напоменуо како је тек 20 година послије Другог свјетског рата први регрут из општине Козарска Дубица отишао у војску.

Додик је истакао да је српски народ изгубио више од два милиона својих припадника, те да та страдања не смију бити заборављена.

„Срби данас имају двије државе Србију и Републику Српску“, рекао је Додик.

Он је напоменуо да је Република Српска историјски пројекат за слободу и опстанак српског народа на овим просторима.

„Зато хоће да нам умање ингеренције. Наш циљ је 1992. године био независна Република Српска. Нисмо жељели рат већ да бранимо своје. Слобода за Србе на овом мјесту је слобода за друге. Не угрожавамо слободу других народа, али имамо право да бранимо своју слободу, која је кључна ријеч за Србе“, рекао је Додик.

Он је поручио да је добродошао свако ко прихвата Републику Српску.

„Југославија је била озбиљна српска грешка и заблуда и зато су Срби страдали. Зато нећу правити још једну државу која се зове БиХ. Ми нисмо босански Срби како нас називају већ смо један народ, гдје год се налазимо“, рекао је Додик.

Министар рада и борачко-ивалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да је битка на Козари била посљедица доласка фашизма.

Он је подсјетио да је усташка држава НДХ била главна полуга за уништавање српског народа на овим просторима.

Савановић је напоменуо да је логоре отјерано 68.000 српског становништва са ових простора, те подсјетио на стратишта на којима је убијен велики број Срба.

Он је нагласио како су модерне геноцидне методе примијењене су над Србима.

Савановић је рекао да су се деведесетих пробудили потомци оних који су убијали Србе у Другом свјетском рату и поново кренули на Србе, али да се српски народ организовао и створио Републику Српску.

„Ми смо одбранили оно што нам припада, створили Републику Српску и живимо у слободи“, рекао је Савановић на Мраковици.

Он је указао да без Српске нема опстанка Србима на овим просторима, чији би број био сведен на статистичку грешку као што је то данас са Србима у Хрватској.

„Народ Републике Српске је свјестан шта она значи и које су жртве за њу дате“, истакао је Савановић.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Зоран Ђорђевић у обраћању пристунима подсјетио је да злочине који су почињени над партизанима и цивилима на Козари у Другом свјетском рату.

„Ми Срби смо увек били на правој страни, а неки данас треба да размисле на чијој су страни“, рекао је Ђорђевић и истакао да Козара никада неће бити покорена.

Чубриловић: Српски народ је у Другом свјетском рату систематски уништаван

ПРЕДСЈЕДНИК Народне скупштине Републике Српске, Недељко Чубриловић, изјавио је, поводом обиљежавања 76 година од Битке на Козари, да је та битка симбол херојске борбе српског народа против фашизма у којој је поднио огромну жртву.

„Обиљежавање годишњице Битке на Козари прилика је да се сјетимо и да одамо пошту свим храбрим борцима који су дали животе за слободу против једне сурове и страшне идеологије, слободу коју и данас уживамо“, навео је Чубриловић.

Он је подсјетио на велику жртву народа Козаре, Поткозарја и Грмеча у Другом свјетском рату, те истакао да је ово једна од најсуровијих операција фашиста у Другом свјетском рату, с обзиром на број убијених и у логоре одведених мајки и дјеце, саопштено је из Народне скупштине.

„Платили смо велику цијену борбе против фашизма, недужно становништво је осјетило велику патњу и бол. Због тога генерације које долазе морају да његују то сјећање, јер то је наша историјска поука“, напоменуо је предсједник парламента Српске.

Према његовим ријечима, српски народ је у Другом свјетском рату систематски убијан и уништаван.

„Стално подсјећање на ту жртву наша је обавеза и завјет на који нас опомиње све чешће оживљавање идеја усташтва и НДХ“, закључио је Чубриловић.

На Мраковици је обиљежено 76 година од Битке на Козари у којој је убијено око 40.000 цивила, а 68.000 их је протјерано и интернирано у логоре.

Битка на Козари, која је симбол страдања и отпора српског народа у борби против нациста и усташа, почела је 10. јуна 1942. године и трајала је 27 дана, до пробоја на југозападном дијелу планине, 15 километара источно од села Међувође.

Ова битка, у којој су малобројне партизанске јединице браниле народ у збјегу, била је значајна за цјелокупни партизански покрет отпора јер је представљала примјер јунаштва и одлучности бораца пред надмоћнијим и добро наоружаним непријатељем.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар