Predsjednik RS

Dodik: U komisiji za Srebrenicu možda će biti i jedan bivši sudija Haškog tribunala

„AUTO-PUT BANJALUKA-DOBOJ JEDNA JE OD VELIKIH RADNIH POBJEDA REPUBLIKE SRPSKE“
  • „Republika Srpska traži nezavisnu komisiju za Srebrenicu, a ne onu u čiji se rad neko miješa, pa bio to i američki Stejt departman. Vidjeli smo to kada je Stejt departman podržavao (bivšeg visokog predstavnika u BiH) Pedija Ešdauna i kada smo dopunili komisiju pod uticajem, koja je iznijela niz netačnih podataka“
  • „Sve što je tačno u prethodnom izvještaju biće integralni dio novog izvještaja“
  • „U radu Komisije učestvovaće stručnjaci. Nekoliko njih je već prihvatilo da se uključi u rad. Kontaktiran je i jedan bivši sudija Haškog tribunala koji još nije ozvaničio učešće, ali je pristao na razgovor. Izvještaj koji napravi ova komisija, Republika Srpska će prihvatiti“

PREDSJEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da će puštanjem u saobraćaj dionice auto-puta od Hrvaćana do Prnjavora krajem septembra ili u prvim danima oktobra biti ostvarena jedna od velikih radnih pobjeda Srpske, jer će time biti završena izgradnja auto-puta Banjaluka-Doboj.

„Republika Srpska će s ovim auto-putem imati 120 kilometara auto-puta. Svi težimo ka boljem i uspješnijem, a Prnjavor će izgradnjom auto-puta dobiti i jednu od najfrekventnijih i najrazvijenijih industrijskih zona“, rekao je Dodik novinarima na Vučijaku kod Prnjavora.

Prema njegovim riječima, završetak izgradnje auto-puta Banjaluka-Doboj biće jedna od velikih infrastrukturnih pobjeda Srpske.

Predsjednik Srpske je naglasio da je Prnjavor jedna od važnih, razvijenih i veoma dinamičnih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj u kojoj je vidljivo da se svaki dan nešto novo radi.

Dodik je podsjetio da je u ovoj lokalnoj zajednici prije četiri-pet godina potpuno bio zaustavljen razvoj, te da nije bilo vidljivog napretka, jer nije postojala saradnja sa republičkim institucijama.

„Prnjavor je reagovao, (Darko) Tomaš je izabran za načelnika i zato što je sada dobra saradnja između lokalnih organa vlasti i Republike – dolaze ovakve investicije. Želim da čestitam načelniku Tomašu, njegovom timu, svim rukovodiocima i narodu na vidljivom razvoju“, rekao je predsjednik Republike Srpske.

Dodik je izjavio i da RS traži nezavisnu komisiju za Srebrenicu, a ne onu u čiji se rad neko miješa, pa bio to, kako je naveo, i američki Stejt departman.

„Vidjeli smo to kada je Stejt departman podržavao (bivšeg visokog predstavnika u BiH) Pedija Ešdauna i kada smo dopunili komisiju pod uticajem, koja je iznijela niz netačnih podataka“, kazao je Dodik.

On je dodao da će sve ono „što je tačno u prethodnom izvještaju biti integralni dio novog izvještaja“, ističući da će u radu Komisije učestvovati stručnjaci.

„Nekoliko njih je već prihvatilo da se uključi u rad. Kontaktiran je i jedan bivši sudija Haškog tribunala koji još nije ozvaničio učešće, ali je pristao na razgovor. Izvještaj koji napravi ova komisija, Republika Srpska će prihvatiti“, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, ne postoji razlog za reagovanje Stejt departmana na odluku institucija RS da odbace izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine, a kao jedini razlog naveo je taj što „tamo sjede recidivi prethodne američke administracije“.

Dodik je naveo da izvještaj Komisije za Srebrenicu nije potpuno istinit i da je u njemu bilo netačnih podataka, dodavši da je nemoguće da postoje imena osoba koje su stradale 1992. i 1993. godine, a uvrštena su u spisak stradalih od 11. do 19. jula 1995. godine, dok istovremeno nije pomenuta nijedna srpska žrtva.

On ne vidi razlog „zašto se bune oni koji se zalažu za priču o istini, a sad odjednom ne žele da je vide“, ocjenivši da oni „žele da vide špekulativnu istinu, a ne cjelovitu istinu“.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar