Predsjednik RS

Dodik: Ukidanje Vojske Republike Srpske bilo je – greška

U KASARNI „KOZARA“ OBILJEŽENI DAN VRS I TREĆEG PJEŠADIJSKOG RS PUKA ORUŽANIH SNAGA BiH
  • Željka CVIJANOVIĆ: Dan kada je formirana Vojska je jedan od najznačajnijih datuma u istoriji Republike Srpske.  Potrebno je jačati Srpsku čija autonomija mora biti trajna kategorija
  • Zamjenik ministra odbrane BiH Mirko OKOLIĆ: Ne smije biti zaboravljeno da je Vojska Republike Srpske odbranila Srpsku u proteklom ratu i sačuvala vjekovna ognjišta srpskog naroda. Bošnjaci i Hrvati su formirali oružane jedinice prije početka oružanih sukoba u BiH, što je bio jasan signal šta se sprema     *     

UKIDANJE Vojske Republike Srpske bilo ju greška, ali svjestan sam okolnosti i pritisaka koji su doveli do toga, rekao Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

On je u kasarni „Kozara“ na obilježavanju Dana Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, ponovio da srpski narod neće zaboraviti NATO bombardovanje za koje je rekao da je promijenilo karakter rata.

Najavio je da će srpski narod nastaviti da slavi Dan osnivanja VRS jer je ona bila odbrambena snaga koja je sačuvala srpski narod, njegov identitet, vjekovna ognjišta i istoriju.

Dodik je naglasio da je slavan ratni put Vojske Republike Srpske i da je srpski narod ponosan na sve njene pripadnike.

– Bio sam jedan od onih koji su 12. maja 1992. godine donijeli zakon o formiranju Vojske Republike Srpske, što je bilo od presudnog značaja. Taj zakon donesen je jednoglasno – rekao je Dodik.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je Vojska Srpske u odbrambeno-otadžbinskom ratu odbranila srpski narod i vjekovna ognjišta, što ne smije biti zaboravljeno.

– Ne smijemo zaboraviti poginule i ranjene pripadnike Vojske i Policije Republike Srpske, ali ni civile koji su stradali u proteklom ratu. Dan kada je formirana Vojska je jedan od najznačajnijih datuma u istoriji Republike Srpske – rekla je Cvijanovićeva.

Zbog toga je, dodala je ona, potrebno jačati Srpsku čija autonomija mora biti trajna kategorija.

Komandant Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Milan Radojičić rekao je da danas sjećamo više od 23.000 junaka koji su ugradili život u temelje Srpske.

– Treći pješadijski Republika Srpska puk čuva tradiciju VRS, koja je sačuvala vjekovna ognjišta, to nikada ne smije biti zaboravljeno, a naša je obaveza da tu tradiciju baštinimo – naglasio je Radojičić.

Zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić izjavio je danas da ne smije biti zaboravljeno da je Vojska Republike Srpske odbranila Srpsku u proteklom ratu i sačuvala vjekovna ognjišta srpskog naroda.

– Ne smijemo zaboraviti one koji su ugradili život u temelje Republike Srpske, zato je važno što u kontinuitetu obilježavamo 12. maj – Dan Vojske Republike Srpske – rekao je Okolić.

On je istakao da Republike Srpske ne bi bilo bez hrabrih boraca koji su u najtežim trenucima uspjeli da odbrane srpski narod.

Okolić je podsjetio da su Bošnjaci i Hrvati formirali oružane jedinice prije početka oružanih sukoba u BiH, što je, kako je rekao, bio jasan signal šta se sprema.

U Banjaluci, u kasarni „Kozara“, uz prisustvo zvaničnika Srpske obilježeno je 28 godina od formiranja Vojske Republike Srpske i 15 godina postojanja 3. pješadijskog puka. Ove godine obilježavanje je organizovano u najužem krugu zvanica u skladu sa situacijom prouzrokovanom pojavom virusa korona, te uz poštovanje propisanih mjera zaštite.

Obilježavanje je počelo služenjem parastosa poginulim pripadnicima Vojske Republike Srpske i civilnim žrtvama odbrambeno-otadžbinskog rata.

Parastos u Spomen-sobi Vojske Republike Srpske u kasarni „Kozara“ služilo je sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, a prisustvovali su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač i direktor Policije Darko Ćulum, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić.

Prisustvovali su i komandant Trećeg pješadijskog  puka brigadir Milan Radojčić, zamjenik komandanta Komande podrške Oružanih snaga BiH brigadir Zoran Dunović, komandant Šeste pješadijske brigade brigadir Radovan Jović, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Gojko Knežević i druge starješine, predstavnici organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Nakon parastosa, u Spomen-sobi su položeni vijenaci.

Vijence su položili srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

Ostali prisutni su položili ruže.

Skupština srpskog naroda u BiH, na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine, donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske.

Vojska je bila glavna snaga u odbrani Republike Srpske i postojala je do 1. januara 2006. godine, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo je 23.731 boraca Vojske Republike Srpske. Njeno vojno nasljeđe i identitet njeguje Treći pješadijski (Republika Srpska) puk.

Pale: Položeni vijenci i cvijeće na centralni spomenik

U Palama je danas polaganjem vijenaca i cvijeća na Centralnom spomeniku za 536 poginulih boraca odbrambeno-otadžbinskog rata obilježen 12. maj – Dan Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Pale Mihajlo Parađina podsjetio je da je kroz Vojsku Republike Srpske u toku odbrambeno-otadžbinskog rata prošlo više od 200.000 boraca, a više od 23.000 njih je položilo svoje živote.

– Prije 28 godina na današnji dan, Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci donijela je istorijsku odluku o formiranju Vojske Republike Srpske, koja je imala isključivo zadatak da odbrani svoj narod i Srpsku – rekao je Parađina, čestitajući Dan Vojske Republike Srpske.

On je naglasio da je 12. maj jedan od najznačajnih i najbitnijih datuma u istoriji Republike Srpske, a današnjim okupljanjem je odata pošta svima koji su dali svoje živote, kao i ratnim vojnim invalidima koji su dali dijelove tijela.

Prema njegovim riječima, sve sadašnje i buduće generacije moraju da baštine i čuvaju tekovine svojih predaka koji su stali u odbranu svoga naroda i stvaranja Republike Srpske.

On je dodao da institucije Srpske treba da obezbijede bolji i kvalitetniji život boračkim kategorijama i da pomognu pri njihovom zapošljavanju.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović istakao je da su borci Vojske Republike Srpske zaslužni što danas postoji Republika Srpska.

– Lokalna zajednica i njeni stanovnici moraju odati dužni pomen, ali i da nastavimo gdje su oni stali, čuvajući, braneći Srpsku. Čestitam Dan Vojske Republike Srpske svim patriotima – naveo je Jugović.

Vijence su položili predstavnici Boračke organizacije Pale, rukovodstvo opštine,

Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Crvenog krsta, kao i javnog i političkog života.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar