Предсједник РС

Додик: Укинућемо Вијеће народа ако опет не буде Клуба Срба у ФБиХ

„НЕЋЕТЕ НАС ТАМО ДЕГРАДИРАТИ А ДА СЕ ОВДЈЕ ШИРИТЕ - ВИЈЕЋЕ НАРОДА У НС РС НИЈЕ ПО ДЕЈТОНУ“
  • „Циљ нам је да промијенимо Устав Републике Српске. Не може се десити да Вијеће народа Републике Српске, које је наметнуо високи представник, служи за ометање рада наших органа“

НОВОИЗАБРАНИ српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће Република Српска, ако не буде попуњен Клуб Срба у Дому народа Парламента Федерацији БиХ (ФБиХ), приступити уставним промјенама и укинути Вијеће народа.

„Циљ нам је да промијенимо Устав Републике Српске. Не може се десити да Вијеће народа Републике Српске, које је наметнуо високи представник, служи за ометање рада наших органа“, објаснио је Додик.

Додик је напоменуо да Вијеће народа није обавеза из Дејтонског споразума, али да је обавеза ФБиХ да има Дом народа.

„Клуб Срба од Дејтона до данас никада није био формиран у ФБиХ. Не пријетим, али ако ми не можемо имати тамо попуњен клуб, зашто бисмо били сервилни према другима у Републици Српској“, рекао је Додик за „Политику“.

Он је нагласио да није против тога да Вијеће народа Републике Српске остане.

„Али, нећете нас тамо деградирати, а овдје да се ширите. Нисам против било ког бошњачког интереса, али нећете наше националне интересе скрнавити, а да се овдје нешто мора по претпоставци“, каже Додик.

Према његовим ријечима, у ФБиХ никада нису поштовали да најважнијих шест позиција морају бити подијељене по паритету, док је то у Српској све вријеме поштовано.

„Зашто то да радимо“, упитао је Додик, који је лидер СНСД-а.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар