Предсједник РС

Додик: Увјерен сам да ће се ЕУ распасти прије него БиХ постане њена чланица

„БРИТАНЦИ СУ ОВДЈЕ НАПРАВИЛИ ХАОС, А НАПРАВИЛИ СУ ГА И НА БЛИСКОМ ИСТОКУ“
  • „Амерички предсједник Доналд Трамп жели да Европска унија нестане и да њемачка канцеларка Ангела Меркел више није моћна као некада, а да на политику Брисела јако утиче став земаља са истока ЕУ, односно чланица Вишеградске групе“
  • „Срамни покушаји у Хрватској да концентрациони логор Јасеновац – најстрашније мјесто страдања српског народа, претворе у радни логор. Али, јеврејски извори у Јад Вашему у Јерусалиму наводе да је у Јасеновцу убијено пола милиона људи, од чега је 35.000 Јевреја, а да су остало Срби и Роми“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће Српска ове године добити 120 километара аутопута, нови клинички центар у Бањалуци, болницу у Источном Сарајеву, а креће и изградња болнице у Добоју, те подсјетио на нову болницу која је направљена у Бијељини.

Додик је у емисији „Предсједник говори“ на Радио-телевизији Републике Српске изнио низ ставова о унутрашњим односима у БиХ, али и о међународној политици.

Он је изјавио да је највећа политичка побједа Републике Српске послије Дејтона успостављање механизам кооридинације након што је одбачен концепт функционалне БиХ, који је значио смањење надлежности Републике Српске.

Предсједник Српске је додао да се треба развијати у регионалном смислу, те да поред запада треба поштовати и Русију.

„Ја сам увјерен да ће се ЕУ распасти прије него БиХ постане чланица. Ја не тврдим да ЕУ не треба да буде наш циљ, али на европском путу желимо да будемо видљиви. Сада ниједно европско питање не може бити договорено на нивоу БиХ без наше сагласности“, рекао је Додик.

Додик сматра да амерички предсједник Доналд Трамп жели да Европска унија нестане и да њемачка канцеларка Ангела Меркел више није моћна као некада, а да на политику Брисела јако утиче став земаља са истока ЕУ, односно чланица Вишеградске групе.

„Британци су овдје правили хаос. Ено, направили су хаос на Блиском истоку и сада тај проблем желе створити овдје“, рекао је Додик.

Предсједник Српске је додао да Русија нема такве претензије и да поштује Владимира Путина те да би волио да посјети БиХ, односно Републику Српску. Он се дотакао и сукоба „цивилизација рекавши“ како је он актуелан и да су некадашњи историчари били управу најавивши такав рат.

Што се тиче мигрантске кризе, Додик би све ријешио депортацијама избјеглица и економских миграната из Блиског истока.

Предсједник Републике Српске оцијенио је да „срамни покушаји у Хрватској“, да концентрациони логор Јасеновац – најстрашније мјесто страдања српског народа, „претворе“ у радни логор, говоре колико их то боли.

„Они су тамо побили Србе. Убили су огроман број наших људи. Бивша Југославија се солидарисала са тим страдањем, јер није издвојила кривце за тако нешто“, рекао је Додик новинарима у Романовцима код Градишке.

Према његовим ријечима, Јасеновац је остао стално скривен од стручне и политичке јавности у свијету и задатак ове генерације јесте да дође до те истине.

Он је подсјетио да јеврејски извори у „Јад Вашему“ у Јерусалиму говоре да је у Јасеновцу убијено пола милиона људи, од чега је 35.000 Јевреја, а да су остало Срби и Роми и додао да му је водећи израелски стручњак за Холокауст рекао да никакви фалсификати не могу да промијене да је у том логору смрти убијено 500.000 људи и да је Јасеновац био јединствен и по томе што је имао логор за дјецу.

Како је оцијенио, тај покушај фалсификовања историје није непознат, али се страдање не може минимизирати.

„То је био логор смрти, Јасеновац је најстрашније мјесто страдања српског народа, а они могу да око тога пласирају разне лажи“, рекао је Додик.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар