Predsjednik RS

Dodik: Vratite nam poziciju Srpske koju smo dobili u Dejtonu i mi ćemo ostati u BiH

„BiH ĆE POSTATI NORMALNIJA ČIM ODU STRANCI KOJI SADA ODRAĐUJU POSAO ZA BOŠNJAKE“
  • Ne vratite li nam to, nemamo volje ni želje da ostanemo u BiH – rekao je Dodik. Naglašava da Srbi i Republika Srpska samo hoće svoje pravo, a kada ga dobiju moći će da budu aktivni i veoma angažovani u okviru BiH
  • Situacija u BiH nezaustavljivo vodi ka njenom raspadu i samo je pitanje kako obezbijediti miran razlaz. Ovo nema nikakvog smisla ni za Bošnjake, ni za Srbe, ni za Hrvate. Inače, spreman sam da poštujem Ustav BiH i Dejtonski sporazum. Njega su narušili mnogi visoki predstavnici, koji su mijenjali i kršili Ustav. Oni koji su aplaudirali u Sarajevu takvom kršenju ne mogu očekivati da ćemo se mi sa tim pomiriti

PREDSJEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras kako je uvjeren da će BiH biti normalnija zemlja kada odu stranci i istakao da će tada domaći političari morati da postižu dogovore.

Tvrdi da domaći političari u znatnom broju ne funkcionišu jer je jedan veliki broj, naročito bošnjačkih političara, naviknut da stranci za njih obavljaju posao.

– U toj novoj situaciji moraće da sjednu i da se razgovara. Računajući na racionalan pristup, svi ćemo morati nešto da uradimo.

On je poručio da se Republici Srpskoj ne može uzeti njeno ustavno pravo.

– Vratite nam poziciju Republike Srpske koju smo dobili u Dejtonu i mi ćemo ostati u BiH. Ne vratite li nam to, nemamo volje ni želje da ostanemo u BiH – rekao je Dodik.

Naglašava da Srbi i Republika Srpska samo hoće svoje pravo, a kada ga dobiju moći će da budu aktivni i veoma angažovani u okviru BiH.

– Mjesto odlučivanja je Narodna skupština Republike Srpske. Kada parlament Srpske da saglasnost za nešto, onda možemo da razgovaramo. Prije toga ne možemo ni ja, ni (srpski član Predsjedništva BiH Mladen) Ivanić da odlučujemo u ime Republike Srpske – istakao je Dodik.

On je ocijenio da situacija u BiH nezaustavljivo vodi ka njenom raspadu i da je samo pitanje kako obezbijediti miran razlaz.

– Ovo nema nikakvog smisla ni za Bošnjake, ni za Srbe, ni za Hrvate. Ovo ne daje rezultat, pravi stagnacije i još veće depresije – smatra Dodik.

Prema njegovim riječima, rješenje trenutne situacije u BiH je poštovanje Ustava.

– Spreman sam da poštujem Ustav BiH i Dejtonski sporazum. Njega su narušili mnogi visoki predstavnici, koji su mijenjali i kršili Ustav. Oni koji su aplaudirali u Sarajevu takvom kršenju ne mogu očekivati da ćemo se mi sa tim pomiriti – istakao je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, u političkom smislu Bošnjaci sigurno neće sačuvati BiH tako što će reći da je ovo njihova zemlja i da ih ne zanima šta o tome misle Srbi i Hrvati.

Predsjednik Republike Srpske ističe da bi volio da je BiH dobila kandidatski status za članstvo u EU i da je to trebala dobiti i prije pet godina „da je bilo pameti“.

– Mislim da je krajnji domet da se BiH dočepa tog kandidatskog statusa i da će poslije toga tu dugo ostati. Jedino ako Evropa ne odluči da i mimo neispunjenih standarda integriše BiH u EU, kao što je to uradila sa Bugarskom – rekao je Dodik.

(Srna)

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar