Предсједник РС

Додик: Залажем се да се укине Вијеће народа и да Народна скупштина РС суверено одлучује

МОГУЋЕ ПРОМЈЕНЕ УСТАВА СА УКИДАЊЕМ СМРТНЕ КАЗНЕ И ДАВАЊЕМ БАЊАЛУЦИ СТАТУСА ГЛАВНОГ ГРАДА
  • Нову владу Републике Српске, осим СНСД, ДНС и СП, чиниће и Уједињена Српска, НДП и група Обрена Петровића из Добоја
  • „Много је изазова на глобалном нивоу. Република Српска представљала би лак плијен ако би постојала унутрашња неслагања. Само способна, јака, јединиствена Република Српска може да пошаље јасан одговор да нема калкулација са њеним постојањем и њеном жељом да напредује“
  • „У дејтонском Уставу нема Вијећа народа у Републици Српској. Политика Српске врло је једноставна и заснована на Дејтонском споразуму и правима која су Српској загарантована. Ми желимо Дејтонски споразум и дејтонски устав БиХ онако како пише и за то ћемо се залагати“

НОВОИЗАБРАНИ српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да ће нову владу Републике Српске, осим СНСД-а, ДНС-а и СП-а, чинити и Уједињена Српска, НДП и група Обрена Петровића из Добоја.

„Вјерујем да још неки могу да буду у свему томе. Има појединаца из других политичких партија који се класификују као опозиција, а који желе да разговарају“, рекао је Додик вечерас за Алтернативну телевизију.

Он вјерује да ће до уторка, 13. новембра или сриједе, 14. новембра, бити завршени унутрашњи договори и да до тада има времена и за неке друге да се појаве и разговарају.

„Послије тога нема више разговора, јер преостаје пет-шест дана до сједнице Народне скупштине Републике Српске и њеног конституисања“, навео је Додик.

Додик, који је и лидер СНСД-а, напомиње да је та странка рекла са ким хоће и шта хоће, а са ким неће да разговара, али и истиче да је добродошао сваки појединац који сматра да може допринијети патриотском блоку.

Он је изразио спремност да разговара и са лидером НДП-а Драганом Чавићем, истичући да ће прихватити сваког ко жели да буде дио већине која је патриотска и за Републику Српску.

„Поштоваћемо субјективитет сваке политичке организације и биће договарани, евентуално, програми и све оно што иде са тим“, каже Додик.

Он је истакао да је за Републику Српску веома значајно да се обезбиједи јединство које мора да буде манифестовано у времену у којем се чини да је свијет у потпуном нереду.

Додик каже да има много изазова на глобалном нивоу и да би Република Српска представљала лак плијен ако би постојала унутрашња неслагања.

„Само способна, јака, јединиствена Република Српска може да пошаље јасан одговор да нема калкулација са њеним постојањем и њеном жељом да напредује“, поручио је Додик.

Додик сматра да је овај пут могуће јединство на нивоу Републике Српске и БиХ, што говори о томе да ће у политичком смислу ово бити готово најстабилније четири године мандата, истичући да је то његова жеља.

„Мислим да је кључна идеја окупити све и показати јединство, јер је то исконски захтјев нашег народа. Српски народ увијек тражи јединство свих у борби за националне и државне интересе Републике Српске“, истакао је Додик.

Он каже да вјерује да је Српска преживјела најтежи период њеног политичког оспоравања од готово свих изван Републике, а и дијела оних који су из Републике Српске.

„Ово је период потпуне афирмације Републике Српске и то можемо урадити само заједно. Зато је то добро и ја сам за то спреман“, нагласио је Додик.

Додик је рекао да није непознато да у владајућој коалицији, која је добила изборе маестрално, има сасвим довољно капацитета за формирање власти, додајући да управо због овог циља, који је виши од страначког, жели да окупи и друге и позива их да то ураде.

Он је навео да су опозицију „разбили“ избори, а да су најновија дешавања само рефлексија тога.

„Покушавам као предсједник СНСД-а, који је добио највећу подршку грађана, да будем одговоран и да направим ефикасну структуру власти у којој ће институције служити на понос људима, а не на жаљење, као што је то био случај када су покушавали да спријече рад Народне скупштине Републике Српске“, истакао је Додик.

Говорећи о новој скупштинској већини у парламенту Републике Српске, Додик је рекао да се тренутно назире подршка 56 народних посланика владајућој коалицији у Народној скупштини Републике Српске.

„То значи да можемо да уђемо и у уставну реформу“, подсјетивши да двотрећинска већина у парламенту Републике Српске одлучује о евентуалној промијени Устава Републике Српске.

Он је рекао да Република Српска у Уставу није ријешила неколико ствари, међу којима да избаци смртну казну и Бањалуку дефинише као главни град.

„О томе ћемо вјероватно размишљати ако се одлучимо на уставне промјене. Ми смо то најавили и због тога правимо такву већину да одлучивање у Републици Српској учинимо ефикасним и брзим“, истакао је Додик.

Он је напоменуо да велике процедуралне проблеме у вези са тим изазива Вијеће народа Републике Српске, које је неоправдано постављено ван Дејтонског споразума у политички систем Републике Српске.

„У дејтонском Уставу нема Вијећа народа у Републици Српској. Ја се залажем да се укине Вијеће народа и да парламент Републике Српске суверено и дефинитивно доноси одлуке“, истакао је Додик.

Он је рекао да је политика Српске врло једноставна и заснована на Дејтонском споразуму и правима која су Српској загарантована.

„Ми желимо Дејтонски споразум и дејтонски устав БиХ онако како пише и за то ћемо се залагати“, поручио је Додик.

Додик, који је предсједник Републике Српске, рекао је да ће смјене у јавним предузећима бити настављене, те да ће бити задржан исти критеријум, односно – успјешност и лојалност.

Он је нагласио да смјене у „Електропривреди Српске“ нису посљедње, те да су потребни кадрови спремни да раде на кохезији, на снази Српске, а не они који ће само штитити своју партију.

Додик је рекао да по истеку мандата Влади Српске мандати истичу и другима, и да ће у наредних пар мјесеци бити изабрана нова пословодства и управе у предузећима.

Он је истакао да они који дођу, без обзира из које су политичке партије, треба да имају добар резултат, напомињући да постоје политике и програми Владе Српске – и ко их не буде спроводио сам себе је дисквалификовао.

„Њих не смјењује Милорад Додик, већ њихов однос према томе. Нећемо опростити никоме ни минималну штету начињену предузећу или Српској. Онај ко буде изабран на руководеће мјесто мораће, прије свега, да буде позитиван синоним за Српску. Овдје смо заједно, веома поштујем своје сараднике и људе који су били успјешни у политикама свих ових година и наставићу то да радим. Али сада морамо да имамо снажније и брже кретање“, поручио је Додик.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар