Предсједник РС

Први Ил-76 са медицинском помоћи Русије дочекали Додик, Цвијановић, Вишковић и Иванцов

МОСКВА ПОМАЖЕ РС СА 25 СПЕЦИЈАЛИСТА, РЕСПИРАТОРИМА, ОПРЕМОМ ЗА ДЕЗИНФЕКЦИЈУ
  • Амбасадор Русије у БиХ Петар ИВАНЦОВ на бањалучком аеродрому: Укупно ће бити три лета. Стигла је прва група наших стручњака. Дошли су на захтјев руководства Републике Српске. Заједно са колегама, љекарима из Републике Српске, лијечиће људе. Спремни да помогнемо и Федерацији БиХ, али захтјева није било
  • Предједник РС Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: Стигли су медицински стручњаци, средства за дезинфекцију, биће респиратора – да ли ће бити у првом, другом или трећем долету није битно. Биће и маске, све оно што је данас потребно у борби са короном, а за чим вапе и велика Америка и велике земље ЕУ
  • Предсједник Владе РС Радован ВИШКОВИЋ: Дошли су нам најбољи свјетски стручњаци са најбољом опремом, са свим потребним средствима за дезинфекцију. Ми ћемо настојати да све наше веће центре, широм Републике Српске укључимо у дезинфекцију, од Требиња до Новог Града. Сутра ћемо кренути, као што је предвиђено, од Бањалуке и Клиничког центра, од студентског дома „Никола Тесла
  • Српски члан Предсједништва БиХ Милорад ДОДИК: Тамо гдје Руси изврше дезинфекцију просторија и отвореног простора – ту као да и није било короне. Према томе, веома је важно да уђемо у наше болницу и да све дезинфикујемо до те мјере да их заиста направимо стерилним. Зато смо захвални Русији! Немјерљива је помоћ коју добијамо . Ако и Федерација БиХ жели руску помоћ  – нека је званично затражи. Спреман сам да јој у томе помогнем

ПРВИ контингент медицинске опреме и помоћи Русије Републици Српској за борбу против епидемије изазване вирусом корона стигао је на бањалучки аеродром.

Довезао га је војни транспортни авион Ил-76, а дочекали су га српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Владе Радован Вишковић и амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов.

Москва је за помоћ Српској одредила неколико опремљених тимова љекара, са посебном опремом (т специјалних возила) за дезинфекцију.

Додик је пред слијетање првог Ил-76 рекао да у Републику Српску из Руске Федерације долази 25 стручњака да би помогли у борби против вируса корона, те још два велика транспортна авиона са медицинском опремом коју је Русија донирала Српској.

Амбасадор Иванцов након изласка посаде и пристиглих медицинских стручњака из авиона рекао:

Стигла је прва група наших стручњака. Укупно ће бити три лета. Овде су дошли на захтјев руководства Републике Српске да помогну у овој тешкој ситуацији у којој је Република Српска, као и више других земаља широм свијета. Овдје долази група љекара специјалиста који ће заједно са колегама, љекарима из Републике Српске, лијечити људе, консултовати се и заједнички дјеловати.

Такође стиже – нагласио је Иванцов – и специјална техника која ће омогућити дезинфекцију простора, зграда итд, што је потребно за сузбијање ширења вируса корона. Стручњаци долазе летовима преко Београда, гдје је благовремено стигла техника намењена Републици Српској. Надамо се да ће наша улога помоћи допринијети да се олакша ситуација Републици Српској и да ћемо заједничким напорима превазићи ово све.

Питање: Да ли је било захтјева из Федерације БиХ?

– Ово што овдеј видимо данас дошло је на захтјев руководства Републике Српске. Ако буде могућности, ми смо спремни да помогнемо и Федерацији – захтјева није било.

Узевши ријеч, предсједник РС  је прво истакла:

Захвалност велика Руској Федерацији због подршке коју смо добили, а она се огледа у људима који су медицински стручњаци, средствима за дезинфекцију, активностима које ће спроводити, али исто тако у свему ономе што данас представља приоритетну важност за наше здравствене установе и здравствене установе широм свијета – а то су медицинска опрема, медицинска средства. То је оно што ћемо добити кроз ову испоруку.

Као што видите, ово је први долет од три планирана у току данашњег дана. Важно је рећи да је помоћ упућена на захтјев руководства Републике Српске. Посебно је важно што је помоћ стигла јако брзо, након неколико дана пошто је Додик разговарао и са министром Лавровом и обратио се предсједнику Путину. Зато ова подршка долази у Бањалуку. Заиста смо захвални због тога. То показује много више од обичне борбе да преживимо ова тешка времена.

Знамо, додала је Цвијановић, да и Русија има своје проблеме, као што их имају многе земље свијета које се боре са пандемијом, али у свој тој борби и свим тим напорима које улажу на домаћем терену, они су се одазвали сваком оном ко је затражио помоћ. А то је, ево, била и Република Српска. Пружили су нам помоћ. Још једном – захвалност. Ово је потврда наших добрих односа и разумијевања. Али, исто тако сам сигурна да ко год би је затражио, да би од велике Русије добио подршку.

Питање: Шта сте све добили?

Добићете спецификацију. Стигли су медицински стручњаци, средства за дезинфекцију, биће респиратора – да ли ће бити у првом, другом или трећем долету није битно. Биће и маске, све оно што је данас потребно у борби са короном, а за чим вапе и велика Америка и велике земље ЕУ. Оно што недостаје, ми добијамо кроз ова три лета у току данашњег дана од Русије.

Питање: Ово је помоћ за РС, сва три авиона су за РС?

Тако је, амбасадор је објаснио да се Република Српска обратила захтјевом. Предсједник Додик је направио комуникацију са министром Лавровим. Обраћање је било према предсједнику Путину. Они су након свега неколико дана реаговали према захтјеву Републике Српске. Такође смо рекли да која год земља – видјели смо да се, ево, Италија обратила и добила подршку, према томе – ако желите да имплицирате зашто није добила цела БиХ – када се обрати Федерација, и она ће добити. Да су се обратили на тај начин, да су се усагласили око тога, подршка би била. Изражавам зато, сву могућу захвалност за ову помоћ Републици Српској. Прво, зато што смо препознали да се можемо тамо обратити. Друго, препознали смо апсолутно и знали смо да ће бити одобрено тако нешто и то се данас реализује и манифестује овдје. Још једном, заиста велика захвалност у име грађана и институција Републике Српске.

Премијер Вишковић је поводом доласка првог од три авиона помоћи из Русије рекао:

У име Владе Републике Српске желим да се захвалим Руској Федерацији и предсједнику Путину за ову помоћ, која је више него значајна за Републику Српску. И за наш здравствени сектор – зашто не рећи. Јер, кад дођу стручњаци као што су из Руске Федерације да помогну нашим љекарима који се више од мјесец дана јуначки боре са пандемијом, ова помоћ ће сигурно бити значајна:да дају нове смјернице и сугестије, да укажу на неке ствари и на грешке које смо евентуално правили и да то све исправимо.

– Као што је рекао сам амбасадор, ми смо се у име институција РС обратили Руској Федерацији и предсједнику Путину. Ишло је писмо српског члана Предсједништва, ишло је писмо и од предсједника Владе у име институција РС. Они су реаговали на наше дописе. Ова дилема да ли је ово помоћ РС или БиХ – помоћ је за оне који су помоћ тражили. На томе смо више него захвални.

Видите по данашњем дану, истакао је Вишковић, да долази лијепо вријеме. Нешто што је битно у борби са пандемијом и овим вирусом је дезинфекција јавних површина и отворених површина. Дошли су нам најбољи свјетски стручњаци са најбољом опремом, са свим потребним средствима за дезинфекцију. Ми ћемо настојати да све наше веће центре, широм Републике Српске укључимо у дезинфекцију, од Требиња до Новог Града. Сутра ћемо кренути, као што је предвиђено, од Бањалуке и Клиничког центра, од студентског дома „Никола Тесла“, од оних мјеста гдје је највећа концентрација људи који су позитивни на корона вирус. Потом ћемо кренути широм Српске. Још једном, у име институција и у име Владе РС, велика захвалност руском народу, руској држави и предсједнику Путину.

Узреши ријеч Милорад Додик се такође прво захвалио руској држави и предсједнику Путину, министру Лаврову и, наравно, амбасадору Иванцову који је помогао да до пружања помоћи дође

То је било важно. Желим да кажем да, као што сам баш сада чуо овдје, тамо гдје Руси изврше дезинфекцију просторија и отвореног простора – ту као да и није било короне. Према томе, веома је важно да уђемо у наше болницу и да све дезинфикујемо до те мјере да их заиста направимо стерилним. Због тога је захвалност! Немјерљива је помоћ коју они дају.

Знамо сви, рекао је српски члан предсједништва БиХ, да се и Руска Федерација суочава са борбом против короне. Али, ево, нису изостала њихова хтјења да и нама помогну. Зато сам захвалан. Не бих коментарисао причу „да ли овдје или тамо“, једино: препоручујем Федерацији и људима из Федерације да искористе прилику зато што је опрема овдје и да од надлежних институција Руске Федерације затраже да се и њима помогне. Ја ћу јавно подржати такав захтјев и подржаћу – назваћу одређене људе – да се то и учини у Федерацији. Мислим да је веома важно да овакви стручњаци уђу у њихове клиничке центре у Тузли, Мостару и Сарајеву, јер је корона захватила те институције. Они, напросто, морају да имају иницијативу. Овде је проблем – то.

Још једна ствар: ову помоћ коју дају, они предодређују. Они су рекли да захтјев Републике Српске иде Републици Српској, али то не значи да то треба бити овдје задржано. Свакако, покушаћемо да учинимо све да – уколико то Федерација жели и органи Федерације нека напишу захтјев. Ја ћу узети истим путем као што сам обезбјеђивао ово, да помогнемо и Федерацији.

Питање: Хоћете ли својим политичким ауторитетом тражити помоћ за болницу Мостар или Сарајево?

Апсолутно! Ових дана ћемо се тиме бавити. Они сада одлазе на састанак са нашим људима и да направе план. У приоритету су, наравно, институције на простору Република Српске.И, да створимо простор за Федерацију. Ако људи у Федерацији то желе – то није никакав проблем. Али, то наравно мора одобрити руска страна, а не ми. Ово су припадници Војске Руске Федерације. Они само могу да дјелују у складу са наређењима која су добили. Наређење које су добили од највишег државног руководства је – „идите у Републику Српску и радите то и то“. Сад је потребно да кажу: „идите у Федерацију БиХ и радите то и то“. Ако су могли да буду у Италији и на многим другим мјестима не видим разлога зашто не би могли помоћи и Федерацији.

Додик је и прије слијетања првог „Иљушина“ нагласио да помоћ из Русије припада Републици Српској, а не цијелој БиХ јер нико са нивоа БиХ и ФБиХ није тражио руску помоћ.  

Амбасада Русије у БиХ обратила се Министарству спољних послова БиХ са информацијом да Руска Федерација шаље медицинску помоћ, уз молбу да се дозволи слетање руског војног авиона на бањалучки аеродром.

Министарство је дало одобрење.

Авион се кретао рутом војни аеродром Чаловски у предграђу Москве-Батајница-Бањалука.

Диана Милошевић

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар