Предсједник РС

Свечани дефиле у Бањалуци: Српској за 27 година постојања, поноса и слободе

ДОДИК: ОКУПЉАЈМО СЕ ОКО 9. ЈАНУАРА ЈЕР СЕ ОКУПЉАМО ОКО СЛОБОДЕ
  • Дефиле је почео након што је Витомир Петричевић, командир почасне јединице, предао рапорт Жељки Цвијановић, предсједници Републике Српске. „Парадни марш“ Станислава Биничког извео је Полицијски оркестар
  • Свечани дефиле чинили су заставни вод, 10 ешалона јединица и пет моторизованих ешалона Министарства унутрашњих послова Републике Српске, чија су 782 припадника дали животе за Републику Српску. Цивилни сектор представила су 23 ешалона, од чега је један био  моторизован
  • Поводом „Сто година од уласка Српске војске у Бањалуку“, улицом Краља Петра Првог Карађорђевића, у колони на челу са коњаником, марширали су кадети Полицијске академије. Кадети су били одјевени у традиционалну униформу српског официра и српског војника, а у руци носили пуковске заставе Српске војске са копљима и лентама

РЕПУБЛИКА Српска је прославила 9. јануар – дан свог настанка.

Главне свечаности поводом Дана Републике биле су у Бањалуци са свечаним дефилеом који је дефинитивно постао традиција.

Свечаном дефилу присуствовала су и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Радован Вишковић, , премијер Србије Ана Брнабић, министри у владама Републике Српске и Србије, представници Српске у институцијама БиХ и амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов.

Дефилеу су присуствовали и представници организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, син генерала Ратка Младића, Дарко Младић, припадници Трећег (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ, представници дипломатског кора, те званице из јавног и друштеног живота и бројни грађани.

Дефиле је почео након што је Витомир Петричевић, командир почасне јединице, предао рапорт Жељки Цвијановић, предсједници Републике Српске.

Поводом „Сто година од уласка Српске војске у Бањалуку“, улицом Краља Петра Првог Карађорђевића, у колони на челу са коњаником, марширали су кадети Полицијске академије. Кадети су били одјевени у традиционалну униформу српског официра и српског војника, а у руци носили пуковске заставе Српске војске са копљима и лентама.

На полазној линији за свечани дефиле постројени су били ешалони Министарства унутрашњих послова Републике Српске и цивилног сектора.

„Парадни марш“ Станислава Биничког извео је Полицијски оркестар.

Свечани дефиле чинили су Заставни вод, 10 ешалона јединица и пет моторизованих ешалона Министарства унутрашњих послова Републике Српске, чија су 782 припадника дали животе за Републику Српску. Цивилни сектор чине 23 ешалона, од чега је један моторизован.

Жељка Цвијановић, предсједник Републике Српске, захвалила се онима који су стварали Републику Српску и онима који су је у миру изграђивали, позивајући све да се уједине у развоју Републике Српске.

Пјесмом „Пукни зоро“ завшен је свечани дефиле на улицама Бањалуке.

Република Српска данас слави 27. рођендан.

Република Српска основана је 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ.

Цвијановић: Вјерујем у чврстину народа и у снагу институција Српске

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је задовољна што Српска обиљежава још један Дан Републике у миру и стабилним политичким и економским околностима, те пожељела јаку и просперитетну Републику за коју ће сви заједно радити и даље је изграђивати.

„Увијек смо свјесни важности свих који су стварали Републику Српску. Њима дугујемо неизмјерну захвалност. Желим похвалити и напоре свих који су након тога у миру, претходних 27 година, изграђивали нашу Републику. Живјела Република Српска“, рекла је Цвијановићева на свечаности у Палати Републике гдје су заслужним појединцима, институцијама, организацијама и удружењима додијељена одликовања поводом Дана Републике.

Цвијановићева је истакла да је ово вријеме да, осим свечаности којима се обиљежава важан дан, буду упућене поруке грађанима да предано раде за будућност Српске.

„Овај дан је прилика да потврдимо опредјељење у име наших институција и да искажемо поштовањем према грађанима. Стабилне и јаке институције су гаранција стабилне и јаке Републике“, нагласила је Цвијановићева.

Она је рекла да је задовољна што су у прошлости савладане бројне препреке, којих ће бити и у будућности, али је нагласила да вјерује у чврстину народа и снагу институција.

„Знам да ћемо успјевати савладати препреке које су пред нама“, рекла је предсједник Српске.

Она је захвалила свима који су допринијели јачању Српске и помогли да Република буде видљивија.

„Желим да захвалим и онима који су са нама радили и покушавали да нама олакшају пут. Данас је прилика да се захвалимо некима од тих људи. Задовољна сам што смо се окупили тим поводом, а посебно што смо се окупили да кажемо да Дан Републике прослављамо у миру, да желимо да Српска буде још јача и стабилнија, да смо задовољни због тога што смо успјели да конституишемо власт, да наша Република иде даље и што ће све обавезе према нашим грађанима бити извршаване без било каквих проблема“, рекла је Цвијановићева.

Додик: Окупљајмо се око 9. јануара јер се окупљамо око слободе

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да је 9. јануар синоним за слободу српског народа за коју су положени животи.

„Та слобода је изграђена на рушевинама бивше земље. Важно је да се данас окупимо око 9. јануара јер се окупљамо око слободе, нашег идентитета, свега што је важно за један народ“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци након Свете архијерејске литургије коју је у Саборном храму Христа Спаситеља служио Његова светост патријарх српски Иринеј.

Он је нагласио да српски народ гради ту слободу да би развијао све своје вриједности – вјеру, културу, образовање, спорт, економију, локалну заједницу и цијелу Републику.

„Данас је важан дан у историји Републике Српске. Поносан сам што браним Српску на сваком мјесту и желим јој све најбоље, као и сваком појединцу који у њој живи без обзира на вјеру и нацију“, истакао је Додик.

Вучић Српској: Увек рачунајте и на несебичну подршку Србије

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић упутио је честитку предсједнику Републике Српске Жељки Цвијановић поводом Дана Републике Српске, поручивши да ће Србије увијек бити снажан ослонац Српској.

„На дан Светог Стефана, примите моје искрене честитке за Дан Републике Српске, уз најбоље жеље за њен даљи напредак. Уз Вашу непоколебљиву вољу да одговорите на различите изазове, као и истрајан рад да грађанима Републике Српске обезбедите благостање, увек рачунајте и на несебичну подршку Србије“, навео је Вучић у честитики.

Он је истакао да ће Србија, у име нераскидивих културних и духовних веза, као искрен пријатељ и поуздан партнер, увијек бити снажан ослонац Републици Српској.

„У исто време, чувајући мир и стабилност у Републици Српској и БиХ, Ви нам помажете да се посветимо економском просперитету Србије и остварењу заједничких планова. Желим свима у Републици Српској добро здравље, срећу у личном животу и успех у раду. Живела Република Српска и живела Србија!“, навео је Вучић.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар