Predsjednik RS

Vrh Srpske: Srbi neće odlučivati u institucijama BiH dok stranci ne odu iz US BiH

SVE ĆE TRAJATI DOK NE BUDE USVOJEN ZAKON O US BiH U KOJEM NEĆE BITI STRANIH SUDIJA
  • Predsjednik RS Željka CVIJANOVIĆ: Ustavni sud BiH u kontinuitetu je donosio odluke štetne po interese Srpske koje su izlazile iz okvira nadležnosti Ustavnog suda, te služe prekrajanju onoga što nam je dao Ustav BiH. Ustavni sud je do sada zadirao u identitetska pitanja, a  sada je krenuo da zadire u teritorijalna pitanja

NAJVIŠI zvaničnici Republike Srpske jednoglasno su zaključili da predstavnici RS u institucijama BiH obustave rad na odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne biti stranih sudija.

Potvrdila je to predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović na konferenciji za novinare u Palati Republike, nakon sastanka zvaničnika Republike Srpske, predstavnika Srpske u institucijama BiH i lidera parlamentarnih političkih partija na kojem je razgovarano o političkoj situaciji u Srpskoj i BiH.

Istakla je da je to jednoglasno zaključeno i da je neophodno hitno sazvati sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će se raspravljati o pitanjima koja se odnose na odluke Ustavnog suda koje su duboko zadirale u identitet Srpske, a sada i u teritorijalna, odnosno svojinska pitanja.

– U kontinuitetu dobijamo odluke Ustavnog suda BiH koje su štetne po interese Republike Srpske i izlaze iz okvira nadležnosti Ustavnog suda, te služe prekrajanju onoga što nam je dao Ustav BiH – naglasila je Cvijanovićeva.

Upozorila da je Ustavni sud do sada zadirao u identitetska pitanja, a da je sada krenuo da zadire u teritorijalna pitanja.

Sastanku su, osim predsjednika Republike Srpske, prisustvovali srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Srpske Radovan Višković, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, predsjednik Ustavnog suda Srpske Džerard Selman, te predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama i političkih partija.

Zamjenik predsjednika SDS-a Rado Savić je potvrdio da je dogovor srpskih predstavnika da bude održana posebna sjednica Narodne skupštine.

– Ustavni sud je instrument onih politika koje žele da oslabe Srpsku, rekao je Savić i dodao da mora biti usvojen novi zakon o Ustavnom sudu BiH.

Ustavni sud BiH donio je odluku prema kojoj je Ustavu BiH suprotan član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Srpske kojim je propisano da poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Srpske.

Ustavni sud je utvrdio da je riječ o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine.

Narodna skupština Republike Srpske lani je usvojila Zakon o poljoprivrednom zemljištu kojim je definisano da je državno poljoprivredno zemljište svojina Srpske.

1 komentar

Klikni ovde da postaviš komentar