РС и матица

Амбасада САД у Приштини: Договор је у рукама Србије и Косова, али без неограничене слободе

ДОГОВОР О КОРЕКЦИЈИ ГРАНИЦА МОРА БИТИ ОДРЖИВ, А НЕ СМИЈЕ СТВАРАТИ НОВЕ ТЕНЗИЈЕ НА БАЛКАНУ
  • „Планови о којима говоре предсједник Косова Хашим Тачи, предсједник Србије Александар Вучић и министар Ивица Дачић не смију довести до дестабилизације, а стране у дијалогу ће имати неограничену слободу да одлуче о судбини својих држава. Ми ћемо озбиљно и са много пажње посматрати оно о чему ће се стране сагласити. То не подразумијева неограничену слободу дјеловања“

АМЕРИЧКА амбасада на Косову је поводом најава промјене односно корекције граница између Косова и Србије оцијенила да је оставила у рукама двије државе да постигну споразум али да ни Косово ни Србија неће имати неограничену слободу дјеловања.

У одговору на питање портала gazetaexpress.com изнијела је став у вези са посљедњим изјавама политичких лидера око промјене односно корекције граница у којем истиче да споразум мора да буде одржив и да не ствара нове тензије на Балкану.

„Косово и Србија треба да постигну споразум који је примјенљив, одржив и не ствара нестабилност у било којој држави и региону“, каже се у одговору Амбасаде САД.

Осим да не остави простор да планови о којима говоре предсједник Косова Хашим Тачи, предсједник Србије Александар Вучић и министар Ивица Дачић доведу до дестабилизације, стране у дијалогу ће имати неограничену слободу да одлуче о судбини својих држава, прецизира америчка амбасада.

„Ми ћемо озбиљно и са много пажње и посматрати оно о чему ће се стране сагласити. То не подразумијева неограничену слободу дјеловања“, каже се у одговору Амбасаде САД.

Такође истичу да ће пустити стране да се договоре али да ће о сваком дијелу коначног споразум између Косова и Србије дати свој став.

„Ми позивамо стране да узму у своје руке цио процес, да смање негативну реторику и да заједно и конструктивно раде. У том смислу не желимо да будемо дио јавне расправе око хипотетичких елемената рјешења које може произаћи из преговора“, кажу из Америчке амбасаде.

Против промјене или корекције граница су се раније изјаснили њемачка канцеларка Ангела Меркел и амбасадор Велике Британије на Косову Руарири О’Конел.

(Бета)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар