РС и матица

Амбасадор Србије: Нада се да ће се расељени вратити и да ће Дрвар бити српски град као што је увек и био

ПО ОДЛУЦИ ВЛАДЕ АНЕ БРНАБИЋ ОТВОРЕНА КОНЗУЛАРНА КАНЦЕЛАРИЈЕ СРБИЈЕ У ДРВАРУ
  • Генерални секретар Министарства спољних послова Србије Вељко ОДАЛОВИЋ: Главна порука која се шаље отварањем канцеларије у Дрвару јесте да је Србија са српским народом на тим просторима и да у Србији имају своју матицу

ГЕНЕРАЛНИ секретар Министарства спољних послова Србије Вељко Одаловић поручио је на отварању Конзуларне канцеларије Србије у Дрвару да је присуство Србије у тој општини најдиректнија веза и спона матице са српским народом који живи на тим просторима.

Одаловић је рекао да је главна порука која се шаље отварањем канцеларије у Дрвару да је Србија са српским народом на тим просторима и да у Србији имају своју матицу.

„Ова канцеларија је у функцији приближавања нас њима и њих нама”, рекао је Одаловић.

Он је рекао да ће канцеларија осим административних послова, што је у основи њеног посла, служити и за економску, културну и сваку другу сарадњу Србије са српским народом на том простору.

Амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић рекао је да ће Канцеларија бити у функцији повезивања Срба који живе у БиХ са матицом Србијом.

„Надам се да ће се расељена лица вратити и да ће у перспективи Дрвар бити српски град као што је увек и био”, истакао је он.

Начелник општине Дрвар Душица Рунић рекла је да је отварање Канцеларије конзулата Србије у Дрвару још један од доказа да је останак и опстанак српског народа на том простору загарантован.

Она је додала да је поносна што је Дрвар као најзападнија и најбројнија српска повратничка општина од данас и званично мјесто окупљања српског народа.

„Ово је наша кућа, ово је била, јесте и биће наша заједничка матица”, поручила је Рунићева.

Бивши начелник општине Дрвар Горан Броћета, који је данас први грађанин који је у новоотвореној Канцеларији Конзулата Србије у Дрвару предао захтјев за двојно држављанство Србије, рекао је да је отварање канцеларије значајно за српско становништво Дрвара и околних општина, изражавајући захвалност за њено отварање предсједнику Србије Александру Вучићу и предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику.

Броћета је додао да канцеларија представља директну везу Срба који живе у Федерацији БиХ са Србијом.

Отварању су присуствовали и начелници општина Босански Петровац Дејан Прошић, Босанског Грахова Милорад Глигић, Гламоча Небојша Радивојиша и Источног Дрвара Милка Иванковић, те представници канцеларије ОЕБС-а у Бањалуци, Конзулата Србије из Бањалуке и Требиња и министри у Влади из Ливањског кантона.

Одлуку о отварању Конзуларне канцеларије са сједиштем у Дрвару донијела је Влада Србије.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар