RS i matica

Ambasador Srbije: Nada se da će se raseljeni vratiti i da će Drvar biti srpski grad kao što je uvek i bio

PO ODLUCI VLADE ANE BRNABIĆ OTVORENA KONZULARNA KANCELARIJE SRBIJE U DRVARU
  • Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko ODALOVIĆ: Glavna poruka koja se šalje otvaranjem kancelarije u Drvaru jeste da je Srbija sa srpskim narodom na tim prostorima i da u Srbiji imaju svoju maticu

GENERALNI sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović poručio je na otvaranju Konzularne kancelarije Srbije u Drvaru da je prisustvo Srbije u toj opštini najdirektnija veza i spona matice sa srpskim narodom koji živi na tim prostorima.

Odalović je rekao da je glavna poruka koja se šalje otvaranjem kancelarije u Drvaru da je Srbija sa srpskim narodom na tim prostorima i da u Srbiji imaju svoju maticu.

„Ova kancelarija je u funkciji približavanja nas njima i njih nama”, rekao je Odalović.

On je rekao da će kancelarija osim administrativnih poslova, što je u osnovi njenog posla, služiti i za ekonomsku, kulturnu i svaku drugu saradnju Srbije sa srpskim narodom na tom prostoru.

Ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević rekao je da će Kancelarija biti u funkciji povezivanja Srba koji žive u BiH sa maticom Srbijom.

„Nadam se da će se raseljena lica vratiti i da će u perspektivi Drvar biti srpski grad kao što je uvek i bio”, istakao je on.

Načelnik opštine Drvar Dušica Runić rekla je da je otvaranje Kancelarije konzulata Srbije u Drvaru još jedan od dokaza da je ostanak i opstanak srpskog naroda na tom prostoru zagarantovan.

Ona je dodala da je ponosna što je Drvar kao najzapadnija i najbrojnija srpska povratnička opština od danas i zvanično mjesto okupljanja srpskog naroda.

„Ovo je naša kuća, ovo je bila, jeste i biće naša zajednička matica”, poručila je Runićeva.

Bivši načelnik opštine Drvar Goran Broćeta, koji je danas prvi građanin koji je u novootvorenoj Kancelariji Konzulata Srbije u Drvaru predao zahtjev za dvojno državljanstvo Srbije, rekao je da je otvaranje kancelarije značajno za srpsko stanovništvo Drvara i okolnih opština, izražavajući zahvalnost za njeno otvaranje predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Broćeta je dodao da kancelarija predstavlja direktnu vezu Srba koji žive u Federaciji BiH sa Srbijom.

Otvaranju su prisustvovali i načelnici opština Bosanski Petrovac Dejan Prošić, Bosanskog Grahova Milorad Gligić, Glamoča Nebojša Radivojiša i Istočnog Drvara Milka Ivanković, te predstavnici kancelarije OEBS-a u Banjaluci, Konzulata Srbije iz Banjaluke i Trebinja i ministri u Vladi iz Livanjskog kantona.

Odluku o otvaranju Konzularne kancelarije sa sjedištem u Drvaru donijela je Vlada Srbije.

(Srna)

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar