Одабрано РС и матица

Бећковић: Мило Ђукановић заслужује – као и Синан-паша – Орден Светог Саве

ОБОЈИЦА ИМАЈУ ЗАСЛУГЕ ЗА СРПСТВО И ЈЕДИНСТВО СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
  • Црна Гора суочава се са истрагом потомака и покушајем претварања у голу ледину без моралних заслуга и икаквих светиња, осим НАТО ракета


АКАДЕМИК Матија Бећковић изјавио је да су за оно што су учинили за јединство Српске православне цркве, некад Синан-паша, а данас предсједник Црне Горе Мило Ђукановић, обојица заслужили – Орден Светог Саве.

– Црна Гора суочава се са истрагом потомака и покушајем претварања у голу ледину без моралних заслуга и икаквих светиња, осим НАТО ракета, са којима ће у 21. веку кренути све из почетка – рекао је Бећковић.

Он је за Вечерње новости указао да ни у дјелима енглеског писца Џорџа Орвела нема да је нека партија оснивала цркву, што је, како је навео, идеја владајуће неокомунистичке црногорске партије.

– Покушајем отимања храмова дирнули су у нешто у шта нису смели дирати. За оно што су учинили за јединство Српске православне цркве, некад Синан-паша, а данас Мило Ђукановић, заслужили су обојица – Орден Светог Саве – оцијенио је Бећковић.

Коџа Синан-паша потицао је из албанске католичке породице из околине Кукеша, а на положају великог везира Османског царства био је чак пет пута.

За вријеме његовог трећег мандата Срби су дигли велики устанак у Банату и на заставу ставили лик Светог Саве. Овај Турчин шиптарског поријекла одлучио је – да би спријечио ширење устанка и јужно од Саве и Дунава – да 1594-те спали мошти Светог Саве.

На Врачару, да се види и из Баната.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар