RS i matica

Bocan-Harčenko: Rezolucija 1244 mora da bude temelj za svaku vrstu pregovora

SRBIJA SPORAZUM O ZONI SLOBODNE TRGOVINE SA EAEU TREBA DA POTPIŠE 25. OKTOBRA
  • Ruski ambasador za N1 rekao: Srbija će imati mogućnost slobodne trgovine bez carina, sa malo izuzetaka, i prodor na tržište od ukupno 180 miliona potrošača. Cilj je da trgovinska razmena dostigne četiri milijarde dolara
  • „Smešna je izjava premijera Kosova u ostavci Ramuša Haradinaja da se Rusija zalaže za podelu Kosova.Nikada nismo pokretali sličnu ideju o teritorijalnoj korekciji.  Na marginama je bilo takvih predloga, uključujući period pregovora o statusu, ali nikada zvanično nisu bile na pregovaračkom stolu
  • uveren je da je dugoročna, pravedna i međunarodnopravna odluka, na bazi kompromisa Beograda i Prištine, moguća, i da bi na kraju trebalo da bude potvrđena i odobrena od strane Saveta bezbednosti UN

AMBASADOR Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da se potpisivanje sporazuma o zoni slobodne trgovine između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU) očekuje 25. oktobra, a da proces evrointegracija Srbije ne bi trebalo da je udalji od EAEU.

On je kazao da je potpisivanje tog sporazuma o zoni slobodne trgovine tek početak, i da očekuje da će saradnja jačati.

„Pre svega je reč o slobodnoj trgovini, otvorenom i slobodnom tržištu, slobodnom kretanju roba, usluga i radne snage. EAEU je uzela najbolje iskustvo svih sličnih integracija, i smatramo da EAEU ima dosta solidnu perspektivu. Svakog dana sve više i više zemalja ispoljava želju da se priključi, da ima neku vrstu ugovora”, kazao je Bocan-Harčenko tokom gostovanja na televiziji N1.

On je rekao da proces evrointegracija neće biti prepreka u saradnji Rusije sa Srbijom i naveo da je ranije je bilo uspešne saradnje bez ikakvih prepreka sa zemljama koje su ranije bili kandidati za EU, a sada članice EU, prenosi Beta.

„Pregovaranje o pridruživanju sa EU, ranije kada odnosi Rusije i EU nisu bili zategnuti kao sada, nije bio smetnja. Šteta je kad se kaže zemljama koje su kandidati da treba da prave izbor – EU ili Rusija, što po svom sadržaju i smislu nije pravedna i pravična poruka. Neophodna je ravnoteža”, kao je Bocan-Harčenko.

Kako je kazao, moguće je da Srbija postane karika u odnosima Rusije i EU, odnosno u saradnji između EU i EAEU.

„Što se Rusije tiče i evroazijske ekonomske integracije, mi se zalažemo za otvoreno tržište, otvoreno i slobodno tržište bez prepreka. Za konkurenciju i takmičenje smo spremni. EAEU ne nameće pravila”, istakao je on.

Srbija će, kako je objasnio, posle potpisivanja, 25. oktobra, imati mogućnost slobodne trgovine bez carina, sa malo izuzetaka, i prodor na tržište od ukupno 180 miliona potrošača.

Rusija će, s druge strane imati mogućnost povećanja plasmana svojih proizvoda – industrijskih i drugih, dodao je Bocan-Harčenko i istakao da je cilj da trgovinska razmena dostigne četiri milijarde dolara.

Govoreći o vojno-tehničkoj saradnji Rusije i Srbije, Bocan-Harčenko je naglasio da Moskva polazi od toga da je odbrambena politika suverena stvar svake zemlje.

„Ta oblast je osetljiva, dosta komplikovana, i industrija je komplikovana, složena i moderna. Rusija je sad na vrhuncu proizvodnje, kvalitet je izvanredan. Imamo interesovanje više zemalja sveta. I ovde želimo pravednu konkurenciju, bez politizacije, mi smo protiv nametanja”, kazao je Bocan-Harčenko na Televiziji N1.

Dodao je da Rusija, u okviru vojno-tehničke saradnje sa Srbijom, na umu pre svega ima jačanje bezbednosti u regionu.

„Niko neće imati štete od toga. Srbija će ojačati svoju odbranu, bez ikakve štete i pretnje za susedstvo i region”, smatra Bocan-Harčenko.

On je ocenio da je smešna izjava premijera Kosova u ostavci Ramuša Haradinaja da se Rusija zalaže za podelu Kosova.

Nikada nismo pokretali sličnu ideju o teritorijalnoj korekciji. Na marginama je bilo takvih predloga, uključujući period pregovora o statusu, ali nikada zvanično nisu bile na pregovaračkom stolu“, kazao je Bocan-Harčenko tokom gostovanja na televiziji N1.

On je podsetio da je u toku mnogo aktivnosti u vezi s Kosovom što, po njegovim rečima, uopšte nije loše, jer što je više aktivnosti, kako je istakao, više je mogućnosti za stabilizaciju situacije.

I više mogućnosti da bude nađena neka odluka, sveobuhvatna i na osnovu međunarodnog prava. Pre svega želim da u prvom redu naglasim da Rezolucija 1244 postoji i ona mora da bude zbog toga temelj za svaku vrstu pregovora, istakao je Bocan-Harčenko.

On je dodao da Rusija želi da se što pre ponovo uspostavi dijalog Beograda i Prištine, a ukoliko Srbija to zatraži, Moskva će je podržati u okviru međunarodnog prava.

„Redovne diskusije (o Kosovu) moraju da se nastavljaju, i to je jedno od pitanja u delokrugu Saveta bezbednosti UN. Zato je nemoguće da Rusija ne učestvuje i ne ostane faktor rešavanja i nekih odluka“, kazao je Bocan-Harčenka.

Kako je naveo, Rusija želi da pomogne Srbiji i regionu da postane stabilan region saradnje, integracije i mira, i uveren je da je dugoročna, pravedna i međunarodnopravna odluka, na bazi kompromisa Beograda i Prištine, moguća, i da bi na kraju trebalo da bude potvrđena i odobrena od strane Saveta bezbednosti UN.

http://fakti.org/mid/bocan-harcenko-rezolucija-1244-mora-da-bude-temelj-za-svaku-vrstu-pregovora

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar