РС и матица

Брнабић: Косово је било Србија. Тачка. Нећемо признати Косово јер то не би био компромис

„КАД БИСМО И ДАЉЕ ИНСИСТИРАЛИ ДА КОСОВО ПРИПАДА СРБИЈИ – КОМПРОМИС НЕ БИ БИО МОГУЋ“
  • Њемачком дневном листу Die Welt – поводом могућег уласка Србије у Европску унију 2025. године – Ана  Брнабић рекла да је то само оријентациони датум који није гаранција, али „датум који је могућ ако Србија буде радила ефикасно“

ПРЕМИЈЕРКА Србије Ана Брнабић изјавила је да се мора постићи компромис око Косова, али да ни признање независности ни инсистирање да Косово припада Србији нису компромисна рјешења.

Брнабић је у интервјуу њемаком дневнику Die Welt рекла да су односи с Приштином за „Србе тешки и емоционални“ и да је предсједник Александар Вучић учинио храбар и одговоран корак када је почео интеррегионални дијалог, пошто је дотле сваки разговор био табу.

„Косово је било Србија. Тачка. Сада морамо наћи компромис. Србија никада неће признати независно Косово. То не би био компромис. А када бисмо и даље инсистирали да Косово припада Србији, компромис не би био могућ“, рекла је Брнабић.

Премијерка је рекла да обе стране морају да изађу из удобне зоне свог увријеженог начина размишљања и оцијенила да Приштина то до сада није учинила, пренио је Дојче веле.

Она је рекла да Приштина није почела да спроводи основу Бриселског споразума – успостављање Заједнице српских општина, као и да се повећао број напада на Србе на Косову што, према њеним ријечима, „указује да би намера Приштине могла да буде и да се отерају сви Срби“ што Србија неће допустити.

„Србија је спремна за разговоре. Али за то нам је потребан партнер“, рекла је она.

Поводом могућег уласка Србије у Европску унију 2025. године, Брнабић је рекла да је то само оријентациони датум који није гаранција, али датум који је могућ ако Србија буде радила ефикасно.

Брнабић је рекла и да Европа не треба да се брине због добрих односа Србије и Русије, јер је ЕУ стратешки фокус Србије, који Русија разумије, баш као што и Европска унија разумије традиционално блиске односе Београда и Москве.

Премијерка Србије је рекла да српска полиција и војска добро сарађују са сусједним државама и агенцијом ЕУ за заштиту граница Фронтекс по питању миграната и да ће то даље чинити.

„У избегличкој кризи смо вратили са границе више од 40.000 особа које су хтеле да уђу илегално. То ћемо и даље чинити. Зато свака будућа заједничка миграциона политика мора да обухвати и балканске државе. Ако заједничка политика са ЕУ буде фер и у складу са договореним, и ми ћемо у њој учестовати“, рекла је она.

Брнабић је рекла да у Србији сада има 4.000 избјеглица и да 500 избјегличке дјеце иде у српске школе.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар