RS i matica

Brnabić: Nadam se da nećemo morati da upotrebimo vojsku, ali je to jedna od opcija

PRIZNALA DA JE BILA NAIVNA KAD SE UZDALA U RAMU I PORUČILA MU DA SRBIJA NIJE KRŠILA NORME CEFTA
  • „Nadam se da nikada nećemo morati da upotrebimo svoju vojsku, ali je u to u ovom trenutku jedna od opcija na stolu, jer ne možemo da gledamo novo etničko čišćenje i nove oluje iako (premijer Albanije) Edi Rama na njih poziva“
  • „Da li se javio Savet Evrope povodom kršenjaljudskih prava (Srba na KiM) ? Ne znamo ni koliko imamo mazuta za grejanje škola i bolnica… Pričala sam o tome sa OEBS-om. Da li su oni to osudili? Nisam čula od njih ništa“
  • „Srbija gubi mesečno 42 miliona evra zbog taksi od 100 odsto koje je uvela Priština na robu iz Srbije. Taj gubitak nije ni približan onome što gube Srbi na Kosovu i Metohiji zbog nerazumne odluke vlasti u Prištini“

PREMIJERKA Ana Brnabić negirala je danas da Srbija krši Cefta sporazum i dodala da je bila naivna kada se uzdala u albanskog premijera Edija Ramu da će opomenuti ili pozvati Prištinu da se urazumi po pitanju uvođenja taksi na robu iz Srbije i BiH.

„Slažem se sa Ramom jer je priznao da je nenormalno povećanje taksi od 100 odsto“, rekla je premijerka na konferenciji za novinare, na kojoj je odbacila Ramine tvrdnje da je uvođenje taksi posljedica toga što je Srbija kršila Cefta sporazum.

Brnabić je izjavila da je nenormalno da u 21. vijeku proizvodi imaju nacionalnost i da ljudi pale keks jer je srpski, a da Srbi na Kosovu i Metohiji za predstojeću Novu godinu i Božić nemaju grijanje, hranu i lijekove.

„Da li se javio Savet Evrope o kršenju ljudskih prava? Mi ne znamo koliko imamo mazuta za grejanje škola i bolnica“, rekla je ona.

Ona je novinarima u Vladi Srbije rekla da je nenormalno da u Evropi u 21. vijeku 14 dana Srbi na Kosovu i Metohiji nemaju informisanje na sopstvenom jeziku.

„Ja sam pričala o tome sa OEBS-om. Da li su oni to osudili? Nisam čula od njih ništa“, rekla je ona.

Premijerka je rekla da Srbija i dalje čeka objašnjenje da li je uvođenje taksi na robu uslijedilo zbog neuspješnog pokušaja da se Kosovo učlani u Interpol ili zbog toga što je Srbija navodno prekršila Cefta sporazum.

Ana Brnabić je rekla da su potezi Prištine „politika 19. veka“ i da Beograd i Priština imaju različite vizije prioriteta.

„Moj prioritet su škole, a njihovi puške“, rekla je Ana Brnabić.

Ona je rekla da je Priština zamjerila Srbiji da krši Briselski sporazum na polju energetike, u kojem piše da kada se osnuje Zajednica srpskih opština (ZSO) onda ta zajednica registruje srpske kompanije ne sjeveru Kosova, ali je ukazala da ZSO još nije osnovana.

„Oni kažu da mi kršimo Briselski sporazum a bili smo spremni četiri puta da naša Elektroprivreda podnese zahtev za registrovanje kompanije“, kazala je ona.

Premijerka je rekla da je juče srpski tim imao prvi nezvanični sastanak sa predstavnicima Unmika zbog zahtjeva koji je ona podnijela 27. novembra Cefti.

„Sledeći korak je da Srbija predloži mesto i vreme sastanka što ćemo uraditi u narednih 24 sata“, rekla je premijerka.

Ana Brnabić je kazala da se Srbija oslanja na Kipar koji će pokrenuti zvaničnu proceduru zbog kršenja Sporazuma o stabilizaciju i pridruživanju Kosova.

Skoro svi albanski proizvodi se prave od sirovina iz Srbije

Srbija gubi mjesečno 42 miliona evra zbog taksi od 100 odsto koje je uvela Priština na robu iz Srbije, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

„Taj gubitak nije ni približan onome što gube Srbi na Kosovu i Metohiji zbog nerazumne odluke vlasti u Prištini“, kazala je Brnabić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Ona je istakla da se Srbi na Kosovu sada osjećaju još manje sigurno i više diskriminisano nego 6. novembra, kada su uvedene takse od 10 odsto na robu iz Srbije, i 21. novembra kada su takse povećane na 100 odsto.

„Ne znamo da li će Srbiji na Kosovu i Metohiji imati goriva, lekove i hranu zbog ove nerazumne odluke Prištine koja je nerazumna i prema Albancima“, kazala je premijerka.

Istakla je se skoro svi albanski proizvodi prave od sirovina iz Srbije.

Nadam se da Srbija neće morati da upotrebiti vojsku

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas povodom najave formiranja kosovske vojske da se nada da Srbija neće morati da upotrebi svoju vojsku, ali da je trenutno to jedna od opcija na stolu zato što se ne može gledati novo etničko čišćenje Srba.

„Nadam se da nikada nećemo morati da upotrebimo svoju vojsku, ali je u to u ovom trenutku jedna od opcija na stolu, jer ne možemo da gledamo novo etničko čišćenje i nove oluje iako (premijer Albanije) Edi Rama na njih poziva“, kazala je Ana Brnabić novinarima u Vladi Srbije.

Ona je kazala da je Srbija od kada je Aleksandar Vučić postao premijer ulagala u podizanje odbrambenih kapaciteta, jer su bili devastirani.

„Kada neko zna da imate jaku vojsku onda mora sa vama da sedne i razgovara“, rekla je Ana Brnabić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je rekao da Albanci planiraju da formiraju kosovsku vojsku 14. decembra.

(Beta)

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar