РС и матица

Брнабић: Потребно много мудрости и храбрости да српски народ не живи како га ветрови носе

ГОВОРИЛА У БАЊАЛУЦИ НА СВЕЧАНОЈ АКАДЕМИЈИ ПОВОДОМ ДАНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ
  • Подсјетила на велику истину коју је прије више од 100 година рекао српски политичар и предсједник Владе Србије Стојан Новаковић да `живот народни не сме да тече како га носе ветрови`. Па нагласила: „И данас живимо у веома комплексним временима када је опет потребно пажњу поклонити Новаковићевој реченици и када нам заједно треба много политичке мудрости и храбрости да наш народ не би живео како га ветрови носе, него како сам жели и треба да живи“
  • Ана Брнабић посебно истакла да је могуће бити раздвојен границама, а остати нераздјељив и јединствен у заједничком покушају да посљедице тешке прошлости што успјешније и брже буду исцијељене и створени услови за миран и нормалан заједнички живот у овом дијелу Европе
  • „Надам се – додала је – да су прошла времена у којима су министарства силе била министарства војске и полиције. У 21. веку министарства силе за паметне земље су министарства образовања и културе. Овакав приступ је једна од драгоцених наслеђених тековина нашег часног пута кроз историју који су утабали Доситеј Обрадовић и Вук Караџић, а ојачали Никола Тесла, Михајло Пупин и Милутин Миланковић“

ПРЕДЈСЕДНИК Владе Србије Ана Брнабић рекла је данас на свечаној академији, која се поводом Дана Републике – 9. јануара одржава у Бањалуци, да је потребно много политичке мудрости и храбрости да српски народ не би живио како га вјетрови носе, него како сам жели да живи у миру, стабилности, слободи и независан у доношењу одлука у односу на сопствене најбоље интересе.

Пожеливши у име Владе и у име Србије срећан Дан Републике, Брнабићева је подсјетила на, како је истакла, велику истину коју је прије више од 100 година рекао српски политичар и предсједник Владе Србије Стојан Новаковић.

„Он је рекао да `живот народни не сме да тече како га носе ветрови`. На овим нашим просторима ти ветрови и са Истока и са Запада су увек били посебно снажни, никада наивни и некако су се баш овде увек сударали и преламали. За нас данас нема боље опомене од ове реченице и од наше прошлости“, нагласила је Брнабићева.

Она је напоменула да какви год вјетрови били на овим просторима, грађанима су потребни мир, стабилност, слобода и независност у доношењу одлука у односу на сопствене најбоље интересе.

„То је на овим просторима, такође, увек било посебно тешко. И данас живимо у веома комплексним временима када је опет потребно пажњу поклонити Новаковићевој реченици и када нам заједно треба много политичке мудрости и храбрости да наш народ не би живео како га ветрови носе, него како сам жели и треба да живи“, каже Брнабићева.

Предсједник Владе Србије је истакла да садашњост показује да је могуће бити раздвојен границама, а остати нераздјељив и јединствен у заједничком покушају да посљедице тешке прошлости што успјешније и брже буду исцијељене и створени услови за миран и нормалан заједнички живот у овом дијелу Европе.

„Само мир и стабилност ће омогућити да у будућности у целом нашем региону сви грађани, без обзира на њихову националност и веру, живе слободније, срећније и заклоњеније од свих ветрова. Управо са тим циљем и због нашег заједничког интереса, Србија ће мудро и стрпљиво поштовати своје међународне обавезе, овде првенствено мислим на Дејтонски мировни споразум, не губећи притом осећај за неопходну меру правде, независности и слободе коју ви овде у Републици Српској уживате“, истакла је Брнабићева.

За разлику од неких, поручила је она, за Србију су важни историјски договори.

„Међународно право за нас није само мртво слово на папиру и није нам тешко и никада нам неће бити тешко да, поштујући друге, останемо верни самима себи и оном што смо наследили из претходних времена“, рекла је Брнабићева.

Према њеним ријечима, Србија ће поштовати сваку одлуку коју консензусом донесу три конститутивна народа у БиХ, али ће увијек посебно бринути за грађане Српске.

„То је сасвим природно. Наша љубав и брига према Републици Српској не значи мржњу и небригу према БиХ нити ће икада то значити. Напротив, чини ми се да мостови и путеви које градимо ка Српској јесу мостови и путеви и према БиХ. Влада Србије ће наставити да гради нове и оснажује постојеће“, нагласила је предсједник Владе Србије.

Она је додала да ће се посебно бавити оснаживањем специјалних веза између Српске и Србије кроз јачање сарадње у области културе и образовања.

„Надам се да су прошла времена у којима су министарства силе била министарства војске и полиције. У 21. веку министарства силе за паметне земље су министарства образовања и културе. Овакав приступ је једна од драгоцених наслеђених тековина нашег часног пута кроз историју који су утабали Доситеј Обрадовић и Вук Караџић, а ојачали Никола Тесла, Михајло Пупин и Милутин Миланковић“, рекла је Брнабићева.

Истичући да су поносни на те тековине, Брнабићева је закључила да ће Србија на њима и на конкретној подршци пројектима који значе квалитетнији живот грађана у Републици Српској базирати однос према Српској, а он ће значити подржавање, помагање и оснаживање.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар