РС и матица

Брнабић: Србија неће дозволити да Приштина све добије, а Београд све изгуби

«НАЈПРИОРИТЕТНИЈЕ ПИТАЊЕ ЈЕ ОТВАРАЊЕ МОСТА ПРЕКО ДРИНЕ КОД ЉУБОВИЈЕ»
  • «Питање над питањима је  тај мост, јер ми је невероватно да грађани који живе тамо устану ујутру, виде мост, али не могу да пређу него морају да иду на друге граничне прелазе… Постоји јасан договор да ће Србија финансирати мост, Република Српска приступне прилазе, а БиХ граничне прелазе и да ће дати дозволу за њихово отварање, што се није догодило»
  • «У овом тренутку треба да видимо колико највише можемо да добијемо, а најмање да изгубимо и да будемо рационални и реални по том питању. Није ни фер, ни прихватљиво рјешење да Србија све изгуби, а Приштина све добије»
  • „Али, Косово није ту да се купује или продаје» – рекла је Брнабић, коментаришући приједлоге који се могу чути у посљедње вријеме о томе да би Србији за признање требало понудити више од чланства у ЕУ

НАЈУРГЕНТНИЈИ спорови које би Србија требало да ријеши са својим сусједима јесте питање граница са Хрватском и БиХ, али приоритетно – мост Љубовија-Братунац, рекла је премијер Србије Ана Брнабић.

Брнабићева је изразила наду да ће у БиХ ускоро бити формиран Савјет министара и да ће се радити на рјешавању тог питања.

„Ако ме питате шта је приоритетно, односно питање над питањима, то је онда је то тај мост, јер ми је невероватно да грађани који живе тамо устану ујутру, виде мост, али не могу да пређу него морају да иду на друге граничне прелазе“, рекла је Брнабићева за Танјуг.

Она је напоменула да постоји јасан договор да ће Србија финансирати мост, Република Српска приступне прилазе, а БиХ граничне прелазе и да ће дати дозволу за њихово отварање, што се није догодило.

Када је ријеч о границама, Брнабићева је подсјетила да су формиране комисије које се баве тим питањем, али оцјењује да у овом тренутку није право вријеме да се са тим настави јер власт у БиХ није формирана, а у Хрватској „то није опортуно због њихове припреме за кампању“.

„Надам се да ћемо моћи без претераних емоција и страсти да седнемо и договоримо и то питање“, истакла је Брбнабићева.

Она је нагласила да је свакако боље да се то питање ријеши билатерално, него да се иде на међународну арбитражу, као што су урадиле Словенија и Хрватска, истакавши да би то могло да одложи улазак у ЕУ, која то питање, све док је на арбитражи, неће третирати као затворено.

„Нама је у интересу и наша политика је регионална сарадња и боље повезивање региона“, навела је Брнабићева.

Говорећи о Косову и Метохији, Брнабићева је рекла да у овом тренутку не види на помолу било какво рјешење косовског проблема, те додала да нема оптимизма ни кад је ријеч о наставку дијалога Београда и Приштине, који је прекинут након што је Приштина увела таксе на робу из централне Србије и БиХ.

„Србија неће дозволити да Приштина све добије, а Београд све изгуби. У овом тренутку треба да видимо колико највише можемо да добијемо, а најмање да изгубимо и да будемо рационални и реални по том питању“, рекла је премијерка.    

Према њеним ријечима, није ни фер, ни прихватљиво рјешење да Србија све изгуби, а Приштина све добије.

„Али, Косово није ту да се купује или продаје“, додала је Брнабићева, коментаришући приједлоге који се могу чути у посљедње вријеме о томе да би Србији за признање требало понудити више од чланства у ЕУ.

Она је истакла да се треба вратити на поље међународног права и правде, те поручила да би европске интеграције требало да зависе од других стандарда, а не од политичке одлуке која има везе са Косовом и Метохијом.      

„Београд је толерисао многе провокације Приштине због мира и стабилности, али су таксе створиле атмосферу у којој више није могућ никакав дијалог. Чим таксе буду укинуте и спремни смо да наставимо дијалог“, рекла је Брнабићева, додајући да је замрзнути конфликт у ствари замрзнута нестабилност која није добра ни за кога.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар