RS i matica

Brnabić: U Hrvatskoj se dešava zastrašujuća revizija istorije

UPOZORILA: „TO JE PROBLEM KOJI PREVAZILAZI SRBIJU, TO JE PROBLEM EU“
  • „Šta god Srbija uradi, Hrvatska na to gleda kao na provokaciju. Legitimno je da pošalješ delegaciju da oda počast žrtvama na jednom od najvećih stratišta Srba, Jevreja i Roma na celoj teritoriji Evrope, žao mi je što to Hrvatska nije dozvolila

REVIZIJA istorije koja se dešava u Hrvatskoj je zaštrašujuća, ne samo za Srbiju i region već za cijelu Evropu, izjavile je predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, upozoravajući da je to problem koji prevazilazi Srbiju, već je to problem EU.

Premijerka je za TV N1 rekla da je sve više incidenata u Hrvatskoj, napada na, kako je istakla, malo ostalih Srba, kao i da ti incidenti nisu izbjegli ni povratnike.

„Mislim da se njihova cela (izborna) kampanja zasniva na Srbiji i ko može da bude veći nacionalista u negativnom smislu reči. To ne doprinosi odnosima, šta god Srbija uradi, Hrvatska na to gleda kao na provokaciju. Legitimno je da pošalješ delegaciju da oda počast žrtvama na jednom od najvećih stratišta Srba, Jevreja i Roma na celoj teritoriji Evrope, žao mi je što to Hrvatska nije dozvolila“, rekla je Brnabićeva povodom odluke hrvatskih vlasti da ne dozvole ulazak na teritoriju Hrvatske delegaciji Vojske Srbije koja je trebalo da prisustvuje komemoraciji u Jasenovcu.

Na pitanje da li je moguć razgovor, Ana Brnabić navodi da to ne zavisi od Srbije, koja je, kako je istakla, uvijek spremna za dijalog.

„Nažalost, dok kod njih traje kampanja, ne vidim da su otvoreni za razgovor i poruke koje vode ka normalizaciji odnosa. Ta revizija istorije koja se dešava u Hrvatskoj je zaštrašujuća i ne samo za Srbiju i region već za celu Evropu, i to je problem koji prevazilazi Srbiju, to je problem EU“, kaže srpska premijerka.

Ana Brnabić je pozdravila i održavanje prve „Parade ponosa“ u Bosni i Hercegovini.

„Želim sve najbolje, nije išlo lako ni kod nas. Mogu ljudi da se slažu ili ne slažu, da imaju različita mišljenja, ali nasilje nije odgovor. Želim sve najbolje. Mislim da to pokazuje otvorenost i stepen demokratičnosti društva“, kazala je Brnabićeva, prenosi N1.

(Tanjug)

1 komentar

  • Kad je gospođa Brnabić postala predsednik Vlade Srbije, Vlada RS Krajine u pogonstvu joj je poslala nekoliko pisma o krivotvorenoj istoriji Srba i molila je da preduzme nešto, organizuje međunarodne naučne skupove i to krivotvorenje dokaže. Međutim, nije našla za shodno ni da odgovori Vladi RS Krajine u progonstvu.
    Slobodan Jarčević,

Klikni ovde da postaviš komentar