RS i matica

Cvijanović: za nas u Srpskoj ne postoji veći interes i cilj od sve većeg povezivanja sa Srbijom

SVEČANO ZATVORENI „DANI SRPSKE U SRBIJI“ ČIJI PROGRAMI SU VIĐENI U 21 GRADU
  • Željka CVIJANOVIĆ: „O bliskosti naroda koji živi s obje strane Drine ne treba posebno govoriti, naši odnosi prevazilaze formalne i institucionalne, koji su oličeni u Sporazumu o specijalnim paralelnim vezama. Ne postoji nijedan uspjeh ili problem koji se dešava u Srbiji ili Republici Srpskoj, a da on, na neki način, nije i zajednički ili da se ne osjeća ili doživljava podjednako… Za nas je važno da ojačamo svoju poziciju za vrijeme koje dolazi
  • Mlađan CICOCIĆ: „Pohvala srpskoj zemlji, narodu i jeziku, čime je započeta ovogodišnja manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“, za proteklih sedam dana čula se i prihvatila kroz 24 različita programa i slila u istu želju: da volimo i čuvamo i svoju zemlju, svoj narod i jezik
  • Manifestacija je ove godine imala 24 programa sa više od 30 izvođenja u 21 gradu i opštini u Srbiji – od Subotice do Vranja, od Užica do Vršca

PREDSJEDNIK Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da su „Dani Srpske u Srbiji“ izuzetno uspješan projekat saradnje i promocije što pokazuje i sve veći broj lokalnih zajednica koje žele da učestvuju u ovoj manifestaciji čiji je osnovni cilj promocija privrednih, kulturnih, turističkih i sportskih sadržaja, kao i dodatno jačanje veza Srbije i Republike Srpske.

„O obimu, značaju, ali i uspješnoj organizaciji ove manifestacije dovoljno govori činjenica da smo prve godine počeli u Beogradu, a da smo ovaj put oborili sve rekorde, realizujući aktivnosti u 21 gradu širom Srbije“, rekla je Cvijanovićeva u obraćanju zvanicama u Narodnom pozorištu u Beogradu na zatvaranju manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“.

Ona je rekla da joj je čast i zadovoljstvo što je večeras u Beogradu i što ima priliku da prisustvuje svečanom zatvaranju ove veoma značajne i, sada već, tradicionalne manifestacije, koju je Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji uspješno organizovalo već sedmi put.

„O bliskosti naroda koji živi s obje strane Drine ne treba posebno govoriti, niti o tome da naši odnosi uveliko prevazilaze one formalne i institucionalne, koji su oličeni u Sporazumu o specijalnim paralelnim vezama.

Ne postoji nijedan uspjeh ili problem koji se dešava u Srbiji ili Republici Srpskoj, a da on, na neki način, nije i zajednički ili da se ne osjeća ili doživljava podjednako“, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da zato i svaka pobjeda Srbije, bilo da je riječ o otvaranju nove fabrike, izgradnji savremenog auto-puta ili zlatnoj medalji sjajnih odbojkašica, ljude u Republici Srpskoj čini ponosnim i srećnim.

S druge strane, Srbija pruža veliku podršku našim naporima da obezbijedimo stabilnost i dalji razvoj Republike Srpske. Zato za nas u Srpskoj ne postoji važniji zadatak, veći interes, niti važniji cilj od daljeg učvršćivanja odnosa i sve većeg povezivanja sa Srbijom“, rekla je predsjednik Republike Srpske.

Ona je navela da kroz bližu i dalju istoriju, granica sa Srbijom i njen bezbjedan prelazak često su predstavljale pitanje života i smrti, a danas je od suštinskog značaja da se obezbijedi slobodan protok ljudi, robe, ideja i kapitala, koji će biti u funkciji jačanja privredne saradnje i ukupnog razvoja.

„Veoma smo zahvalni rukovodstvu Srbije na razumijevanju, principijelnoj političkoj podršci, kao i na brojnim projektima koji su u Republici Srpskoj realizovani uz finansijsku pomoć Vlade Srbije. Važno je i na ovom mjestu podsjetiti da u Srpskoj danas skoro nema opštine u kojoj Srbija nije prisutna kroz izgrađenu ili rekonstruisanu školu, bolnicu, vrtić, put, dom kulture, most, sportsku dvoranu ili neki drugi objekat“, podsjetila je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je Srpska zahvalna Srbiji i na pomoći koju pruža u edukaciji i usavršavanju njenog kadra u oblasti zdravstva, ali i podršci na modernizaciji obrazovnog procesa.

„Neizmjerno je važno i učešće Srbije u našim humanitarnim akcijama i sve to naši građani cijene. Oni vole što radimo i djelujemo zajedno“, dodala je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da sa velikim zadovoljstvom može istaći da su odnosi Srpske i Srbije snažniji nego ikada, a da u budućem periodu mogu biti samo dodatno unapređeni.

„Veliki doprinos jačanju naših veza daje i ova manifestacija koju večeras svečano zatvaramo. U to ime, želim da izrazim posebnu zahvalnost Predstavništvu Republike Srpske u Beogradu, kao i svima koji su dali svoj doprinos da `Dani Srpske u Srbiji` i ove godine budu organizovani na najvišem nivou.

Živimo u izazovnim vremenima, i dalje nosimo mnoga opterećenja iz prošlosti i borimo se sa istim stereotipima. Mnogi procesi se dešavaju oko nas, ali i u okviru nas i zato je važno da ojačamo našu poziciju za vrijeme koje dolazi“, poručila je Cvijanovićeva i u ime građana i institucija Republike Srpske zahvalila Srbiji na podršci koju pruža.

U Beogradu je večeras počelo svečano zatvaranje manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“, čije je programe tokom sedam dana mogla da vidi publika u 21 gradu i opštini u Srbiji.

Na početku svečanosti u Narodnom pozorištu, kojoj prisustvuje i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, izvedene su himne Republike Srpske i Srbije „Moja Republika“ i „Bože pravde“.

Tradicionalnu manifestaciju „Dani Srpske u Srbiji“ otvorio je 4. septembra, takođe u Narodnom pozorištu u Beogradu srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je tada predložio da ova manifestacija od naredne godine nosi naziv „Dani Srpske i Srbije“.

Manifestacija je ove godine imala 24 programa u više od 30 izvođenja u 21 gradu i opštini u Srbiji, a predstavljene su naučne, kulturne i umjetničke institucije iz svih dijelova Srpske i nastupili umjetnici, glumci i književnici.

Cicović: Ovo nas obavezuje da 2020. pokušamo da nadmašimo sve što je dosada urađeno

Mlađen Cicović

DIREKTOR Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović rekao je da je manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“ ove godine bila više nego uspješna i da se glas Republike Srpske daleko čuo.

Obraćajući se okupljenima na zatvaranju manifestacije u Narodnom pozorištu, među kojima su predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, te ministri i brojne javne ličnosti, Cicović je dodao da su to utisci koji su sabrani iz 21 grada Srbije.

Cicović je istakao da su za više nego uspješno predstavljanje Srpske u Srbiji zaslužni, prije svega, svi učesnici manifestacije, da te pohvale prijaju, ali i obavezuju da se svake godine napreduje.

On je naglasio da to obavezuje da se sljedeće godine pokuša nadmašiti sve što je do sada urađeno u okviru ove manifestacije, te napomenuo da 2020. godine Republika Srpska slavi 28 godina postojanja i 25 godina međunarodnog priznanja Dejtonskim sporazumom.

„U uvjerenju da nećemo iznevjeriti vaša i naša očekivanja i našu i vašu Republiku Srpsku i Srbiju, ja vam se još jednom zahvaljujem što ste i ove godine bili sa nama i tako i lično doprinijeli uspješnosti predstavljanja Srpske u Srbiji ove godine“, dodao je on.

Prema njegovim riječima, pohvala srpskoj zemlji, narodu i jeziku, čime je započeta ovogodišnja manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“, za ovih sedam dana čula se i prihvatila kroz 24 različita programa i slila u istu želju.

„To je želja da volimo i čuvamo i svoju zemlju, svoj narod i jezik onako kako nam je poručio Vuk Stefanović Karadžić: `Neka svako uradi što je kadar i neće narod propasti`. Živjela Republika Srpska! Živjela Srbija“, poručio je Cicović.

U umjetničkom dijelu programa priređen je koncert Banjalučke filharmonije. Dirigovala je Vesna Šouc-Tričković, a kao solisti nastupili operski pjevači – soprani Snežana Savičić-Sekulić i Dunja Simić, te bariton Vasa Stajkić.

Završnog dana manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“, danas je u Požarevcu u Centru za kulturu prvak Beogradskog dramskog pozorišta, glumac Slobodan Ćustić izveo monodramu „O glumatanju“.

U Sremskoj Mitrovici u Biblioteci „Gligorije Vozarević“ održano je književno veče pisaca iz Republike Srpske, gdje su se predstavile Jovanka Stojčinović Nikolić i Ranko Pavlović.

Manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“ svečano je otvorena 4. septembra u Narodnom pozorištu u Beogradu u prisustvu zvaničnika Srpske i Srbije.

Ova manifestacija, koja građanima Srbije svake godine putem zanimljivih programa predstavi kulturu, umjetnost, nauku, prosvjetu i privredu Republike Srpske, ove godine je imala 24 programa u više od 30 izvođenja u 21 gradu i opštini u Srbiji – od Subotice do Vranja, od Užica do Vršca.

(Srna)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar