Вијести РС и матица

Дачић: Можемо да преговарамо о Косову у УН само ако ће то бити дио „Кемп Дејвида“

ИЗЈАВИО ДА ДО КРАЈА ГОДИНЕ И МАКРОН И ПУТИН ТРЕБА ДА ДОЂУ У СРБИЈУ
  • У Америци су спремни да организују чак и потписивање споразума као што је било у Кемп Дејвиду између Палестине и Израела и то би била „вин-вин“ политичка комбинација уколико би се око ње сагласиле и Русија и ЕУ и САД
  • Изјавио да уопште није јасно како ће се евентуално рјешeње звати – разграничење, корекција граница, размјена територија, подела

МИНИСТАР спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је данас да ће предсједник Руске Федерације Владимир Путин доћи у Србију, али да још није извјесно када ће то бити, јер треба да се прецизирају рокови.

„Идеја је била да дође до краја године“, рекао је Дачић за ТВ „Прва“.

Према његовим ријечима, у наредном периоду предсједник Србије Александар Вучић иде у Кину, а очекује се и његов сусрет са француским предсједником Емануелом Макроном.

„Макрон ће доћи у посјету, говорило се у новембру, децембру. Пошто је ове године 100 година од краја Првог свјетског рата, многе се манифестације дешавају у тим државама. Вучић ће свакако бити на обележавању у Паризу, где ће доћи и амерички председник Доналд Трамп“, рекао је Дачић.

Он није могао да прецизира када ће Трамп доћи у Београд.

Говорећи о ситуацији на Косову и Метохији, Дачић је навео да су у Америци спремни да организују чак и потписивање споразума као што је било у Кемп Дејвиду између Палестине и Израела и да би то била „вин-вин“ политичка комбинација уколико би се сагласиле и Русија и ЕУ и САД.

Он каже да Србија може да разговара о томе да Косово буде чланица УН само под условом да то буде дио договора који ће пружити могућност за трајно мирно решење, у супротном, како напомиње, Србија на то никада неће пристати.

„Једна ствар је када о томе причамо без постизања мировног договора, ако имамо та два крајња мишљења, једно – Косово као аутономија у Србији, што је за Албанце неприхватљиво и друго – цело Косово независно, да га Србија призна и пусти у УН, то не долази у обзир“, појаснио је Дачић.

Он напомиње да још нема ни идеје о томе како ће се евентуално рјешeње звати – разграничење, корекција граница, размјена територија, подјела…

„Ми границе немамо, због чега не бисмо могли да о њиховој промјени разговарамо“, каже Дачић.

Он је увјерен и да је неопходно да што већи дио међународне заједнице стално шаље поруку и Србима и Албанцима да треба да се договоре.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар