Вијести РС и матица

Дачић незадовољан позивом „Косову“ на скуп шефова дипломатија у Хелсинкију

НАЗВАО ГА „ТЕРИТОРИЈОМ КОЈА ЈЕ ДАЛЕКО ОД ЧЛАНСТВА У ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ“
  • Федерика Могерини, која је предсједавала састанком, реплицирала му да одлука да се у Хелсинки позову свих шест представника земаља Западног Балкана, не представља никакав пресједан јер је овакав формат коришћен и раније

МИНИСТАР спољних послова Србије Ивица Дачић је данас критиковао, како је рекао, промјену „формата састанка“ у Хелсинкију јер му нису присуствовали само министри спољних послова држава чланица ЕУ и кандидата за чланство ЕУ, већ и „територија“ која је далеко од чланства у Унији -Косово.

Поводом позива за учешће косовског представника на данашњем неформалном састанку у Хелсинкију министара иностраних послова ЕУ и Западног Балкана, Дачић је рекао да је „вештачки направљен преседан, јер је по први пут позвана и територија која је далеко од статуса кандидата за чланство у ЕУ“ преноси Радио Слободна Европа (РСЕ).

Међутим, шефица европске дипломатије Федерика Могерини која је предсједавала састанком, поручила је да одлука да се у Хелсинки позову свих шест представника земаља Западног Балкана, не представља никакав пресједан јер је овакав формат коришћен и раније.

„Једноставно, жељели смо да разговарамо о развоју догађаја на Западном Балкану, и жељели смо то да урадимо са нашим партнерима из региона, као што смо то урадили неколико пута у претходним приликама“, поручила је одлазећа висока представница ЕУ, реагујући на расправу покренуту због позива косовском представнику на данашњи састанак.

Дачић је рекао да Србији није јасно зашто је уобичајени формат за ове састанке овог пута промијењен.

„Ако је досадашња пракса била да се ови састанци одржавају у формату министара спољних послова држава чланица ЕУ и кандидата за чланство у ЕУ, не видимо никакво оправдање за промену формата“, рекао је Дачић.

Он је рекао да је „свим учесницима јасно“ да главну препреку за унапређење регионалне сарадње представља понашање Приштине.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар