Vijesti RS i matica

Dačić nezadovoljan pozivom „Kosovu“ na skup šefova diplomatija u Helsinkiju

NAZVAO GA „TERITORIJOM KOJA JE DALEKO OD ČLANSTVA U EVROPSKOJ UNIJI“
  • Federika Mogerini, koja je predsjedavala sastankom, replicirala mu da odluka da se u Helsinki pozovu svih šest predstavnika zemalja Zapadnog Balkana, ne predstavlja nikakav presjedan jer je ovakav format korišćen i ranije

MINISTAR spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je danas kritikovao, kako je rekao, promjenu „formata sastanka“ u Helsinkiju jer mu nisu prisustvovali samo ministri spoljnih poslova država članica EU i kandidata za članstvo EU, već i „teritorija“ koja je daleko od članstva u Uniji -Kosovo.

Povodom poziva za učešće kosovskog predstavnika na današnjem neformalnom sastanku u Helsinkiju ministara inostranih poslova EU i Zapadnog Balkana, Dačić je rekao da je „veštački napravljen presedan, jer je po prvi put pozvana i teritorija koja je daleko od statusa kandidata za članstvo u EU“ prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Međutim, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini koja je predsjedavala sastankom, poručila je da odluka da se u Helsinki pozovu svih šest predstavnika zemalja Zapadnog Balkana, ne predstavlja nikakav presjedan jer je ovakav format korišćen i ranije.

„Jednostavno, željeli smo da razgovaramo o razvoju događaja na Zapadnom Balkanu, i željeli smo to da uradimo sa našim partnerima iz regiona, kao što smo to uradili nekoliko puta u prethodnim prilikama“, poručila je odlazeća visoka predstavnica EU, reagujući na raspravu pokrenutu zbog poziva kosovskom predstavniku na današnji sastanak.

Dačić je rekao da Srbiji nije jasno zašto je uobičajeni format za ove sastanke ovog puta promijenjen.

„Ako je dosadašnja praksa bila da se ovi sastanci održavaju u formatu ministara spoljnih poslova država članica EU i kandidata za članstvo u EU, ne vidimo nikakvo opravdanje za promenu formata“, rekao je Dačić.

On je rekao da je „svim učesnicima jasno“ da glavnu prepreku za unapređenje regionalne saradnje predstavlja ponašanje Prištine.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar