RS i matica

Dačić: Republika Srpska je naše najveće dostignuće u 20 veku, možda i veći interes od KiM

„AKO SE U PREGOVORE O KiM UKLJUČI AMERIKA – TRAŽIĆEMO UČEŠĆE I RUSIJE“
  • Na Desetom kongresu SPS Ivica DAČIĆ rekao: „Čvrsto stojimo na tome da Srbija ne sme da bude ponižena i da možemo samo da imamo pravedan kompromis. Ako toga nema, nema te sile koja će Srbiju naterati da, po cenu gubitka nacionalnih i državnih interesa ulazi u EU, a gubi Kosovo. To je neuporedivo“
  • Istakao da su okolnosti u kojima se Srbija bori takve da gotovo ništa nije na našoj strani:  „Vlast u Prištini se ponaša kao razmaženo derište, koje lomi sve po sobi, ako ne dobije ono što želi, a njihovi politički roditelji to dopuštaju, ne pomišljajući da im izvuku uši“

REPUBLIKA Srpska je danas možda čak i veći državni i nacionalni interes od Kosova, ali, Srbija, bez dileme, nikada neće priznati Kosovo, poručio je danas predsednik SPS Ivica Dačić.

On je, u obraćanju na izbornom kongresu socijalista, istakao da su dva važna dokumenta potpisana u vrijeme SPS – Rezolucija SB UN 1244, kao jedini međunarodni pravni dokument koji garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, i Dejtonski sporazum, koji je ustanovio Republiku Srpsku i, ističe, najveće je dostignuće srpskog naroda u 20. vijeku.

Poručio je da je obaveza Srbije, od koje niko ne može da je odvrati, da sarađuje i sa RS i sa predstavnicima srpskog naroda u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji i drugim prostorima.

„Pošto je Srbija bila garant Dejtonskog sporazuma, velika podrška i samo to, Srbija će uvek biti uz RS. Ona je danas možda čak i veći državni i nacionalni interes od Kosova”, rekao je Dačić.

Ali, ukazao je, Srbija nikada neće priznati poniženje i jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, što je principijelno i čvrsto opredjeljenje.

„Čvrsto stojimo na tome da Srbija ne sme da bude ponižena i da možemo samo da imamo pravedan kompromis. Ako toga nema, nema te sile koja će Srbiju naterati da, po cenu gubitka nacionalnih i državnih interesa ulazi u EU, a gubi Kosovo. To je neuporedivo. Nekada se govorilo o nečasnim ponudama, a sada bi bilo logičnije da ponude da ne uđemo u EU, a da izgubimo Kosovo, s obzirom na odnos EU prema Srbiji. Međutim, mi smo za evropski put Srbije”, istakao je Dačić.

On je rekao da kao predsjednik partije može da kaže da nijedan socijalista nikada nije bio izdajnik i da se time ponose.

Istakao je da su okolnosti u kojima se Srbija bori takve da gotovo ništa nije na našoj strani.

„Vlast u Prištini se ponaša kao razmaženo derište, koje lomi sve po sobi, ako ne dobije ono što želi, a njihovi politički roditelji to dopuštaju, ne pomišljajući da im izvuku uši”, kazao je Dačić.

Upitao je šta će biti slijedeće poslije taksi, formiranja vojske, i naglasio da se Srbija bori za KiM i za sve Srbe koji tamo žive, a u tome, istakao je Dačić, imamo samo sebe.

„Moramo biti svesni toga. Srbija je sopstveni trudom uspela da preokrene čitav proces oko KiM, koji je vodio ka cementiranju nezavisnosti i uključenju Kosova u međunarodne organizacije. Taj trend je zaustavljen. Za sada je 12 država povuklo priznanje Kosova kao nezavisne države. Kosovo nije primljeno u Unesko, nije primljeno u Interpol”, podsjetio je on.

Rekao je da mu je predsjednik Srbije zamjerio što se previše radovao pobjedi u Interpolu i rekao da je razmišljao da bi bio tužan da smo izgubili i da ne može da bude tužan kada smo pobijedili.

Ako uključe SAD, tražićemo učešće Rusije

Ukoliko bi se, eventualno, promjenio format pregovora o rješenju za Kosovo i Metohiju, tako što bi briselski dijalog zamijenili razgovori u koje bi bila uključena i Amerika, srpska strana bi trebalo da pozove i Rusku Federaciju da uzme učešće, rekao je ministar Ivica Dačić za portal Sputnjik.

Prištinske vlasti su najavile da od januara pa do kasnog proljeća dijalog između Beograda i Prištine ulazi u novu fazu, u koju će, kako je rekao zamjenik ministra spoljnih poslova Enver Hodžaj, biti uključen i Vašington.

Dačić je rekao da je Beograd, u svakom slučaju, potpuno i bez rezerve posvećen dijalogu, koji može da bude nastavljen kad Priština povuče takse, preneo je Tanjug.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar