РС и матица

Дачић: Сада повољан моменат за рјешавање косовског питања – Америка ће то подржати

О ПРОТЕСТИМА ПО СРБИЈИ: „БЛАГО ВЛАДИ СА ТАКВОМ ОПОЗИЦИЈОМ“
  • „Трампова влада је практична. Треба искористити што је у Америци ‘рат’ између једних, других и трећих. Промена власти у САД за нас би биле лоша“

МИНИСТАР спољних послова Србије Ивица Дачић вјерује да ће САД подржати договор Београда и Приштине и сматра да је сада повољан моменат за рјешавање косовског питања.

„Трампова влада је практична. Треба искористити што је у Америци ‘рат’ између једних, других и трећих. Промена власти у САД за нас би биле лоша. Енгел је, на пример, лобиста, он је добио милионе од Албанаца и не можемо очекивати да ће он променити свој став“, каже Дачић за ТВ Хепи.

Он је подсјетио да је Србија већ раније рекла да нема наставка дијалога без укидања таксе.

„Могерини је рекла – реци Вучићу да има стрпљења још седам дана, али прошло је, врши се велики притисак“, рекао је он.

На питање како је дошло до идеје о разганичењу и чија је то иницијатива била, Србије или Америке, Ивица Дачић одговара:

„Није сигнал из Америке. Не може се рећи да се Америка залаже за тај принцип.“

Говорио је и о атмосфери на недавно одржаној сједници Савјета безбједности УН о Косову и да су земље које су и признале Косово биле изненађујуће оштре по питању такси, на примјер Белгија, Перу, Обала Слоноваче.

„То је био хладан туш за њих, нису веровали да ће тако бити и зато је битно што је седница одржана и следећа седница ће бити у јуну и неће се разматрати да ли ће или неће бити седнице. Дакле, мора је бити, једногласно је усвојено да ће ове године бити три седнице а следеће године две“, рекао је Дачић.

Дачић је рекао и да је Харадинај обавијештен да америчка влада неће помагати војску Косова те да они сами немају капацитета за то.

Увјерен је да се између косовских званичника, иако избјегавају јавно конфронтирање, одвијају бурни састанци.

Коментаришући протесте дијела опозиције, Дачић каже: „Благо влади са таквом опозицијом.“

Према његовим ријечима, протести су у реду, али ту су политичари који желе то да искористе.

„Не треба вређати људе који су на протестима, нити омаловажавати. Хајде да се окренемо конкретним решењима, ја нисам видео да ми је неко нешто предложио. Није ми нико ни честитао за ове земље који су повукле признање“, закључио је он.

(Танјуг)

 

1 коментар

  • Овај пекинезер, што се још облачи на дјечјем одјељењу, и опет му рукави предугачки, и даље мисли да ће му историја опростити ове игрице с Обалом Слоноваче и иним велесилама које повлаче признања док се он, као трбухозборац бугојанског муфтије, истински сатире од напора да то исто Косово ето призна. Неће се моћи довијека пјевати Каљинка Путину на увце, a говорити како ће „Америка то подржати“. Само ви момци радите „свој пос’о“.

Кликни овде да поставиш коментар