RS i matica

Dačić: Sada povoljan momenat za rješavanje kosovskog pitanja – Amerika će to podržati

O PROTESTIMA PO SRBIJI: „BLAGO VLADI SA TAKVOM OPOZICIJOM“
  • „Trampova vlada je praktična. Treba iskoristiti što je u Americi ‘rat’ između jednih, drugih i trećih. Promena vlasti u SAD za nas bi bile loša“

MINISTAR spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić vjeruje da će SAD podržati dogovor Beograda i Prištine i smatra da je sada povoljan momenat za rješavanje kosovskog pitanja.

„Trampova vlada je praktična. Treba iskoristiti što je u Americi ‘rat’ između jednih, drugih i trećih. Promena vlasti u SAD za nas bi bile loša. Engel je, na primer, lobista, on je dobio milione od Albanaca i ne možemo očekivati da će on promeniti svoj stav“, kaže Dačić za TV Hepi.

On je podsjetio da je Srbija već ranije rekla da nema nastavka dijaloga bez ukidanja takse.

„Mogerini je rekla – reci Vučiću da ima strpljenja još sedam dana, ali prošlo je, vrši se veliki pritisak“, rekao je on.

Na pitanje kako je došlo do ideje o razganičenju i čija je to inicijativa bila, Srbije ili Amerike, Ivica Dačić odgovara:

„Nije signal iz Amerike. Ne može se reći da se Amerika zalaže za taj princip.“

Govorio je i o atmosferi na nedavno održanoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu i da su zemlje koje su i priznale Kosovo bile iznenađujuće oštre po pitanju taksi, na primjer Belgija, Peru, Obala Slonovače.

„To je bio hladan tuš za njih, nisu verovali da će tako biti i zato je bitno što je sednica održana i sledeća sednica će biti u junu i neće se razmatrati da li će ili neće biti sednice. Dakle, mora je biti, jednoglasno je usvojeno da će ove godine biti tri sednice a sledeće godine dve“, rekao je Dačić.

Dačić je rekao i da je Haradinaj obaviješten da američka vlada neće pomagati vojsku Kosova te da oni sami nemaju kapaciteta za to.

Uvjeren je da se između kosovskih zvaničnika, iako izbjegavaju javno konfrontiranje, odvijaju burni sastanci.

Komentarišući proteste dijela opozicije, Dačić kaže: „Blago vladi sa takvom opozicijom.“

Prema njegovim riječima, protesti su u redu, ali tu su političari koji žele to da iskoriste.

„Ne treba vređati ljude koji su na protestima, niti omalovažavati. Hajde da se okrenemo konkretnim rešenjima, ja nisam video da mi je neko nešto predložio. Nije mi niko ni čestitao za ove zemlje koji su povukle priznanje“, zaključio je on.

(Tanjug)

 

1 komentar

  • Ovaj pekinezer, što se još oblači na dječjem odjeljenju, i opet mu rukavi predugački, i dalje misli da će mu istorija oprostiti ove igrice s Obalom Slonovače i inim velesilama koje povlače priznanja dok se on, kao trbuhozborac bugojanskog muftije, istinski satire od napora da to isto Kosovo eto prizna. Neće se moći dovijeka pjevati Kaljinka Putinu na uvce, a govoriti kako će „Amerika to podržati“. Samo vi momci radite „svoj pos’o“.

Klikni ovde da postaviš komentar