РС и матица

Дачић се `потукао` са Борисовом око Жосепа Борела – наследника Могерини

ШЕФИЦА БУГАРСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ ОБЈАВИЛА ДА ЋЕ ЗБОГ ТОГА АМБАСАДОРА СРБИЈЕ ПОЗВАТИ „НА ТЕПИХ“
  • Бугарски премијер Бојко БОРИСОВ рекао да би Борел, као будући шеф дипломатије ЕУ, требало да заступа став целе Уније и да би, без обзира што Шпанија не признаје независност Косова“,  требало да поступа у складу са позицијом држава чланица ЕУ признају Приштину
  • Ивица ДАЧИЋ прокоментарисао ту изјаву Борисова речима да став Европске уније није да је КиМ независно и да би Борисов, иако сам тврди да јесте, морао да поштује тај став, а не да држи придике будућем шефу дипломатије ЕУ Борелу
  • ФАКТИ: Долазак шефа шпанске дипломатије на место Могерини – добра је околност за Србију. Добро је и што се управо Борисов за `читање буквице` подметнуо Дачићу. Бугарин је само гласно рекао оно што од Борела очекују и Мрекелова и Макрон. Зато је Дачић преко `шамара` Борисову упозорио и њих. Чак му је индиректно обраћање њима било и важније. Било би добро да и Влада и Вучић поводом „туче са Борисовом“ стану на Дачићеву страну. Јер, то ће бити стајање на страну – Србије

АМБАСАДОР Србије у Софији биће позван на састанак у бугарско Министарство спољних послова у понедељак, по налогу министарке Екатерине Захаријеве, због коментара министра спољних послова Србије Ивице Дачића о бугарском премијеру Бојку Борисову, саопштено је данас у Софији.

Како преноси агенција БТА, повод за позив амбасадору Србије је Дачићев коментар изјаве бугарског премијера Борисова на конференцији за новинаре на самиту о Западном Балкану у Познању.

Борисов је рекао да би Жосеп Борел, као будући шеф дипломатије ЕУ, требало да заступа став целе Уније и да би, без обзира што Шпанија не признаје независност Косова а друге државе чланице признају, у складу с тим требало да поступа.

Министар Дачић прокоментарисао је ту изјаву Борисова речима да став Европске уније није да је КиМ независно и да Борисов, који тврди да јесте, мора да поштује тај став, а не да држи придике будућем шефу дипломатије ЕУ Жосепу Борелу.

Он је то рекао за РТС поводом изјаве Борисова да би Борел као будући шеф дипломатије ЕУ требало да заступа став целе Уније и да, без обзира што Шпанија не признаје независност Косова а друге државе чланице признају, па би у складу с тим требало да поступа.

Бојко, да ти кажем једну ствар, став ЕУ није да је Косово независна држава. Ти, Бојко, има да поштујеш став ЕУ, а не да држиш лекције Борелу. Шта значи тај безобразлук, на шта то личи? Доста ми је више тога, да не причам да је пре неколико месеци добио наше одликовање „, рекао је Дачић.

Говорећи о изјави аналитичара Бода Вебера да ће Борел помоћи Београду да схвати да је реалност независност Косова, Дачић каже да би њима неко требало да помогне и посаветује их да је реалност другачија.

Баш ће они да нам држе предавање. Највише од свега ме нервира лицемерје, када вас неко гледа у очи и прича вам нешто у шта ни сам не верује“,  рекао је Дачић.

И отправник послова амбасаде Бугарске позван „на тепих“

ШЕФ дипломатије Ивица Дачић изјавио је синоћ да је по његовом налогу отправник послова Амбасаде Бугарске позван на разговор у Министарство спољних послова поводом изјаве бугарског премијера Бојка Борисова у вези са Косовом.

Он је навео да је циљ позива отправнику послова Амбасаде Бугарске на разговор да се отклони сваки неспоразум и у пријатељском духу настави сарадња, уз захвалност Бугарској на подршци европским интеграцијама Србије.

Дачић је истакао да Србија са Бугарском као суседном земљом жели добре, пријатељске и савезничке односе, што подразумева и висок ниво разумевања за најважније интересе две земље и два народа.

„Као што ми имамо разумевање за питање бугарског националног идентитета, језика или Гоце Делчева, тако очекујемо и разумевање значаја Косова за српски народ. Изјава бугарског премијера се не односи, дакле, на питање квота за риболов или квалитета српског сира у преговорима са ЕУ, већ се односи на питање територијалног интегритета Србије“, навео је Дачић у писаној изјави.

Дачић је истакао да изјаве попут последње бугарског премијера морају бити прецизне, јер није тачно да цела ЕУ има јединствен и заједнички став о независности Косова.

„Напротив, став је статусно неутралан, и зато се Косово у документима ЕУ означава звездицом и фуснотом. И сви функционери ЕУ су дужни да то поштују, без обзира да ли су те државе признале Косово или не“, рекао је Дачић.

http://fakti.org/posrbljene-vesti/dacic-se-zbog-kosova-potukao-sa-borisovom-oko-borela-naslednika-mogerini

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар