RS i matica

Dačić se `potukao` sa Borisovom oko Žosepa Borela – naslednika Mogerini

ŠEFICA BUGARSKE DIPLOMATIJE OBJAVILA DA ĆE ZBOG TOGA AMBASADORA SRBIJE POZVATI „NA TEPIH“
  • Bugarski premijer Bojko BORISOV rekao da bi Borel, kao budući šef diplomatije EU, trebalo da zastupa stav cele Unije i da bi, bez obzira što Španija ne priznaje nezavisnost Kosova“,  trebalo da postupa u skladu sa pozicijom država članica EU priznaju Prištinu
  • Ivica DAČIĆ prokomentarisao tu izjavu Borisova rečima da stav Evropske unije nije da je KiM nezavisno i da bi Borisov, iako sam tvrdi da jeste, morao da poštuje taj stav, a ne da drži pridike budućem šefu diplomatije EU Borelu
  • FAKTI: Dolazak šefa španske diplomatije na mesto Mogerini – dobra je okolnost za Srbiju. Dobro je i što se upravo Borisov za `čitanje bukvice` podmetnuo Dačiću. Bugarin je samo glasno rekao ono što od Borela očekuju i Mrekelova i Makron. Zato je Dačić preko `šamara` Borisovu upozorio i njih. Čak mu je indirektno obraćanje njima bilo i važnije. Bilo bi dobro da i Vlada i Vučić povodom „tuče sa Borisovom“ stanu na Dačićevu stranu. Jer, to će biti stajanje na stranu – Srbije

AMBASADOR Srbije u Sofiji biće pozvan na sastanak u bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova u ponedeljak, po nalogu ministarke Ekaterine Zaharijeve, zbog komentara ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića o bugarskom premijeru Bojku Borisovu, saopšteno je danas u Sofiji.

Kako prenosi agencija BTA, povod za poziv ambasadoru Srbije je Dačićev komentar izjave bugarskog premijera Borisova na konferenciji za novinare na samitu o Zapadnom Balkanu u Poznanju.

Borisov je rekao da bi Žosep Borel, kao budući šef diplomatije EU, trebalo da zastupa stav cele Unije i da bi, bez obzira što Španija ne priznaje nezavisnost Kosova a druge države članice priznaju, u skladu s tim trebalo da postupa.

Ministar Dačić prokomentarisao je tu izjavu Borisova rečima da stav Evropske unije nije da je KiM nezavisno i da Borisov, koji tvrdi da jeste, mora da poštuje taj stav, a ne da drži pridike budućem šefu diplomatije EU Žosepu Borelu.

On je to rekao za RTS povodom izjave Borisova da bi Borel kao budući šef diplomatije EU trebalo da zastupa stav cele Unije i da, bez obzira što Španija ne priznaje nezavisnost Kosova a druge države članice priznaju, pa bi u skladu s tim trebalo da postupa.

Bojko, da ti kažem jednu stvar, stav EU nije da je Kosovo nezavisna država. Ti, Bojko, ima da poštuješ stav EU, a ne da držiš lekcije Borelu. Šta znači taj bezobrazluk, na šta to liči? Dosta mi je više toga, da ne pričam da je pre nekoliko meseci dobio naše odlikovanje „, rekao je Dačić.

Govoreći o izjavi analitičara Boda Vebera da će Borel pomoći Beogradu da shvati da je realnost nezavisnost Kosova, Dačić kaže da bi njima neko trebalo da pomogne i posavetuje ih da je realnost drugačija.

Baš će oni da nam drže predavanje. Najviše od svega me nervira licemerje, kada vas neko gleda u oči i priča vam nešto u šta ni sam ne veruje“,  rekao je Dačić.

I otpravnik poslova ambasade Bugarske pozvan „na tepih“

ŠEF diplomatije Ivica Dačić izjavio je sinoć da je po njegovom nalogu otpravnik poslova Ambasade Bugarske pozvan na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova povodom izjave bugarskog premijera Bojka Borisova u vezi sa Kosovom.

On je naveo da je cilj poziva otpravniku poslova Ambasade Bugarske na razgovor da se otkloni svaki nesporazum i u prijateljskom duhu nastavi saradnja, uz zahvalnost Bugarskoj na podršci evropskim integracijama Srbije.

Dačić je istakao da Srbija sa Bugarskom kao susednom zemljom želi dobre, prijateljske i savezničke odnose, što podrazumeva i visok nivo razumevanja za najvažnije interese dve zemlje i dva naroda.

„Kao što mi imamo razumevanje za pitanje bugarskog nacionalnog identiteta, jezika ili Goce Delčeva, tako očekujemo i razumevanje značaja Kosova za srpski narod. Izjava bugarskog premijera se ne odnosi, dakle, na pitanje kvota za ribolov ili kvaliteta srpskog sira u pregovorima sa EU, već se odnosi na pitanje teritorijalnog integriteta Srbije“, naveo je Dačić u pisanoj izjavi.

Dačić je istakao da izjave poput poslednje bugarskog premijera moraju biti precizne, jer nije tačno da cela EU ima jedinstven i zajednički stav o nezavisnosti Kosova.

„Naprotiv, stav je statusno neutralan, i zato se Kosovo u dokumentima EU označava zvezdicom i fusnotom. I svi funkcioneri EU su dužni da to poštuju, bez obzira da li su te države priznale Kosovo ili ne“, rekao je Dačić.

http://fakti.org/posrbljene-vesti/dacic-se-zbog-kosova-potukao-sa-borisovom-oko-borela-naslednika-mogerini

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar