РС и матица

Дачић: Запад врши притисак на Београд због односа са Русијом – највише због гасовода

„А НЕ ПРОТИВИ СЕ КАДА ХРВАТСКА, НЕМАЧКА И МАЂАРСКА ПРАВЕ ДОБРЕ ОДНОСЕ СА КИНОМ“
  • Увели смо безвизни режим са Кином – Запад је против. Увели смо га са Индијом и Индонезијом – Запад је против. Са Русијом – опет против. Потписујемо договор о слободној трговини са Евроазијском економском унијом – такође је незадовољан

МИНИСТАР спољних послова Србије Ивица Дачић оцијенио је да Запад врши притисак на Београд због развоја односа са Русијом и другим земљама, а да је главни узрок политичког притиска руски гасовод иако „нико други не нуди гас“.

Дачић је додао да је Београд већ навикао да на њега врше притисак из иностранства.

„Отпорни смо на притисак. Запад ће имати примедбе на сваку тему. Увели смо безвизни режим са Кином – Запад је против. Увели смо га са Индијом и Индонезијом – Запад је против. Са Русијом – опет против. Потписујемо договор о слободној трговини са Евроазијском економском унијом – такође је незадовољан“, рекао је Дачић за „Раша тудеј“.

Он је оцијенио да Запад се не противи када Хрватска, Мађарска, Њемачка имају пријатељске односе са Кином, а да такве ситуације не одговарају само са Србијом, нагласивши да се према Београду примјењују двоструки стандарди.

„Немачка и северноевропске земље могу да користе гас који тече кроз `Северни ток`, а Срби не треба да купују руски гас – он на њих негативно утиче. То јест, на Немце и друге не утиче. Двоструки стандарди. А, ми се са њима стално суочавамо“, каже Дачић.

Дачић је истакао да је Србија већ почела да полаже 400 километара гасовода „Турски ток“ и изразио наду да ће у Бугарској све бити у реду и да неће бити препрека.

Пројекат „Турски ток“ подразумијева изградњу гасовода који се састоји из два крака, капацитета од по 15,57 милијарди метара кубних.

Први крак је предвиђен за испоручивање гаса турским потрошачима, а почеће да ради током ове године.

Други крак је намијењен за снабдијевање земаља јужне и југоисточне Европе, а његово пуштање у рад планирано је за ову годину.

(Срна)

 

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар