РС и матица

Додик: БиХ је друго име за кризу и зато ће се – урушити, али Срби нису реметилачки фактор на Балкану

„КАКО ДОДИК ИЗГЛЕДА СТРАНЦИМА – УОПШТЕ МЕ НЕ ЗАНИМА, ВЕЋ САМО – КАКАВ САМ СВОМ НАРОДУ“
  • „Не плашим ничега… Америчком амбасадору у БиХ сам пренио да су Срби мали народ, да су им политике мале, али да морају да знају да су поносни. Овдје се не рјешавају америчка питања већ наша
  • Нећемо унитарну БиХ. Мораће да се суоче са нашом аргументацијом и тако ћемо дјеловати.  Никога нећемо молити за разговор о нашим ставовима о питању Уставног суда. Наши ставови су јасни: покушавају да нас натјерају на урушавање Дејтонског споразума и Устава БиХ
  • Једном ће се и странци уморити у свему овоме. Чим се измакну – нема Босне. Само ће функционисати оно што функционише, а то је Република Српска. Вјероватно ће се и Бошњаци и Хрвати подијелити у двије територијалне јединице
  • „Само наивни могу да мисле да су случајно што су у исто вријеме отворене кризе у БиХ, Црној Гори и на Косову и Метохији… Ради се о покушају да се раздвоји српски народ. Хоће да нас деградирају и минимализују, а Срби су највећи, најбројнији и најзначајнији народ у земљама бивше Југославије

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да прије неће бити БиХ него што ће се остварити намјере Уставног суда БиХ који жели да отме све од Републике Српске.

„Како да поштујемо тог монструма? Када бисмо сад попустили, узели би нам шуме, воде, електропривреду, јавна добра… То им је неко смислио као начин да угуше Републику Српску, али од тога нема ништа. Прије неће бити БиХ него што ће се то остварити. У Сарајеву мисле да је БиХ нека света индијска крава у коју не смијеш ни да погледаш“, рекао је Додик за „Вечерње новости“.

Додик је истакао да је стратегија странаца да је добар само онај Србин који је поданик, те нагласио како је он на бранику Републике Српске од глупости које сваки дан измишљају, као и да ће Српска бити одбрањена.

„Какав је Додик странцима, то ме уопште не интересује, занима ме само какав ћу бити српском народу“, рекао је Додик.

У вези са могућим санкција, Додик је поручио да се не плаши ничега, те је напоменуо да је америчком амбасадору у БиХ пренио поруку да су Срби мали народ, да су им политике мале, али да морају да знају да су поносни.

„Вјерујем да овакав став може бити пандан ароганцији коју нам шаљу. Овдје се не рјешавају америчка питања већ наша“, рекао је Додик.

Он је оцијенио и да Уставни суд БиХ није Уставни суд већ монструм и инквизицијски суд.

„Нећемо унитарну БиХ. Ради се све супротно од логике и интереса Српске. Мораће да се суоче са нашом аргументацијом и тако ћемо дјеловати. Никога нећемо молити за разговор о нашим ставовима о питању Уставног суда. Наши ставови су јасни, покушавају да нас натјерају на урушавање Дејтонског споразума и Устава БиХ“, упозорио је Додик.

Када је ријеч о етикетама које га прате и о томе да га странци сматрају реметалачким фактором у БиХ, Додик је рекао да он пристаје само на етикету припадника српског народа.

На поруку Бакира Изетбеговића да ће криза у БиХ нестати када Додик нестане са политичке сцене, српски члан Предсједништва БиХ је рекао да је „криза друго име за БиХ и да никада неће нестати“, те оцијенио да ће се БиХ сама урушити.

„Једном ће се и странци уморити у свему овоме. Чим се измакну – нема Босне. Само ће функционисати оно што функционише, а то је Република Српска. Вјероватно ће се и Бошњаци и Хрвати подијелити у двије територијалне јединице. Бошњаци су препотентни. Они мисле да ће њима све завршити Американци што су великим дијелом и у праву, јер су им Американци много тога и завршили“, рекао је Додик.

Он је нагласио да нико у БиХ није задовољан како она сада изгледа, да је она тужна прича и да у њој нико није задовољан.

Нагласио је да само наивни могу да помисле да су случајно у исто вријеме отворене кризе у БиХ, Црној Гори и на Косову и Метохији, те оцијенио да је међународна заједница свјесна да није завршила посао и да покушава да постави одређене стартне позиције за рјешавање.

Додик сматра да је заједнички циљ свих тих акција, које се рефлектују на ситуацију у Републици Српској, Црној Гори и на Косову и Метохији, покушај да се раздвоји српски народ.

„Хоће да нас деградирају и минимализују, а Срби су највећи, најбројнији и најзначајнији народ у земљама бивше Југославије“, изјавио је Додик за „Вечерње новости“.

Он је додао да је српска национална политика данас хомогенизована с циљем одбране српских националних и државних интереса, како у Србији, тако и у Републици Српској и код српског народа у свим државама насталим распадом бивше Југославије.

„Бранићемо интерес српског народа без обзира на константан притисак странаца. Поносан сам што припадам српском народу. Он ће се у овом вијеку ујединити, био ја жив или не. Живим за ту идеју, без обзира на намјеру међународног фактора да спријечи уједињење српског народа на Балкану“, нагласио је Додик.

Додик је подсјетио да се од страних дипломата стално чује како бране своје интересе, без обзира гдје се налазе, али да за српски народ то није предвиђено, те истакао како није тачно да су Срби реметилачки на Балкану.

Према његовим ријечима, Косово и Метохија је најјачи израз покушаја странаца да омаловаже национални интерес државе Србије, а то се, прије свега, односи на захтјеве да Србија престане да лобира по свијету за повлачење признања такозваног Косова.

„Па шта је Србија требало да ради? Да иде по свијету и моли за признавање своје покрајине? Они би то вјероватно вољели, а Срби би постали `добри момци`, међутим велика је одговорност за народ, који не смијемо да увучемо у сукобе и изолацију, а посебно не у рат. Зато политика коју водимо данас мора бити одговорна“, рекао је Додик.

Када је ријеч о посјети предсједника Црне Горе Миле Ђукановића Сарајеву, којој се он успротивио, Додик је рекао да је мјесто коначне одлуке о томе Народна скупштина Републике Српске и констатовао да је тај позив очигледно још једно „паковање“ Сарајева које жели да на сву патњу српског народа дода и ову посјету.

„Нема Србина у Бањалуци и Републици Српској којег не боли неправда у Црној Гори. Зато сам сматрао да није вријеме за ову посјету и да је то један вид провокације“, рекао је Додик.

О тврдњи бившег предсједника СДС Вукоте Говедарице да је Додика звао Ђукановић и пријетио му забраном уласка у Црну Гору уколико Српска усвоји Декларацију о положају Срба у Црној Гори, Додик је рекао да је то „измишљотина и глупост Говедарице, која вређа интелект“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар